Kilátás a belső tóra

Klímák – fűtésre is
Otthonos, romantikus vintage ház
Vidéki stílus a városban

A kivételesen szép helyszínen álló, de alapos átalakításra szoruló tihanyi retró épület igazi kihívásként szolgált az Ybl-díjas építésszel együtt gondolkodó tulajdonos számára. háznézőben Sonjánál, akinek művészetmenedzseri szemlélete, értékőrző látásmódja és végtelen kitartása révén született meg ez az időtlen, tájba illő otthon.

kilatasabelsotora 720

Vidékre költözésünk során olyan házat kerestünk, ami természetközeli, de jó az infrastruktúra, állandó lakók élnek a környéken és biztonságos. Fontos szempont volt, hogy legyen egy teljesen külön lakrész, ahová a már felnott gyerekeink – akár hosszabb idore is – le tudnak jönni Budapestrol, valamint, hogy Balatonfüred közel legyen, mert édesanyám ott él – mesél a házkeresés motivációjáról vendéglátónk, aki végül ebben a kétszintes házban, a tihanyi Belso-tó fölött talált rá a minden szempontból ideális otthonra. Az épület tájjellegu hangulatának megorzéséhez és az új arculat kialakításhoz azonban szakmai segítségre volt szükség. Megoldásért kiáltott a hetvenes évek tipikus aszimmetrikus homlokzata, ugyanakkor a ház jobb oldalát borító jellegzetes szürkésbarna termésko és a piros tetocserép megorzése is feladat volt, a tihanyi építési szabályzat szerint.

A tervezésre felkért Tomay Tamás Ybl-díjas építésszel még akkor került baráti kapcsolatba a család, amikor budai házukat tervezte, majd késobb Sonja munkahelyén, a budai B32 Galériában együtt rendezték az építész egyéni kiállítását. A neves szakember egyik mondása szerint egy épület nem lehet jó, ha nem illik a környezetébe. Sajnos ez a terve volt életében az utolsók egyike, de törekvése – számos balatoni munkája mellett – itt is teljesült: az újjászületett ház úgy illik az autentikus faluképbe, hogy közben arányosan modern formát mutat. A közel fél évig tartó felújításhoz igyekezett helyi mestereket találni a távmunkában dolgozó, a munkákat felügyelo háziasszony. Így a tervezett homlokzati ráépítést a szakmájához érto, nagy tapasztattal rendelkezo balatonfüredi komuvesmester és egy balatonszolosi asztalos-üzem csapata valósította meg. A kertet egy balatonfüredi kertészmérnök-borász tervezte és kivitelezte, míg a család budai otthonából érkezett antik bútorok felújítását Sonja a saját testvérére, Seffer Ákos restaurátorra bízta.

A kérdésre – miszerint sikerült-e igazi otthonra találni e Balatonparti házban – már a panorámás erkélyen válaszol a ház asszonya: „Csodás ezen a környéken élni, kirándulni, biciklizni és persze strandolni, úszni is. Felnott gyerekeink is szívesen jönnek, így a nyarainkat meghatározza majd Tihany. Szeretném, ha a kertet is lassan átvennénk a kertészektol, mert nagyon jó kikapcsolódás benne a munka, és ha felnonek a fák, szépen összenonek a növények, jó lesz tudni, hogy nekünk is részünk volt mindebben.”

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop