Kis odafigyeléssel ellenáll a tetőnk a téli viharoknak

A híradásoknak és a szakmai tájékoztatóknak köszönhetően ma már egyre jobban bevésődik tudatunkba, hogy a hűvösebb napok közeledtével téli gumira cseréljük le autónk abroncsait, és a fűtési szezon kezdete előtt ellenőriztessük a kéményt, valamint a fűtőberendezésünket is. Azonban saját és anyagi javaink biztonsága érdekében érdemes odafigyelni házunk, épületünk tetőszerkezetének állapotára is. Most hét olyan pontra hívjuk fel a figyelmet, melyek ellenőrzésével és szakszerű javításával a téli viharok sem fognak kárt okozni otthonunkban.

 

 

A tetőszerkezet ugyanolyan gondosságot és karbantartást igényel, mint belső lakókörnyezetünk, kertünk, vagy autónk. Az alábbiakban azokra a tipikus, de elkerülhető rongálódásokra hívjuk fel a figyelmet, melyek a tető életkorának előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkeznek. Vannak, melyeket mi magunk is elháríthatunk, és vannak, melyek szakember segítéségével hozhatók helyre.

Hét pontban arról, hogyan várjuk biztonságos és stabil tető alatt a telet:

1. A tetőfedő anyagok számos esetben nem tudnak ellenállni a viharos időjárásnak a cserepek és lesodródnak a tetőről. Ennek leggyakrabban a hiányos rögzítés az oka. A széllökések általában a tető szélein beépített cserepeket tudják megemelni, balesetveszélyt és beázást idézve ez által elő. Ezért fontos, hogy az oromszegélynél, a gerincnél, valamint az eresznél lévő cserepek és kúpcserepek rögzítése stabil legyen. Ilyen rögzítő tető-kiegészítő elemek, mint a viharkapcsok, ereszkapcsok a gyártóktól beszerezhetőek. Ezek szükségességét, beépítését legjobb, ha szakemberre bízzuk.

Tipp: „Google segítségével tájékozódhatunk a kiegészítők gyártóiról, áraikról. Keressünk rá például a viharkapocs, ereszkapocs, kúpcserép-rögzítő kifejezésekre.

2. A nem megfelelően kivitelezett lezáró elemek, kémény- és falszegélyek, hajlatok és kémények menti illesztések szintén sok kellemetlenséget okozhatnak. A beázások túlnyomó része ezek nem megfelelő beépítése miatt következik be. Ha például a záró lemezek tömítése nem tökéletes, a bádog elrozsdásodott, hiányzik, vagy sérült a fémlemezek peremezése, akkor tetőnk be fog ázni. Míg a tömítést UV álló tömítőanyaggal magunk is elvégezhetjük, a bádogos munkát ajánlott szakemberre bízni.

Tipp: Felújítás során alaposan fontoljuk meg, hogy melyik ajánlatot, ill. árajánlatot válasszuk, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb megoldásnál az alacsony ár silány minőséggel párosul.

3. A zord tél megérkezése előtt érdemes a hófogók, hófogó rácsok elhelyezkedését és állapotát is ellenőrizni, és szükség esetén pótolni azokat. A tetőn megmaradó hó alatt ugyanis az időjárás enyhülésekor egy vékony filmréteg alakulhat ki, ilyenkor megszűnik a tapadás a cserép és a hó között, és lavinaként zúdul alá a hótömeg. Ez a hólavina képes a gépkocsikat megrongálni, és kár milliós nagyságrendű károkat is okozni, amelyet az épület tulajdonosa köteles megtéríteni. Azonban nem csak anyagi kár következhet be: a lezúduló hó komoly balesetveszély jelent az alatta elhaladók számára. Amennyiben tehát a tető gyalogos- vagy járműközlekedésre alkalmas terület fölé nyúlik be, akkor gondoskodni kell a hófogásról. A hófogást hófogóráccsal, vagy hófogókkal, esetleg a kettő kombinált alkalmazásával kell megoldani. A hófogókat nem csak az eresz mentén, hanem teljes felületen kell elhelyezni.

Tudta, hogy a biztosítók jelentései alapján a tetőről lezúduló hótömeg évente több százmillió forintos kárt okoz a ház mellett parkoló autókban?

4. Kárt okozhatnak a cserépfedés és a fólia közé bejutó szennyeződések (por, fűrészpor, de akár a kivitelezéskor ott maradt tetőléc vagy vakolatdarabok) is, melyek eltömíthetik a szellőző levegő útját és ez által akadályozhatják a nedvesség eltávozását. Ez a nedvesség károsíthatja a cserép tartószerkezetét.

Tipp: Ellenőrizzük le, hogy a felső kiszellőzéshez minden szarufaközben található-e szellőzőcserép.

5. A tetőfedő anyagok a természetes elöregedés, valamint az időjárási hatások következtében elmozdulhatnak. Előfordulhat, hogy a tetőcserepek megrepednek, vagy esetleg el is törnek. Ez a nem fagyálló tetőfedő anyagoknál ez gyakrabban fordul elő. Az ilyen cserepeket cseréljük ki, hiszen jelentősen gyengítik az egész tető védő, óvó, viharálló funkcióját.

Tipp: Tetőfelújítás során érdemes 20-30 darab cseréppel többet rendelni, mint amire aktuálisan szükségünk van, hogy a későbbi esetleges károsodásokat ezekkel a tetőcserepekkel pótolni lehessen.

6. A nyirkos, elszíneződött faszerkezet sérült héjazatra, vagy nem megfelelően kialakított páraelvezetésre utal, a páralecsapódásból vagy a beázásból származó víz a tetőszerkezet korhadásához, gombásodásához vezethet. Fontos tudni, hogy a gomba a faszerkezet teljes egészét áthálózhatja, így felszíni kezelése nem elégséges. Ha ilyet észlelünk, forduljunk szintén szakemberhez, hogy megelőzzük a még nagyobb károkat. A megfelelő alátéthéjazat kiválasztásával ez a jelenség minimalizálható illetve elkerülhető. A mai, modern fóliák már páraáteresztők, vagy szélzárók is lehetnek. Az alátét héjazatok utólagos beépítése nagyobb költséggel jár.

Tudta, hogy a páraelszívó csővezetékét a tető fölé kell kivezetni, célszerűen egy arra alkalmas helyiségszellőző (csatornaszellőző) adapter közbeiktatásával?

7. A padlástérben a sérült, esetleg törött faszerkezetekre figyeljünk oda. Ilyen esetekben valószínű, hogy az építés során nem megfelelő minőségű faanyagot használtak, elöregedett a tetőszerkezet, vagy nem megfelelő a tehereloszlás. Ilyen esetben hívjunk szakembert, – gondoljunk arra, hogy a megelőzés és a hibák időben történő kijavítása mindig olcsóbb, mint a megrongálódott tetőszerkezet újrarakatása.

Tudta, hogy a cseréphéjazat a tető teljes, úgynevezett mértékadó terhelésének csupán kb. 1-ét, 1/6-t teszi ki? A különböző környezeti hatásokból eredő súly – mint például a hó, vagy a széllökések – ennek többszöröse is lehet.

Mint azt Tóth Szabolcstól, a MEDITERRÁN Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. marketing igazgatójától megtudtuk, ma már elérhető egy olyan tetőcserép, melyet kifejezetten a tetőfelújításokra hoztak létre. Ez azt jelenti, hogy szinte minden régi vagy új tetőszerkezetre felrakható, anyagából adódóan ellenáll a legzordabb viharoknak, jégesőknek és a fagynak is. Ha ezt a tetőcserepet választjuk tetőfelújításkor, akkor nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen a termék kifejlesztésénél a kedvező ár-érték arány ugyanolyan fontos volt, mint az, hogy az egyik legkedveltebb színben dobják piacra, ez pedig a terrakotta árnyalat.

www.mediterran.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop