Kerti térburkolás

Az alapszabály, miszerint a választott anyag mindig illeszkedjen stílusában, színében a környezetéhez, a kerti burkolatok esetében is igaz. A sok szempont között figyeljünk a ház építészeti stílusára, homlokzatára, hiszen a kert, a ház és a ház előtti tér csak akkor érvényesül igazán, ha az anyagok és formák harmonizálnak egymással. A burkolással egyidejűleg célszerű a vízelvezetést is megoldani, hiszen alapszabály az is, hogy az épülettől a vizet a lehető legtávolabbra vezessük el, s ez a legjobb alkalom rá, ha eddig elmulasztottuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

éri burkolás komoly fizikai munka, egyúttal szakirányú tudást igényel, bízzuk tehát tanult szakemberre a kivitelezését. Manapság sok a kontár, szakemberek a megmondhatói, hány helyen kell a javítást elvégezni utánuk, tetemes költséggel. Egy kiadós eső ugyanis minden hibát előhoz: ha a lejtést nem jól oldották meg, tócsákban áll a víz a burkolaton, rosszabb esetben a ház tövébe folyik, a vízelnyelők nem bírják elvezetni az esőt, a gépkocsibejáró megsüllyed stb. Különösen indokolt a szaktudás akkor, ha nagy, összefüggő felületről van szó, pláne ha nem sík a terület, hiszen nem egyszerű a víz útját jól szabályozni, pontosan tartani az előírt lejtés szögét.

 

A kerti térburkolás költséges beruházás – ára nagyban függ a választott térburkoló anyagától is -, de mivel sok élőmunkát kíván, nyilvánvalóan a kivitelezés sem lehet olcsó.

 

Az alábbiakban néhány alapvető tudnivalót foglalunk össze, hogy a tervezgetés során mire is kell figyelnünk:

 

 • Más előkészítést igényel az út, ha csak gyalogosan használjuk, vagy ha gépkocsival is áthajtunk rajta (ennek megfelelően a munkadíja is eltérő).*A választott burkolat színében, anyagában ne térjen el túlságosan az épületen vagy a kertben már használt anyagokétól. Például egy szürkés árnyalatú sziklakert esetén hasonló színű kőzúzalékkal borítsuk a kerti utat.*Az egyenes vonalakat lehetőleg kerüljük, illetve törjük meg ívekkel.*Autóbeállókhoz általában 160-200 cm szélességű parkoló út szükséges, és az egyik oldalon hagyni kell szabad helyet a kocsiajtók nyitásához és a kiszálláshoz. Nem burkoljuk teljes felületén, elegendő két 40-60 cm széles sáv is, legalább 120 centiméter távolságra egymástól.*A szilárd burkolatú kerti pihenőterek legalább 3×3 méteresek legyenek, hogy egy asztal négy székkel kényelmesen elhelyezhető legyen rajta.*Amennyiben csak egy kis sétautat akarunk magunk kivitelezni, elégséges a tömörített kötött talajra, vagy a 8 cm vastag tömörített kavicsra terített homokréteg (döngölés után 4-5 cm vastagságú legyen). Számoljuk még hozzá a burkolóanyag vastagságát, ezek összege adja az útágy mélységét. Ha a szegélykövek a burkolatnál mélyebben nyúlnak le az alapba, az útágyat is ennek megfelelően kell elkészíteni. A kiásott útágy odalirányú esése kb. 2,2 fok legyen.*A köveket mindig a járás vagy az áthajtás irányára keresztben kell lerakni.
 • Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

   


  Ezt követő cikkünk:
  Ezt megelőző cikkünk:

  Hozzászólások

  0
   0
   Az Ön Kosara
   Your cart is emptyReturn to Shop