Itt a Pixelbeton!

Thermofloc – befújható szigetelés
Romantikus tűzfészek
Vízpazarlás csökkentése

2009 október. 29-én a Budapesti Műszaki Egyetemen mutatta be legújabb termékét, a Litracon pXL®-t Losonczi Áron, a Litracon® Fényáteresztő Beton feltalálója. Az újfajta – már szabadalommal védett – beton elődjéhez, a Litracon®-hoz hasonlóan szintén átereszti a fényt, ám annál lényegesen nagyobb méretben és jelentősen alacsonyabb áron lesz kapható a közeljövőben. A pixelbeton gyártását a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. fogja végezni.

 

 

Reményeim szerint a kedvező árú új termék lehetőséget ad majd a fényáteresztő beton szélesebb körű elterjedésének – nyilatkozta a feltaláló, aki a forgalmazást és a Litracon pXL® marketingjét fogja intézni.

 

A Litracon pXL® „pixelbeton”-ban a Litracon®-nal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti át a fényt. A felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal a termék „pXL” elnevezése az „XL” pedig a nagy elemméretet hangsúlyozza, ugyanis a Litracon pXL® betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, mely jelentősen megkönnyíti a beépítést. A pixelbeton összetevői mellett az előállítása is lényegesen egyszerűbb és olcsóbb az optikai szálas Litracon®-hoz képest, és teljes egészében iparosítható.

Az új termék igen széleskörűen alkalmazható az építészet és design számos területén, elképzelhető akár megvilágított homlokzatburkolatként, árnyékoló falként, belső válaszfalként, esetleg belsőépítészeti dekorációs elemként. Egyelőre az előre gyártott, vékony, nem hőszigetelő panelek gyártása indul be, de az új szabadalmaztatott technológia lehetőséget ad hőszigetelt és akár helyszínen önthető elemek készítéséhez is a jövőben.

A paneleken a fénypontok szabályos rendszerben jelennek meg, mint egy képernyő pixelei, ám lehetőség van a pixelekből egyedi minták, felíratok, logók kialakítására, akár színekkel kombinálva is. Szintén új lehetőséget ad az, hogy nemcsak síklapok, hanem több lapból álló térbeli idomok, üreges testek, hasábok is önthetőek a Litracon pXL® technológiájával. Ez a lehetőség többek között például ötletet adhat belülről megvilágított köztéri szobrok, vagy beton utcabútorok tervezéséhez is.

A Litracon pXL® pontos ára még nincs meghatározva, de a gyártó és a forgalmazó előzetes számítása szerint kevesebb, mint felébe fog kerülni a hasonló vastagságú Litracon®-hoz képest. Az új termék megjelenése eltér az eddig ismert Litracon®-étól. Többek között ezért sem tekintem az alaptermékünk, a Litracon® konkurenciájának, sokkal inkább egy új elemnek a termékskálánkon. A Litracon® gyártása folytatódik, sőt, további fejlesztéseket tervezünk ezen a téren is, hiszen a magasabb árat megfizetni tudó vevőink továbbra is igénylik a Litracon® által nyújtott exkluzív megjelenést. – nyilatkozta Losonczi.

A Litracon termékeket gyártó Csomiép Kft. az egyik vezető magyarországi beton-előregyártó cég, mely alapvetően mélyépítési, csatornázási, vízrendezési, útépítési és újabban vasútépítési beton-, vasbeton szerkezeteket fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A száz százalékos hazai tulajdonban működő Csomiép többször is nyert Magyar Termék Nagydíjat innovatív fejlesztéseinek elismeréseképpen. A cég munkáját szakértőként segítő és jelenleg a pixelbeton fejlesztésén is dolgozó Dr. Zsigovics István, a BME Építőanyagok Tanszékének adjunktusa hozta össze Mészáros Antalt, a Csomiép Kft. ügyvezetőjét, és Losonczi Áront 2007-ben a Litracon pXL® termék kapcsán. A párbeszédből közös célok és együttműködési szerződés született. Ma már az új termék próbagyártása és tesztelése zajlik.

Losonczi Áron 2001-ben frissdiplomás építészként fejlesztette ki a „Litracon” (light-transmitting concrete – angolul: fényáteresztő beton) névre keresztelt új építőanyagot. Az itthon azóta „üvegbeton” névre keresztelt transzparens építőanyag lényege, hogy a betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek átvezetik a fényt a kemény anyagon. Az anyag újdonsága többek között homogén megjelenésében rejlik: a hajszál méretű optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így a szemlélő egy egyöntetű betonfelületet lát, ellentétben az eddig ismert üveg-beton megoldásoktól.

A találmány híre hamar körbejárta a világot, számos nemzetközi cikk beszámolt megszületéséről. A TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolta. Losonczi 2004-ben alapította meg cégét, mely azóta ezen termék gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A csongrádi székhelyű kft. jelenleg a világ számos országába szállít Litracon®-t az USA-tól, Indián keresztül Japánig. A Litracon® több jelentős nemzetközi design díjat kapott és a világ legnevesebb építészirodái tervezik alkalmazni.

Losonczi 2002-ben szabadalmaztatta találmányát Svédországban, a nemzetközi szabadalmi kiterjesztés első eredményeként idén kapta meg az európai szabadalmi oltalmat. A külföldi szabadalmaztatás magas költségeinek viselésében az NKTH nyújtott pályázati támogatást neki. A pályázat elnyerésében komoly szerepe volt a Magyar Szabadalmi Hivatalnak és elnökének, Bendzsel Miklósnak, aki mindvégig támogatásával segítette az ügyet. 2006-tól több Litracon® „klón” is megjelent a piacon, ám mára úgy tűnik, hogy Losonczi szabadalma nem kerülhető meg. Ennek első példájaként a feltaláló tavaly októberben nyert jogerősen szabadalombitorlási pert Münchenben a német cementóriás HeidelbergCement AG ellen.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop