10 milliárd fölött a Mapei

Öt százalékkal nőtt a Mapei Kft. árbevétele 2016-ban, ezzel a 148 főt foglalkoztató cég átlépte a 10 milliárd forint forgalmat. A vállalat kiemelt és folyamatos szerepet vállal a szakemberképzésbe, 2015-ben 5400 főt képeztek, főként kivitelezőket, kereskedőket és tervezőket, és két ízben is elnyerte a Legjobb Munkahely címet. A vállalat optimizmusa töretlen, álláspontjuk szerint 2017 az építőipar éve lesz.

10milliardfelettamapei 720

A Mapei Kft. összforgalma 10,2 milliárd forint volt 2016-ban, mely öt százalékos növekedés az egy évvel korábbi eredményekhez képest. A vállalat elégedett, bár az év elején még jobb eredményekre számított: 2016. első negyedévében még 9 százalékos volt a növekedés, ami az év hátralévő részében fokozatosan lassult. „Ennek oka, hogy a várakozásokkal ellentétben nem indultak el múlt évben az Uniós pályázatok, amit a CSOK – bár érezhető volt a hatása – nem tudott ellensúlyozni. Mivel az uniós pályázatok nagy része kivitelezési fázisba csak 2017-ben lép, ezért az érintett termékvonalakon nem úgy alakultak az eredményeink, ahogyan azt vártuk” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. „Nagyon optimisták vagyunk, minden jel arra utal, hogy 2017. az építőipar éve lesz: már most látjuk, hogy a tervezők asztalán sok, komoly értékű projekt van; jelentős a generálkivitelezők szerződésállománya; az év elején várható az Uniós finanszírozású projektek elindulása; az 5 %-os áfa, a CSOK és a kedvező hitelkamatok tovább ösztönzik a lakás és családiház építéseket” – mondta Markovich Béla.

Piaci trendek
Évek óta erősödő trend, hogy az építtetők egyre igényesebbek, felkészültebbek és egyre jobb szolgáltatást várnak a pénzükért. Azok a kereskedők és építőipari vállalkozások, akik ezt nem ismerik fel és nem lépnek időben, komoly nehézségekkel nézhetnek szembe. Elég csak arra gondolni, hogy az építtetők minden jelentősebb beruházás előtt tájékozódnak az interneten, sőt, egyre többen vásárolnak építőanyagot interneten. Ezzel párhuzamosan növekszik a szakmunka értéke: tavaly 25-30 %-kal növekedett és ez 2017-ben várhatóan tovább nő. „Továbbra is kínzó gondot jelent a szakemberhiány és szakmunkás utánpótlás hiánya. 2017 legnagyobb kérdése az lesz, hogy lesz e elég szakember aki elvégzi azt a rengeteg szakkivitelezési munkát, amire az évben igény lesz. Jó hír, hogy a tapasztalatok szerint lassul a szakmunkások külföldre vándorlása. Az élénkülő piac és az emelkedő bérek hatására nemcsak egyre többen döntenek a maradás mellett, hanem egyre többen hazai is térnek” – mondta Markovich Béla.
170118 abra
Ábra: A Mapei Kft. forgalmának alakulása 2012-2016 (milliárd Forint)

 

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop