Kerti faház – esztétika és funkcionalitás

A kertes házak tulajdonosainak nagy álma a gyönyörű, rendezett kert. Ez nemcsak a növények, díszburkolatok, pázsit megfelelő kiválasztását, karbantartását jelenti, de a kerthez tartozó épületeket, kerti faházat is. Utóbbinál nem mindegy, hogy milyen méretű, kialakítású, mert az esztétikai szempontokon túl megfelelő funkcióknak is meg kell felelnie.

kertifahazesztetika 720

Kerti faház, mint az udvarunk dísze vagy funkcionális épülete?
A rendezett kerttel, udvarral együtt jár, hogy a kert rendben tartásához szükséges kerti eszközöket, szerszámokat is rendezetten tudjuk tárolni. Ezt a feladatot tölti be a külön melléképületként is funkcionáló faház, amelyet számos méretben, minőségben, anyagból és kivitelben lehet megépíteni vagy vásárolni.

kertifahazesztetika 1
Milyen változatokban kereshetünk faházat?
Mivel ezek a fából készült melléképületek közel sincsenek akkora statikai terhelésnek vannak kitéve, mint egy lakóépület, akár 16-18 mm-es falvastagságtól egészen 40-50mm-es falvastagságig találunk gyártók által kínált termékeket. Több cég foglalkozik rönkházak építésével is, azonban ezek normál kerti kisház, tároló funkcióján túl az ára is jócskán túlmutathat.
Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy milyen funkciót kell betöltenie a faháznak: egyszerű szerszámtárolóként használnánk, vagy értékesebb dolgokat is tárulnánk benne? Milyen árkategóriában keresgéljünk? Elegendő-e egy gyengébb minőségű barkácsáruházas modell, vagy egyedi faházépítő cégtől szeretnénk rendelni? Ha ezeket a kérdéseket letisztáztuk, akkor célszerű körülnézni a piacon.

kertifahazesztetika 2
Hol vásároljak faházat?
A magyarországi barkácsáruházak katalógusai a tavasz beköszöntével ontják a különféle ajánlatokat, amelyek azonban sokszor nem azt a minőséget képviselik, amit mi magunk szeretnénk, illetve egyedi igényeinkre nem lehet szabni. Éppen ezért a vásárlók nagy része faházépítésre szakosodott céget bíz meg, amely a legkülönbözőbb egyedi igényeknek, választható szín- és anyagválasztéknak is meg tud felelni. Természetesen a nem tömeggyártásban készülő termékek ára jóval borsosabb ezeknél, így aki egyedi tervezésű és kivitelezésű kertiházban gondolkodik, jobban a zsebébe kell nyúlnia.
A barkácsoló kedvűek saját maguk is belevághatnak az építésbe, de ez az esetek többségében vélhetően nem jelenti azt a minőséget, mintha faházgyártó céget bíztunk volna meg, vagy akár barkácsáruházban vásároltunk volna. A legtöbb így készült házikó mögött nincs meg az a gondos tervezés, statikai paraméterek, anyaghasználat, mint egy kész termék esetén. Sokszor egy olcsóbb OSB lap borítással oldják meg az oldalfal kérdését, amit különböző felületkezelésekkel próbálnak csinosítani, de valljuk be, ez soha nem lesz szép.

Előkészületek, anyagválaszték, felületkezelés
Nagyon fontos, hogy megfelelő alapot csináljunk a faházunknak, mert amennyiben sima földre kerül, a talajból jövő nedvességet könnyen felszívja a faanyag, ami jelentősen lerövidíti az élettartamát. Erre figyelemmel javasolt a faház méreteinek megfelelő stabil betonalap készítése minden esetben, a faház méretétől függően 10-15cm (vagy még több!) vastagságban.
És hogy milyen anyagból készüljön a faházunk? Mint utaltunk rá, az olcsóbb, táblásított OSB lap nem igazán esztétikus és tartós megoldás. A piacon lévő faházak nagy része lucfenyőből vagy borovi fenyőből készül, időjárásnak kitett kültéri felhasználás esetén mindkét anyag jó választás. És nagyon fontos, hogy a nyers faanyagot mindenképpen felületkezeljük.
A kezeletlen faanyag a csapadék és UV sugárzás hatására heteken belül repedezésnek és minőségromlásnak indul, ezért a felépítés után (vagy még lapra szerelt állapotban) minél előbb kezeljük a felületét valamilyen vizes vagy oldószerbázisú lazúrral vagy lakkal! A szép faerezet megőrzése érdekében a vékony lazúr használata ajánlott, mert más felületkezelő anyagok (pl. vastaglazúr vagy zománcfesték) nem szívódnak be a faanyag belsejébe, hanem pusztán a felületen képeznek egy védőréteget, amitől a fa elveszíti szép erezetének láthatóságát.

Fektessünk arra is nagy figyelmet, hogy tartsuk tisztán, és 2-3 évente felületkezeljük újra, különösen az időjárásnak jobban kitett részeit.

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop