Költöznek az iszapkárosultak

Január a Bak hónapja
Biobaba – bambusz pelenkában
Levendula és jótékonyság

Zord, téli időjárási viszonyok között épültek fel azok a kolontári és devecseri házak, amelyekbe azok a családok költözhetnek be, akik tavaly októberben maradtak hajlék nélkül az iszapkatasztrófát követően. Mivel ilyen időjárási viszonyok között téglaházat kiváló minőségben és gyorsan csak korszerű falazási technológiával lehetett megépíteni, a kivitelező az úgynevezett POROTHERM Profi DRYFIX innovatív téglatechnológia alkalmazása mellett döntött.

 

A 2010 októberében bekövetkezett súlyos környezetkárosító és emberéleteket is követelő katasztrófa után, a térség helyreállítása mellett sürgető probléma volt a lakásukat elvesztett családok számára az új otthonok biztosítása. A hosszú, hideg tél ellenére januárban Kolontáron 20 új lakóház, majd februárban Devecseren egy 98 családi házból álló lakópark építése kezdődött meg. A Wienerberger folyamatos műszaki támogatása mellett az épületek rendkívül gyorsan elkészültek, így a nyár közepén beköltözhetnek új otthonaikba a károsult családok.
A kivitelező a családi házak falazatához a Wienerberger Téglaipari zRt. innovatív POROTHERM Profi DRYFIX termékét és technológiáját választotta, amely egyedülálló, hiszen lehetővé teszi, hogy a hagyományos falazási technológiákhoz képest jóval gyorsabban, téli építkezési viszonyok között is épülhessen a fal. A technológia ugyanis a hagyományos habarcsolástól eltérően egy speciális ragasztóhabot használ a felfekvő felületükön síkra csiszolt téglák összeragasztásához. A fagypont alatt, mínusz 5 Celsius fokig megbízhatóan használható technológia alkalmazása így jelentősen lerövidíti a falazás munkafolyamatát.

Ennek köszönhetően nyár közepén a vörösiszap katasztrófa miatt otthontalanná vált családok minőségi, korszerű, új házakba költözhettek.

A CIB nem visz át jelzálogjogot a vörösiszap-károsultak új ingatlanára

Lassan rendeződik a helyzet a tavalyi vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen. A leginkább érintett három településen új házakba költözhetnek mindazok, akiknek ingatlanja megsemmisült vagy olyan állapotba került, hogy le kellett bontani a mentés során.

A CIB Bank tavaly októberben elsőként jelentette be, hogy azoknak az ügyfeleinek, akiknek ingatlanja megsemmisült, teljes egészében elengedi az ingatlanra felvett finanszírozásból eredő tartozását. A bank vezetése a továbbiakban úgy döntött, hogy a régi ingatlan után semmiféle jelzálogjogot nem jegyeztet át az új ingatlanokra sem, amelyekbe a károsultak a júliustól költözhettek be.

A CIB azon ügyfeleinek, akiknek ingatlanja a vörösiszap-áradás miatt megsemmisült, a régire felvett ingatlanfedezetes hitel tartozását végérvényesen leírta, sőt a jelzálogjog átjegyzéséről is lemondott, tehát sem a károsultat, sem az új ingatlant semmiféle kötelezettség nem terheli. Ezzel a bank igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a katasztrófa által érintett családok élete mielőbb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba, életkörülményeik mihamarabb helyreálljanak. Az érintettek egyéb — ingatlanfedezetes vagy fedezetlen — hitel-, kölcsön-, vagy lízingtartozásaira a CIB két éves fizetési moratóriumot biztosított.

Iszapkárosult ügyfeleit segítő döntéséről a CIB Bank hivatalosan tájékoztatta a Bankszövetséget is.

Mint ismeretes a CIB Bank tavaly októberben a Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen élő magánszemélyek, illetve az ott működő vállalkozások számára nyújtott bármilyen — ingatlanfedezetes, vagy fedezetlen — hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződésre két évre felfüggesztette a tartozások törlesztését.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop