Kicsi ház az újrahasznosítás jegyében

Az amerikai Oregon állam egy vadregényes szigetén ötletes zöld átalakítást követően vált egy 1940-es években épített házikó Jessica Helgerson amerikai lakberendező négytagú családjának kényelmes otthonává.

kicsihazazujrah 720
A parányi kis ház többszörösen újrahasznosult az évtizedek során. Volt már hajógyári munkásszálló, földmérő, majd vadászati engedélyeket kiadó iroda és sok más, mielőtt Jessica Helgerson, a befutott amerikai belsőépítész négytagú családjának otthonává nem vált. Egy séta közben lettek figyelmesek a félig természetvédelmi, félig mezőgazdasági területen fekvő különleges szigetre a Columbia folyó mentén. „Bámulva néztük a fagyos, novemberi táj felett szálló sarki ludak csapatát. Felemelő pillanat volt.” – emlékezik vissza Jessica. A helyet annyira különlegesnek érezték, hogy eldöntötték, itt vesznek saját házat maguknak. Szerencsére hamarosan találtak is egy eladó farmot házzal és egy csűrrel.

A ház vétele számukra felért egy hatalmas tapasztalatszerzéssel mind az újrahasznosítás, mind az önmérséklet terén is. Eredetileg nem is gondolták, hogy a hely majd állandó lakhelyünkké válhat, mégis így történt. A felújítás előtt a ház majd’ harminc évig lakatlanul állt, semmi kétség nem fért hozzá, hogy rengeteg átalakításra lesz szükség. Jessica nem változtatott a farmház szerkezetén, és okosan kihasználta a rendelkezésére álló teret. „Bármilyen projekten is dolgozom, mindig figyelek rá, hogy az alapanyagok és bútorok hosszú életűek legyenek, és harmóniában álljanak az épület korával.” – mondja. A felújítás során az eredeti tetőt zöldtetővel helyettesítették, amelyhez az alapanyagot mohát és páfrányt a környező Columbia folyó partjáról hozták. Az új tető nemcsak hangulatot és szépséget kölcsönöz, de értékes meleget is biztosít. A ház hőszigetelt falait a régi csűrházban talált fával burkolták.

Belül Jessica úgy rajzolta át a teret, hogy az egyetlen áramvonalas, rendezett egységet alkosson. A konyha, étkező és nappali egy légtérben található. Míg a fő helyiségekben kiszedték a mennyezetet, a fürdőben alacsonyabb a belmagasság. A nappali hatalmas ablakain keresztül könnyen ki-be mászkálhatnak gyerekek és házimacskák. A fatüzelésű kandalló az egész házat melegen tartja. A legnagyobb bútort, az étkezőasztalt a férj készítette régi diófából, míg a fürdőkádat egy barátjuktól kapták, aki azt éppen egy újra cserélte. „Újrahasznosítunk mindent, amit csak lehet, szeretünk a régi dolgoknak új életet adni, inkább, mint újakat vásárolni. Ez sokkal kielégítőbb számunkra.” – tudjuk meg.

A kis házhoz illően Jessica a férjével megpróbál a lehető legönellátóbb életformát is kialakítani. Az első évben építettek egy hatalmas üvegházat, ahol zöldségeket, bogyós gyümölcsöket termesztenek, tyúkok kapirgálnak a ház körüli zöldeken, a szomszédok kecskéinek tejéből még sajtot is készítenek. Kis mérete ellenére tehát a ház kényelmes és hívogató, s majdnem minden hétvégén tele van rokonokkal, barátokkal, akik velük együtt élvezik a vidéki élet örömeit.

  

A Jessica Helgerson Interior Design tulajdonosának tervezőként és magánemberként is fontos a fenntartható és zöld építés. Modern stílusú dizájn enteriőrjeiben visszaköszön a környezettudatossága, megfűszereve egy kevés játékossággal.

kicsihazazujra portre

Jessica Helgerson

www.jhinteriordesign.com


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop