Kerttervezés házilag: tippek és tanácsok

Babaház – tanít és szórakoztat
Miért lelkesedünk 2019-ben?
ÉV TETŐJE 2021 díjátadó

Sokan azt gondolják, hogy a kerttervezéshez mindenképp szakembert kell fogadni, ha azonban kellő időt és energiát szánunk rá, magunk is gyönyörű kertet varázsolhatunk házilag. Íme, néhány hasznos tipp és tanács, amelyek segíthetnek áhított kertünk megépítéséhez!

kerttervezeshazilagtippekes 720

Olvassuk el a szakirodalmat a témában! Az interneten számtalan szakirodalom fellelhető a témában, amelyek mind-mind hasznos információkkal szolgálnak számunkra. Tájékozódjunk a hiteles olvasmányokból, emellett ne féljünk kérdezni a tapasztaltabbaktól. Ha van olyan ismerős, barát, rokon, aki jártas a kerttervezésben, kertépítésben, beszéljük át vele az elképzeléseinket. Napjainkban a világhálón több ezzel foglalkozó fórum is létezik, ahová becsatlakozva szintén bővíthetjük ismereteinket.

Vizsgáljuk meg a talaj minőségét
A következő dolgunk, hogy megvizsgáljuk a kertünkben a talaj minőségét, mert csak ennek ismeretében tudunk olyan tervet készíteni, amely nemcsak szép, de tartós eredményre vezet. Hiába szeretnénk például mediterrán kertet varázsolni, ha kertünk földjének adottságai nem alkalmasak az arra jellemző növényfajták telepítéséhez. Azért, hogy a majdani növények szépen fejlődjenek, döntsük el, hogy a jelenlegiek közül mi menjen, és mi maradjon. Vessünk számot a különböző fajtákról, azok számáról, valamint az ültetési helyükről, ezek ismeretében már sokkal célirányosabban tervezhetjük meg a növényzetet.

Mérjük fel kertünk adottságait
A talaj minősége mellett fontos megfigyelni a kert adottságait is. Nem is gondolnánk, hogy a kivitelezést milyen nagymértékben befolyásolhatják bizonyos körülmények. Ne felejtsünk el számot vetni a víz mennyiségéről és az éghajlati viszonyokról, a napsütés mértékéről, a kert fekvéséről, tájolásáról és paramétereiről, illetve a domborzati viszonyokról. Ezek ismerete szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán szép és egészséges kertet tervezhessünk.

Készítsünk előzetes alaprajzot
Mielőtt belefognánk a tervezésbe, mindenképp fel kell mérni a jelenlegi állapotokat. Vizsgáljuk meg, hogy jelenleg mi van a kertünkben, azok pontosan hol helyezkednek el. Ha nincs tapasztalatunk alaprajzkészítésben, fogjunk egy milliméterpapírt vagy egy kockás lapot, és arra rögzítsük a látottakat. Állapítsuk meg, hogy milyen a növényzet, építmény, föld alatti vezetékek, kút vagy más vízvételi hely, belső kerítés, esetleg burkolt út található-e a kertben.

kerttervezeshazilagtippekes 1
Döntsük el, hogy milyen kertet szeretnénk
Miután feltérképeztük a kert adottságait, és kész az előzetes alaprajz, határozzuk meg, hogy milyen típusú kertet szeretnénk. Ehhez feltétlenül gondoljuk át a kert gondozására fordítható időnket. Sokféle típus közül válogathatunk, mindegyik eltérő mértékű karbantartást igényel. Jóval többet kell ugyanis foglalkozni pl. egy dísz- vagy tájkerttel, mint egy száraz-, esetleg esőkerttel. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő kerttípust, következhet annak felosztása funkció alapján. Ide tartoznak olyan preferenciák, hogy szeretnénk-e a kertbe medencét, csobogót vagy kerti tavat, játszóteret/gyereksarkot, grillező helyet, teraszt esetleg pihenőrészt, fészert, burkolt kerti utat, valamint elkerített részt a gyepnek, fűszernövényeknek és így tovább. A tervezésnél ne feledkezzünk meg ezek pontos helyének kijelöléséről.

Szilárd burkolatok megválasztása
Végezetül szólni kell a különféle burkolatok fontosságáról is: szinte nincs olyan kert, ahol ne lenne valamilyen formában szilárd burkolat. A jól kiválasztott térkövekkel és járdalapokkal egyszerre alakíthatunk ki praktikus és dekoratív, kellemes hangulatot teremtő látványelemeket. Miután szilárd burkolatot általában egy életre választunk, a dizájn mellett fokozottan ügyeljünk a minőségére.
Ha gyönyörű és szabályos virágágyásokat, zöldségnövényeket szeretnénk kertünkbe, ne feledkezzünk meg az ágyásszegélyekről sem. Mérjük le pontosan, hogy milyen hosszan szeretnénk kialakítani, majd válasszunk ki egy nekünk tetsző anyagot és stílust. Az ANRO Webáruházon kiváló ár-érték arányú kertészeti kellékeket találhatunk minőségi gyártóktól. Oldalukon tartós fém, bambusz, gumi, fűzfavessző vagy műanyag ágyásszegély is megrendelhető igény szerint, amelyet egy munkanapon belül ki is szállítanak.

Mint látható a fentiekben, a kerttervezést komolyan kell venni, ha rosszul méretezünk vagy elszámolunk ki valamit a költségvetésben, a végeredmény és a pénztárcánk is kárát látja. A szükséges információkkal és odafigyeléssel azonban minden esélyünk megvan egy szép kert házilagos kialakítására is.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop