Környezetbarát építőanyagok

A környezet kímélése egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, nincs ez másként az építkezések esetében sem, hiszen mégis az otthonunkról van szó. Nem csoda, hogy az elmúlt években drasztikusan megugrott a környezetbarát építőanyagokra szavazó felhasználók száma.

kornyezetbaratepitoanyag1909 720

Öt év alatt négyszeres növekedés bármilyen kiindulópontot figyelembe véve komoly jelenség, ami mellett nem lehet és nem is kell szó nélkül elmenni. A környezetbarát építőanyagokat felhasználók számának ilyen mértékű emelkedése egyrészt a környezettudatosság terjedésének köszönhető, ám van egy másik, nem kevésbé elhanyagolható tényező is: az ár.

Egyre megfizethetőbb árak
Folyamatosan zárulni látszik az olló, azaz egyre közelebb kerül az ilyen építőanyagok ára ahhoz, amit az emberek hajlandóak megfizetni. A Mapei Kft. idén nyáron végzett egy felmérést, amiben 1100 lakossági építtetőt kérdeztek meg a témában. Kiderült, hogy ugyan gyakorlatilag mindenki (97 százalék) fontosnak tartja az építőanyag környezetbarát voltát, ám az átlagosan 20-30 százalékkal magasabb ár még ma is sokakat elriaszt. Az előbb említett olló azonban záródik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg öt éve a megkérdezettek 11 százaléka mondta azt, hogy kifizeti a környezetbarát anyaghasználat plusz díját, addig idénre ez az arány 41 százalékra nőtt. Nem mi lettünk ennyivel gazdagabbak (sajnos), hanem az öt évvel ezelőtti 30-50 százalékos(!) árkülönbség csökkent nagyjából a felére, és úgy tűnik, ez egyre több ember tűrésküszöbén belül van.
„Ez egy kedvező folyamat. A környezetvédelem felértékelődésével érezhetően nő a környezetbarát építőanyagok iránt kereslet, amire egyre több gyártó reagál. Ha a trend ilyen ütemben fokozódik, öt év múlva általánossá válik a környezetbarát építőanyagok használata” – mondta a Világgazdaságnak Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

kornyezetbaratepitoanyag1909 1

Mit válasszunk?
A kérdés az, milyen építőanyagot érdemes választani, ha az embernek fontos a környezete. Szerencsére ma már akad választék, szerintem a Xella termékeit érdemes fontolóra venni. Az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100 százalékig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul a rendelkezésre állnak, továbbá ezek a falazóelemek teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Ráadásul meglepően kevés energia kell az építőanyagok előállításához, gyakorlatilag nincs melléktermék, azaz csökken a természeti környezet terhelése.
Fontos szempont a hatékonyság is, az Ytong például 1 m³ kitermelt ásványi alapanyagból 4-5 m³-nyi készterméket állít elő. (Az is szempont, hogy sok természetes építőanyagot vegyszerrel kell kezelni a tartósság miatt, ilyen például a fa vagy a parafa.) Az Ytong alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok.
A „fehér tégla” 2000 óta a falazóelemek között egyedülállóként elismert Környezetbarát termék, mely segíti a földi élet feltételeinek megőrzését. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szavatolja, hogy a Xella termékei megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek.
Voltaképpen persze a lényeg az, hogy az ember próbáljon meg minél környezettudatosabb építőanyagot használni, nem csak a környezet jelenlegi védelme miatt, hanem azért is, hogy a következő éveket, évtizedeket kényelmes és a környezetet a lehető legkevésbé károsító otthonban élje le.

Írta: Csák Gyula

Link: https://www.ytong.hu/marka-vallalat/okologia-es-kornyezetvedelem

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop