Kék dunai hullámokon

A hatvanas éveiben járó egri házaspár már tavaly keresett megfelelő menedéket a fővárosban, ekkor találkoztak Dr. Somogyi Patrícia lakberendező munkájával egy lakáseladás révén. Bár a vételből akkor nem lett semmi, de az elegáns luxusérzés megfogta őket, és új otthonuk megtervezéséhez is őt kérték fel.

kekdunaihullamokon 720

Habár a tervező fő profilja az úgynevezett homestaging – ami a lakás eladásra való felkészítését jelenti –, a házaspár kedvessége és a rögtön megtalált közös hang miatt nem mondott nemet a felkérésre. Már az ingatlan kiválasztásánál is segédkezett, így találták meg a belvárosi kétszobás, 56 négyzetméteres lakást, amelyhez teljesen szabad kezet kapott. Egyetlen kikötésük volt csupán: a korábban látott enteriőrök hangulatát idézze ez is, illetve a kicsi konyha mindenképp kapjon egy étkezőrészt. Mivel minden lakás telis-tele van számtalan lehetőséggel, ugyanakkor adott egy idő- és pénzbeli keret is, a tervezés fő szempontja az volt, hogy mindkettőből a lehető legtöbbet hozzák ki. A lakás eredeti adottságai – szűkös konyha-kamra-fürdő hármasa – nem igazán tették lehetővé a tágasabb étkező-konyha traktust, ezért bravúros átalakításra volt szükség. Ennek köszönhetően a helyiségek egymásba nyitásával a konyha kapott egy kellemes étkezőrészt, valamint a fürdő is új arcot öltött a munka végeztével.

A lakás uralkodó színe a pasztellkék és ennek árnyalatai, mert bár a lakók Egerből származnak, de nagyon szeretik a Balatont és a Dunát is, így adott volt, hogy a letisztult, tört fehér-fehér-bézs háttérszínekhez egy kékes árnyalatot választ a tervező. A hálóból lehet kijutni az erkélyre, amely a lakás többi ablakával egyetemben a Honvéd tér gyönyörű ősfáira tekint, megteremtve a belváros közepén a vidéki élet illúzióját, a természet közelségét is. Az egész projektre jellemző volt, hogy kéz a kézben, mármint tervező és megrendelő közötti teljes összhangban történtek a munkafázisok. Együtt mentek el szöveteket, bútorokat, lámpákat vásárolni, s bár a kivitelezést a tervező megszokott csapata végezte, akikkel már fél szavakból is ismerik egymást, a munkát ezúttal a megrendelő koordinálta és menedzselte. Ha bármilyen probléma adódott, könnyen el tudták simítani.

Csupán egyetlen nehézség akadt a kivitelezés során, a faláthelyezések miatt a gázcsövek összevisszasága, de a tervező rutinjának köszönhetően felülemelkedtek a problémán, és a lehető leghangulatosabb, legelegánsabb fővárosi rejtekhelyet sikerült megalkotni a házaspár részére.

  

Egy lakás tervezésénél a legfontosabb az adottságokból a legtöbbet kihozni, maxiálisan figyelembe véve a benne élők  igényeit. Munkáimban a funkcionalitás és az esztétika finom egyensúlyának megteremtése, olyan harmónia létrehozására a cél, amihez sem hozzátenni, sem elvenni nem lehet.

kekdunaihull portre

Dr. Somogyi Patrícia
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop