Hozzávalók 4 személy részére:
25 dkg zabliszt, 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 db tojás, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 2,5 kg alma, 1-2 evőkanál őrölt fahéj, 3-4 szál friss kakukkfű levele vagy 2-3 teáskanál szárított, 2 csomag Bourbon vaníliás cukor, 4 evőkanál zsemlemorzsa
A vajat a kétféle liszttel, sütőporral, a felkockázott vajjal keverőtálba tesszük, és a tojásokkal, tejföllel és cukorral jól összegyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, adunk hozzá még egy kis lisztet. Miután összeálltak az alapanyagok, folpackba csomagoljuk, és amíg elkészítjük a tölteléket, hűtőbe tesszük. A töltelékhez a meghámozott almát nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük, és 10 perc után jól kinyomkodjuk. A szinte száraz reszelt almához hozzáadjuk a fahéjat, a kakukkfüvet és a vaníliás cukrot. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt 170 fokra előmelegítjük. A hűtőben lévő tésztát kivesszük, kettévágjuk, és mindkét részt fél centi vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy a tészta formája igazodjon a tepsi méretéhez és formájához. Az egyik lapot belehelyezzük a tepsibe, megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a kinyomkodott fahéjas, kakukkfüves reszelt almát, úgy, hogy mindenhova egyforma vastagon jusson (ha még engedett levet, előtte azt is kinyomkodjuk). Megszórjuk a maradék morzsával, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, megszurkáljuk a tetejét villával, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Hozzászólások