A gomba alatt

Gyerekkorom kedvence, a Vidám mesék egyik epizódja elevenedett meg előttem, ahogy a magas kerítésen bejutva megláttam a gombát. Igaz, akkor nyuszi, katicabogár és egérke bújt alatta az eső elől, de a mostani látvány sem rosszabb: egy remek szabadtéri sütő-főzőhely a kerti partikhoz, és még számtalan pazar ötlet. Tervező és kivitelező harmonikus együttműködésének gyümölcsei, ami esetünkben talán nem is olyan különleges, hiszen házaspárról van szó.

 

 

 

Vendéglátóink szeretik a társaságot, barátaik örömére gyakran rendeznek kerti partikat. A grill építése során a statikai nehézségek legyőzése nem kis gondot okozott, de ötletnek itt sem voltak a híján a háziak. Így született a házi füstölő, ahol ínycsiklandó kolbászok, szalonnák érlelődnek. Képzeljük el, amint egy kellemes nyári estén kint üldögélünk a gomba kalapja alatt, és ha szalonnára vagy kolbászra vágyunk, csak kinyújtjuk karunkat. Akár a mesében

 

A gomba teteje több mint hétezer cserépből áll, amelyeket háromszor kellett megvágni a különleges forma miatt. Ilyen munkát csak magának csinál az ember, ha lelki szemei előtt látja a végeredményt, no és persze mindehhez kellően megszállott is. A kerti csap sem szokványos, de hát ebben a kertben már semmin sem csodálkozunk.

 

A medence finoman megbújik a növények között. Alakját a háziasszony egy slaggal formálgatta mindaddig, amíg el nem találták a legideálisabb vonalvezetést. A horvát mészkőből rakott kőfalat egy kis vízesés még tovább bolondítja. Az egész kertben példamutató az egységes anyaghasználat, mindenütt mészkőlapok adják a burkolatot, legyen szó kerti tipegőről, a grill rész burkolatáról, vagy a medence körüli pihenőről

 

{gallery}images/stories/verysimple/kertem_gomba/f{/gallery}
 

Minden, ami a képeken látható, a háziak saját munkája. A kis hordó történetesen házigazdánk édesapjának remekműve. A háziasszony igazi természetimádó, örömét leli a madarak csicsergésében, a felhők vándorlásában, a csillagos nyári égboltban. Eredetileg úgy tervezte, hogy ez a nádkunyhó lesz az a hely, ahol délutánonként pihenhet, egy-egy meleg éjszaka akár kint is alszik (persze akkor ablaka, ajtaja is lett volna), a terv azonban meghiúsult: a motorbiciklik elfoglalták a terepet

Zoltán és Enikő társasházban laktak, amikor egy újsághirdetésben figyeltek fel egy eladó családi házra, Rákoshegyen. Az árnyas, magas fák övezte utcában ’30-as évekbeli épületek, üdülőtelepi hangulat, a meghirdetett kis ház azonban romhalmaz. A kertből semmit nem láttak a gaz miatt, de a hely hangulata annyira magával ragadta őket, hogy nem hezitáltak. Régi álmuk volt egy saját kert, így akaratnak sem voltak híján. Azonnal nekiláttak a tereprendezésnek és felújításnak: a feleség talált ki mindent, megrajzolta ötleteit, férje pedig építőmérnökként kitalálta a megoldást. Természetesen nem ment minden egyszerre, mint a karikacsapás, hiszen álom és valóság sokszor nem összeegyeztethető, de ilyenkor sem adták fel. Formálták az elképzeléseket, mígnem megszületett a kompromisszum. A kert legnagyobb ötlete a gomba tetejű kerti sütögető. Eredetét firtatva a háziasszony úgy mesélte, hogy keretükből nem futotta már a kicsi ház bővítésére, így azt csak felújították, falait rücskösre vakolták, s mivel egy ilyen „házikó”-hoz mesebeli tárgyak illenek – és a tágas kert erre elegendő helyet is kínált – kitalálta, hogy gomba alá szervezzék a kerti partikat. A gomba átmérője több mint hét méter, tetejét cseréppel fedték le, védelmet nyújtva a nyári nap és a záporok ellen is. Építésénél nem csupán a cserepek okoztak nehézséget, statikailag is igen bonyolult volt, de a kreativitás itt is sokat segített.
A sütögető mellett egy kút is található. A háziak ezzel sem könnyítettek a dolgukon. Végigjárva a barkácsáruházakat, egyetlen kész falikút sem tetszett nekik, így inkább vettek szürkemárvány köveket, és maguk készítették el. Innen nem messze egy nádkúp látható, amelynek funckiójára házigazdáink segítsége nélkül nem jöttünk volna rá. Eredetileg kerti pihenőhelynek készült, amikor azonban két motorbiciklivel bővült a „család”, megkapták a nádházikót.

 

{gallery}images/stories/verysimple/kertem_gomba/a{/gallery} 

Ha a kerti utacskát tovább követjük, a sütögető mellett egy pincébe vezet az út. Helyén a telek vásárlásakor még egy szemétdomb állt. A háziak hordták, hordták a szemetet, már egy jó nagy gödör volt a helyén, de a szemét csak nem fogyott ki. Miután mindent eltakarítottak, jött az ötlet: ha már ennyit dolgoztak, ne vesszen kárba a sok munka, legyen a gödörben egy pince. Elsődleges rendeltetése, hogy a gyakori házibulik helyszínéül szolgáljon. Itt is minden gyönyörűen kiépítve: asztalok sorakoznak az ételeknek, padok a táncban kifáradóknak, a kis boroshordó a falmélyedésben, akárcsak egy igazi pincében, és a zene miatt sem kell aggódni, hiszen a föld alatt vagyunk.
A pince teteje a gomba mellett a másik telitalálat: a kis dombocska kavicsokkal borítva, ám minden zöldség megtalálható: a kis körágyasokban paprika, paradicsom, eper, szeder, sóska terem. A szalonna mellé tehát már a paprika sem hiányzik!
Amikor már azt hihetnénk, hogy mindent felfedeztünk, megpillantjuk a kert másik oldalán a növények között megbúvó kerti medencét, amely szintén házigazdánk keze munkáját dicséri. Több dolog miatt sem egy szokványos fürdőhely ez. Íves alakjának ötletét a thaiföldi nyaraláson látott csodálatos medencék adták, végső formáját pedig igen ötletesen alakították ki: egy slaggal formázták ki, míg végül a tökéletes körvonalat meg nem kapták. Mérete is jól eltalált, illik a kert nagyságához.

A medence környezete is érdemel pár szót. Hátsó oldalát egy gyönyörű horvát mészkőfal adja, amely egy kis vízesés is egyben. Ez is saját építésű, a háziasszony maga építette föl. A lapok persze betonágyban fekszenek, és ragasztó tartja össze őket.
Bemutatott kertünk jó bizonyíték a százszor hallott közhelyre: ha az ember igazán akar valamit, képes megvalósítani is. Csak kitartás, kreativitás és türelem kell hozzá, na és persze a hozzáértő kezek, amelyek az álmot valóra váltják. Házaspárunk pedig igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a szép kert receptjének hozzávalóit együtt testesítik meg.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop