Japánománia

Bár a japán művészet kínai és koreai hagyományokra épül, a mesterek hétköznapi használati tárgyakat is magas művészi szintre emelték. világszerte híresek és elismertek teás edényeik, lakkmunkáik, selyemanyagaik, papírhajtásaik, vagy porcelánjaik, és akkor még nem említettük a bonsait, az ikebanát, a rizspapír lámpabúrát, a tatamit vagy a bambusz eszközöket.

 

 

Az egzotikus lakberendezési cikkek terjedésével az utóbbi időben hazánkban is teret hódítottak a japán eredetű dísztárgyak és kiegészítők, s persze a faragott, áttört rácsozatú vagy lakktechnikával készült bútorok is. A japánománia Európa szerte terjed.

 

A szigetország iparművészei mindig is igyekeztek egyesíteni a funkciót és az esztétikát. Világos, tiszta formákat, jó arányokat és tompa színeket használnak. Tisztelik a természetes anyagokat, kedvelik az aszimmetriát.
A japán lakásokban a padló befedésére rizsszalmából font gyékényeket használnak, melyek nagysága minden esetben 91 x 182 cm. A szoba alapterülete így csak ennek szabályos többszöröse lehet, ezért nevezik a helyiségeket két-, négy-, vagy ötgyékényesnek. A berendezés során aztán minden ehhez igazodik: a falba épített fülkék mérete, a tolófalak felülete. A hagyományhűen épített japán otthonban az ablakokat áttetsző papírral, vagy félig tejüveggel, s félig matt-papírral vonják be. A tradicionális japán otthonokban alig van bútor, csak tatamik, selyempárnák és kartámlák. A dísztárgyakat falba épített szekrényekben tartják, a helyiségeket tolófalakkal szeparálják vagy nyitják össze. A legfontosabb terület a lakószoba, ahol a pasztell, dísztelen falak engedik érvényesülni a teret. Eredetileg a fekete, a fehér és a vörös kontrasztjára épül a berendezés, de mára belopták magukat a természet színeit felvonultató kiegészítők, és bútorok is.
A modern japán lakásokban továbbra is ragaszkodnak a természet tiszteletéhez, így előszeretettel alkalmaznak bambusz, nád, nyílgyökér vagyszizál alapanyagú tapétákat, ezek különféle árnyalatokra színezett és egzotikus motívumokkal ékített változatait. Ugyancsak sokféle variációban léteznek már gyűrt papírból konstruált falburkolók. Ezek ugyan nagy felületen uralkodóak, sőt nyomasztóak is lehetnek, de szolid csíkban sokat emelnek a helyiség hangulati értékén.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop