Kész szerkezeti elemek a házépítésben

Az emberiség régi törekvése, már az ókori görögöknél is felmerült, hogy az építkezések alkalmával ne kelljen mindig minden alkalommal kitalálni, hogyan és mit kell csinálni, hanem minél gyorsabb, egyszerűbb legyen a megvalósítás, ami persze nem jelent igénytelen kialakítást. Erre találták ki a modulust, ami az oszlop alsó átmérőjének a fele, vagyis az alsó oszlopátmérő sugara, ezután már csak ezt és az épület arányait kellett meghatározni, a többi rész méreteit már tudták az akkori építők.

Ugye mennyire hasonlít a modulus a mai modul szóhoz, hiszen ebből ered a mai elnevezés is? Hasonlóan modul rendszerben épültek annak idején a középkori templomok, katedrálisok, de a még gyorsabb építéshez a modul rendszeren kívül szükség volt az előregyártásra. Az első előregyártott terméknek nevezhetjük a téglát is, ezt már a rómaiak, sőt, korábbi korok is használták. Ezt próbálták fejleszteni, tovább gondolni, a XX. században megpróbálkoztak a blokkosítással, amikor is előre falazott szerkezeteket emeltek a helyére, de ez a nagyigényű utómunka miatt nem hozta meg a várt eredményt. A második világháborút követően vidékről özönlöttek a városba az emberek, a leamortizálódott lakásállomány és a társadalmi átrendeződés miatt szükségessé vált nagyon rövid időn belül nagyon sok lakás, ekkor érkezett meg a paneltechnológia. Az újdonságot a francia Raymond Camus mérnök 1948-ban szabadalmaztatta, amely kész szerkezeti elemeket készített, majd ezeket az építkezésen csak össze kellett szerelni. Később ezt vették át a szovjet házgyárak, és ez a technológia terjedt el Magyarországon is.

Paneles technológia családi házaknál

A házgyári paneles építési technológiánál (nagypaneles rendszer) először egy fogadószintet építenek vasbetonból, ez lehet egy gerendarácsalap vagy a pince szintje az épületnek. Erre kezdik felépíteni, összeszerelni a paneleket, ebből készülnek a főfalak és a válaszfalak egy része is. Más érelhatároló szerkezeteket téglából vagy fából (strang burkolatot) készítenek, néhány típusnál kész blokkokat (pl. fürdőszoba) emelnek a helyükre, majd az elkészült szintre kerül a panelfödém. A panelek egymáshoz kapcsolását száraz vagy nedves kapcsolattal oldották meg, azaz vagy a panelokból kiálló vasbetéteket hegesztették össze, vagy vasalták össze és kibetonozták (néhány helyen csavaros kötések is találhatók). A panelos technológiát családi házakra ma is használják, de ez egy más, úgynevezett kéregfalas technológia. A kéregfalas technológia egy, a közepén üreges, a két szélén vasbeton panel, amit a helyszínre szállítás után szerelnek össze, és öntik ki a közepét betonnal. Így egy szerkezetkész ház megépítése lényegesen gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos építési módok esetében. A panelekbe már a gyártás során belekerülhetnek az elektromos szerelvények is, dobozok elhelyezése, emiatt a védőcsövezés helyszíni vésésének munkafázisa is kihagyható. A födém paneleket elhelyezéskor alá kell dúcolni, majd a felső részét kibetonozni. A gyártási technológiából adódóan a panelek felülete sima, nem igényel vakolást, egyből glettelhető, festhető.

Vasbeton téráthidalók

Az előre gyártott vasbeton téráthidalások döntően családi házaknál használatosak. Ezek a „G”, „GM”, „E”, „F” gerendák, a körüreges födémpanelek a hozzájuk tartozó béléstestekkel, födémtálcákkal, valamint a vasbeton áthidalók. Elhelyezésükhöz alátámasztó dúcolást kell alkalmazni, majd a koszorú és felbeton elkészítése, megszilárdulása után lehet elbontani. Ez jóval lassabb technológia, mint a házgyári paneles vagy a kéregpaneles technológia, de gyakorlatilag házilag kivitelezhető.

Fa könnyűszerkezetes technológia

Az előre gyártás másik iránya a könnyűszerkezetes technológia. Itt is „paneleket” készítenek, de nem vasbetonból, hanem fából. Ennél a technológiánál a tartószerkezet készülhet teljes egészében fából, vagy lehet acél, faanyagú burkolattal (középületeknél vasbeton oszlopokkal, acél vázzal és tetőszerkezettel). A fa könnyűszerkezetes épületeket modul rendszerben tervezik, elemeit, a kész falpaneleket, modulokat üzemben gyártják. Itt már a tervezésnél figyelembe kell venni a telek elhelyezkedését, mivel a házat és annak szerkezetét úgy kell megtervezni, hogy az modulárisan nemcsak gyártható, de a méret és súlykorlátozások miatt közúton szállítható is legyen az adott helyszínre. A tervezést követően legyártják az elemeket, ahol a szerkezeti és gépészeti elemeken túl a külső szigetelésen és belső gipszkarton burkolatokon keresztül akár a végső hideg- melegburkolás és a festés is megtörténik. A tervezéskor figyelembe kell venni, hogy a ház statikáját ne csak a ház végleges helyén értelmezzék, mivel a házakat a gyártás és a végleges helyszín között mozgatják, szállítják, így szükséges a dinamikusan fellépő erőkkel is számolni. A szállítás alacsonypadlós kamion pótkocsin történik, az emelés mindig darut igényel.

Modulházak

A modulházak is egyfajta könnyűszerkezetes épületek, előre gyártva. Itt sok esetben magát a házat és a födémet egyben gyártják és építik, majd pedig a tetőt egy második részletben szállíthatják. A tető érkezhet modulokban, a héjazattal együtt, vagy szeglemezes vázszerkezetként, helyszíni fedéssel. A moduláris lakóházakat az adott ingatlanon a végleges helyükre emelik, a kötési pontokon megtörténik a modulok végleges összekapcsolása. Természetesen a helyszínen is szükség van még további munkavégzés, a csatlakozási pontokon gipszkartonozni és festeni kell. Amennyiben van rá mód, már a gyártáskor rákerül a házra a homlokzati szigetelés és annak végleges burkolata, és a helyszínen a modulok csatlakozásánál már csak össze kell dolgozni. A moduláris házak alapozása általánosan betonalap, de készülhetnek talajcsavaros alapozással és egyéb alapozási rendszerekkel is (például pince).

Acél könnyűszerkezetes házak

Az acél könnyűszerkezetes házak eltérnek a fából készültektől: nem készítenek komplett részeket, a helyszínen szerelik össze az egész házat. Először itt is elkészítik a beton (vasbeton) alapokat, a fogadószintet alápincézve vagy anélkül. Erre szerelik össze az acélprofilokat, ami majdnem olyan, mintha gipszkartonfalat szerelnénk, annak továbbfejlesztett változata. A vázszerkezet hidegen hengerelt horganyzott acél „C” és „U” profilokból áll, vastagságuk a szükséges teherbírás függvényében 0,6 – 1,5 mm közötti lehet, hossza igény szerinti. Horganyzott acélprofilokból készül a tetőszerkezet is, amelyre kívülről OSB lap, hőszigetelés, majd vakolat kerül, a belső oldalt pedig párafékező fólia és két gipszkartonréteg takarja. A belső felület ezután festhető, tapétázható vagy burkolható. Az acélszerkezet nagy előnye, hogy gombafertőzésekkel szemben ellenálló, érzéketlen, valamint környezetbarát. Az ilyen típusú házak meglepően gyorsan felépíthetők, ha az alap/fogadószint elkészül.

Hőszigetelt redőnytokok

Egyéb kész szerkezeti elemek is léteznek a házépítésnél, ami nem a klasszikus szerkezetet takarja, ilyenek például redőnytokok, kész lépcsőelemek, tetőelemek (daruzható, készen a helyszínre szállított székállások), angolaknák… A mai redőnyök anyaga műanyag vagy alumínium, utóbbiak hő- és hangszigetelő képessége sokkal jobb. Régebben a redőnyöket a homlokzati síkkal megegyező kötényfal mögé építették be, a kapcsolt gerébtokos ablak fölé, így kívülről nem látszódtak, de nem lehetett őket hőszigetelni. Manapság a kötényfalat az ablak fölé teszik, és elé építik be az előregyártott redőnytokot, így a redőnytok és a kötényfal közé berakható hőszigetelés (a redőnytok fölé is). A redőnytok homlokzat felőli síkján szükség szerint vastagítható hőszigetelő betét található, hogy a homlokzattal egy síkba kerüljön. A szerkezet építésével egy időben is beépíthető előregyártott hőszigetelő redőnytok, ahol a tok egy hőszigetelő elem, a fal teljes keresztmetszetében, amibe a kiváltó vasalását be lehet építeni. Házunk tervezésekor talán a legjobb választás ez az áthidaló és a redőnytok funkciót egyesítő, szabadalmaztatott magyar redőnytokrendszer, amelybe később is beszerelhető a redőny és a szúnyogháló, bontás és átalakítás nélkül. Vakolás után a redőnytok csak részben látható, és a szerviznyíláson át könnyen javítható.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop