Játékerdő boldog macskával

Hogy rögtön bizonyságot is nyerjek vendéglátóm kertfilozófiájából: az interjú végén két szép kecskerágóval tértem haza. Előre több fajtát is készletez, amúgy sem szeret sokat költeni növényekre, inkább innen-onnan kér, azt szaporítja, ajándékozza tovább. Autós nagyvállalkozó létére igazi földközeli ember. Szereti az erdőt, az állatokat, most éppen akácból kísérletezett ki olcsóbb talajtakarót a fenyőmulcs helyett. Elvágyik hát élni egy nagy erdőbe, gazdálkodni szeretne, feloldódni a természetben. Addig is vigaszképpen teremtett magának egy játékerdőt.

Rézsű

A tömör kerítésfal rézsűjében egymást váltják a dús talajtakarók, virágzó bokrok, snidling, a rovarok, bogarak elrettentésére fokhagyma, szép termést ígérő eper, áfonya, málna, amelyek a 30-40 éve itt díszlő orgonát leszámítva mind a tulajdonosok keze munkáját dicsérik. Talán csak ribizliből van hiányérzete a családnak, de a kaputól a házig vezető utacska mellett még bőven van hely további töveknek.
A kert sarkába telepített uszoda körül a meredek rézsűről rendszeresen lemosta az esővíz a földet, növényeket. A jó ötlet sok kínlódás után született meg: nagyobb fehér kövekkel beborítva dekoratív hátteret adnak az uszodának, a pálmák, a kövek közé ültetett dísznövények pedig mediterrán hangulatot teremtenek a fürdőzéshez.

Játékerdő

„Megbeszéltük a családdal, hogy amíg nincs saját erdőm, itt lesz az én kicsi erdőm” – mutatja vendéglátóm a körülbelül 3×3 méternyi területet a kert sarkában. Egyik felében laknak a szelíd állatok, a másikban a vadállatok. Kilencféle fenyőt számolunk meg benne, a lucfenyő édesanyja karácsonyfája, amit mindig kiás és visszaültet, aztán van itt törpe ezüst, normál erdei fenyő, közönséges jegenyefenyő, kék atlaszcédrus, egy ciprus, törpe fészekfenyő és kétféle tuja.

Ápolt gyep

Az impozáns méretű kertben kifogástalan a fű: mintha süppedős perzsaszőnyegen járnánk, olyan tömör és üde. Foglalkozni kell vele, mert magától nem „működik”, mondja is a tulajdonos, aki maga nyírja, gondozza, szerencsére ma már automata öntöző locsolja. Némiképp mentegetőzve hozzáteszi, hogy idén még csak megszellőztette a füvet, a rendszeres műtrágyázás mellett azonban van egy saját módszere is: minden három-négy nyírás után, ahol egy-egy ritkásabb foltot lát, „besózza” fűmaggal, így lesz mindenütt egyenletesen szép.
A kert első részében a nagy fűfelületet két sziget oldja fel. A medence burkolóanyagából megmaradt néhány szál, ezeket geometriai formákká összeillesztve két ágyás született, a murva között növények díszlenek. Néhány éve pálmafákat is ültetett, egy-két telet ki is bírtak, de idén kettő elfagyott, így hát jobb majd védett helyen átteleltetni őket. A megújulás, változás itt is tetten érhető: az egyik formában már dekoratív válogatott mészkő van, egy hónap múlva a másik is új ruhát kap.

Gyümölcsös

A kert akkor teljes, ha gyümölcsfák is vannak benne. Vendéglátónk gazdálkodói szemlélete itt is jól tetten érhető: a körte- és almafákat sövényszerűen metszi, így nem foglalnak el sok helyet a kertből, nem kínlódik a magas ágak permetezésével, jól átvilágítja a nap, és minden szem gyümölcs betakarítható (az egyik évben rogyásig teremnek, idén a körtefa sztrájkol), ráadásul alatta megterem a saláta, petrezselyem, újhagyma is. A legjobb, ha délre vagy nyugatra néz a sövényfalunk, előbbi mellett kajszit vagy őszibarackot is nevelhetünk, de ügyeljünk az öntözésre, a körte pedig a szélvédett helyet kedveli. Az almát közvetlenül a falra is „lapíthatjuk”, a kajszit és az őszibarackot pedig a faltól kissé távolabb kialakított támrendszerre futtassuk, hogy a lombja jól levegőzzön.

Fenyőhöz a házat

Vendéglátóink tizenhat éve lakják ezer négyzetméternél is nagyobb kertjüket. Így hát évről évre szépül, változik, ahogy a növények birtokba veszik, egyik része újrahangolódott a házépítés miatt, majd három éve elkészült az uszodarész is. A ház melletti hatalmas, méltóságos fenyőfát a hetvenes években ültette el a tulajdonos édesanyja, tulajdonképpen e köré tervezték a házat.
A kert legintimebb zugában alakították ki a medencét, amelynek formáját a tulajdonos maga álmodta meg. Interneten megvásárolta a mozaikcsempét, hívott burkoló szakembert, de a minőségi munka kétszeri visszabontás, újravakolás után is csak a negyedik vállalkozónak sikerült. Így történt, hogy a használatbavétel két évet csúszott. A munkából a keramikus feleség is kiveszi majd a részét, ősszel újrafugázza a sérült vagy kipattant szemeket.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop