Kő, kavics és tégla a kertben

A kertben különleges látványban oldódik fel az élettelen és élő anyagok között feszülő ellentétív: a növények és a kövek, kavicsok páratlan harmóniára képesek – szakavatott kezek által. A Hortus Hungaricuson két kert is jól példázta, hogyan szabad, lehet és szép használni a szervetlen alkotókat. Megmutatjuk, hogyan formázhat egy kígyót a téglaút, és azt is, hogyan díszít támfalként, és hogyan a tó körül vagy kerti útként a kő.

 

11

 

kövek és kavicsok

A két bemutatókertben az ellentét pilléreiként rakták le a köveket. A Jin-jang az élő és élettelen kertalkotók szimbólumai. Ennek szemléletes érzékeltetésére nem elég a szervetlen anyagot lerakni (szórni). Türelemmel és befogadóan kell megépíteni a kertrészletet. Eltervezhetjük, hogyan néz majd ki a kert valamely szeglete, de biztosak lehetünk benne, hogy a valóságban annál sokkal izgalmasabb történik majd. Új anyag kerül oda, amely önálló életet él. A kő az árudából új szerepet és küllemet kap, amelyet a mégoly precíz tervező sem tudna pontosan megjósolni. Figyeljük hát kertünk alakulását, és gyönyörködjünk az új színben, amelyet a kő lopott be oda. Formái elütnek ugyan a kertben általánosan használt élő matériáktól, ha azonban megfigyeljük a természetben kibúvó sziklákat, megérthetjük a neki szánt szerepet. Tán kevésbé buja körülötte a növényzet, mégis van, hogy megállunk gyönyörködni a színben és formában, vagy épp a furcsa kis zuzmókon, amelyek otthont találtak a kő sivár felületén. (Vagy épp gyermekeinken, hogy mi mindent belelátnak a furcsa idomokba.) Ha valaki megtalálja e kis színfoltokat, új csodát fedezett fel magának.

Ne gondoljuk, hogy a kő, mint szervetlen anyag, száraz és élettelen jelenések hasonlata. Gondoljunk csak évszázados nyirkos völgyekre, ahol a sziklákon is moha tenyészik. Egy kertszegletet ugyanilyen különlegessé öltöztetnek e zöld köpönyeges idomok. Figyelemre érdemes a kövek élete a kertünkben: hogyan változik évről évre, mint lesz patinásabb, kopottabb, ahogyan beilleszkedik a kert szegletébe, mint régi jóbarát.

tégla, újratöltve

Ha az utca emberét kérdezzük a tégla funkciójáról, nagyrészt épület falaként jelöli. Pedig fantázia kérdése, mi mindenre használható e nagy múltú anyag! A bontott téglát aranyárban mérik – nem véletlenül. Kiállta az idő próbáját. Nem csak a gyűjtők örömére szolgál. Nemes burkolat lehet egy kertben is, régi időket idézve. Formája és színe igen változatos, a hely jellegét hordozza. Felhasználhatjuk burkolatként, kerti építményekhez, teraszokhoz. Kiemeli a lépcsőt, támfalat, kerítést, lábazatot az átlag szürkeségéből. Nincs olyan szeglet a kertben, amit ne tudnánk feldobni e különleges hangulattal. Ennek szellemében gondoljuk át a kert hátuljában mohosodó ősi téglák sorsát. Elegáns, ha burkolás esetén nem látszik a habarcs. Szárazon rakva, vagy szorosan egymás mellé illesztve is dolgozhatunk velünk. Praktikus szegély válik belőle, definiálja az út határát.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop