Kényelmesebb, takarékosabb, biztonságosabb – mindez az okosotthon

Az okosotthonrendszerek térhódítása, a mind több otthoni gép, eszköz bevonása a rendszerbe egyre kényelmesebb és biztonságosabb otthon létrehozásában segít bennünket, növeli ingatlanunk értékét, és már idős hozzátartozóink gondozásában is támaszkodhatunk rá.

amiotthonunk-okosotthon

Kényelem

Az okosotthonrendszerek lehetővé teszik, hogy könnyen testre szabhassunk otthonunkat igényeinknek megfelelően mobiltelefon és más okoseszköz segítségével. Lehetővé vált, hogy távolról is egyszerűen irányíthassuk a világítást, fűtést, klímát, árnyékolóinkat, zárat és a biztonsági kamerákat, és már a konyhában is kopogtat a jövő. Sok háztartási készüléken van vészleállító monitor, szivárgásészlelés és wifi-csatlakozás, az intelligens hűtőszekrény jelzi a vészhelyzeti áramellátást, érzékeli a szivárgást, élelmiszerkészlet-technológiája segít a menüajánlatokban és vásárlásban, de már a főzőkészülékekhez adott új funkciók és kezelőszervek segítségével lehetséges a főzés folyamatának telefonos alkalmazáson vagy táblagépen történő nyomon követése, szabályozhatjuk az edény hőmérsékletét, indíthatjuk a sütést-főtés folyamatát.

A kényelem sokak számára nem feltétlenül az okoseszközök használatával egyenlő, vannak, akik számára a kényelem és kikapcsolódás éppen azt jelenti, hogy a lehető legjobban távol tartsa magát a mobil eszközöktől, az állandó elérhetőségtől. Egy okosotthon ezt is kiszolgálja, hiszen nem szükséges a világítást, árnyékolást stb. telefonon keresztül kapcsolni, akár teljesen mellőzhetjük is használatukat, de a rendszer ebben az esetben is segít, hiszen a rendellenes működéséről szakszerű figyelmeztetést küld a megfelelő személy/szervezet számára, így nem nekünk, laikus felhasználóknak kell telefonon elmagyarázni a hibát.

Energiatakarékosság

Az okosotthonok segítenek az energiafogyasztás csökkentésében és a fenntarthatóság növelésében. Például a programozható termosztátok lehetővé teszik a fűtés és a hűtés pontosabb szabályozását, a világítási vagy árnyékolási rendszerek működésének optimalizálását. Sok szó esik mostanában a napelemes rendszerekről, és bárhogyan is alakul az megtermelt és elfogyasztott villamos energia elszámolása, a legkörnyezettudatosabb fogyasztói magatartás az, ha a helyben megtermelt villamos energia legnagyobb részét helyben fogyasztjuk el, és a legkisebb mértékben függünk a környezetterhelő módon megtermelt áramtól. Ebben nagy segítségünkre lehetnek az okosotthon-megoldások, hiszen, ha egy automatikarendszerbe van kötve a napelemes rendszer, a melegvíz-termelés, a fűtés, hűtés és a nagyfogyasztású háztartási gépek, akkor a rendszer optimalizálni tudja az épület pillanatnyi fogyasztását. Elindíthatja a mosógépet, az esti fürdéshez szükséges meleg vizet is megtermelheti akkor, amikor van van elég napenergia, de a fűtésbe és hűtésbe is beleszólhat, lekapcsolhatja a hőszivattyút, ha mosni kell, vagy nem vagyunk otthon, és az árnyékolókat is mozgathatja, amikor kisüt a nap.

Biztonság

Az okosotthonokban telepített biztonsági kamerák és érzékelők segíthetnek az otthon védelmében. Ezek az eszközök riasztásokat küldhetnek a tulajdonosnak, ha mozgást észlelnek, vagy ha valamilyen rendellenességet észlelnek az ingatlanban. Emellett távolról is ellenőrizhetők, így bárhonnan nyomon követhetjük az otthoni környezetben történteket. Az okosotthon-eszközök érzékelhetik a füstöt és a szén-monoxidot, és riasztást küldhetnek, ha veszélyes szinteket észlelnek, de nem csak a lakóknak, tulajdonosoknak adhat jelzéseket. A mai kazánok, hőszivattyúk hiba esetén értesítést küldhetnek a szerződött szervizpartnernek is, aki adott esetben nélkülünk is intézkedni tud.

Figyelni kell azonban arra is, hogy az okosotthonrendszerek nem csak a biztonságunkat szolgálhatják, ezek az eszközök ugyanis számos adatot gyűjthetnek például használati szokásainkról, otthoni tevékenységeinkről, ezen adatok felhasználása vagy megosztása harmadik felekkel pedig potenciális adatvédelmi problémákat vet fel. Fontos, hogy gondosan tekintsük át az eszközök adatgyűjtési és adatmegosztási gyakorlatát, és megfelelően beállított adatvédelmi beállításokat használjunk. Alapvető, hogy az okosotthoneszközöket megbízható forrásból vásároljuk, és rendszeresen ellenőrizzük a gyártók weboldalait a frissítésekért, az eszközökhöz való hozzáféréséhez erős jelszavakat használjunk. Érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ha lehetséges, mert ez növeli az eszközök és a rendszer biztonságát, és megakadályozza illetéktelen hozzáférést. Az okosotthon rendszerek nem feltétlenül veszélyesek az adatbiztonság szempontjából, de a megfelelő óvintézkedések megtétele rendkívül fontos.

Szórakoztatás

A rendszerek integrálhatják a médialejátszókat, a zenelejátszókat és a televíziókat, így könnyedén irányíthatják az otthoni szórakoztatóeszközöket. Az okos hangszórórendszerek, például az Amazon Echo vagy a Google Home, lehetővé teszik a zenehallgatást, az aktuális hírek, időjárásjelentés meghallgatását, vagy hangoskönyveket olvastathatunk fel hangvezérlés segítségével. Ezek a rendszerek akár az egész lakásban elhelyezett hangszórókhoz is kapcsolódhatnak, így az egyszerű szobaszintű szórakozástól a multiroom-rendszerekig széles körű választék áll rendelkezésre. Gyakran képesek tanulni a felhasználók preferenciáiról és szokásairól, személyre szabott tartalomajánlásokat kínálhatnak, így könnyebben megtalálhatók a számunkra tetsző filmek, sorozatok és zenei tartalmak. Okosfények is beállíthatók, hogy megfeleljenek a szórakozási igényeknek, például a filmnézéshez sötétebb hangulatvilágítást, a bulikhoz pedig színes világítást kapcsolhat be.

Idősgondozás

Az okosotthoneszközök segíthetnek az időseknek is, integrálhatják az egészségügyi eszközöket, például vérnyomásmérőket vagy pulzusmérőket. Ez lehetővé teszi az egészségi állapot folyamatos figyelemmel kísérését és az orvosi adatok megosztását, értesítést küldhetnek az egészségügyi problémák, események esetén. A telepített érzékelők és kamerák lehetővé teszik az idősek aktivitásának és mozgásának követését., észlelhetik, ha valaki hosszú ideig nem mozog, ebben az esetben értesítheti a gondozót vagy a családtagokat. Ugyanakkor segítségére tud sietni az éppen távol lévő családtagoknak is, ha az idős embereknek segítségre van szüksége a fűtési-hőmérséklet beállításában, a redőny mozgatásában, de okosotthon figyelmeztethet a gyógyszerek bevételére is stb.

Fejlődés

A trendek a nagyobb integráció, az eszközök jobb kapcsolódása irányába mutat annak érdekében, hogy a különböző okoseszközök és platformok könnyen kommunikáljanak egymással, így a felhasználók egyszerűbben irányíthassák az otthonukat egyetlen felületről. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre inkább részévé válik az okosotthonrendszereknek, segítve az eszközöknek a felhasználói szokások és preferenciák alapján történő személyre szabásban, valamint az otthoni folyamatok automatizálásában és optimalizálásában. Mivel a lakóingatlanok a különböző települések alkotóelemei, az okosotthonrendszerek terjedése lehetőséget ad nagyobb közösségek, okosvárosok létrehozásához, amelyek célja a falvak, városok és közösségek fentarthatóbbá és élhetőbbé tétele e technológiák segítségével.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop