Szeptemberben a természet legszebb gasztroajándéka a szőlő. A roppanós héjú szőlőszemek isteni ízeket rejtenek. Ha tehetjük, éljük át a szüret hangulát, ha nem, irány a piac, és készítsünk a friss szőlőből finom édességeket. Szerezzünk be egy palack jó bort is!
Fehérboros sabayon
3 tojássárgáját, 90 ml Tojaki aszút és 40 g porcukrot vízgőz felett folyamatos habverés mellett 10 perc alatt keményre verjük. Friss szőlővel tálaljuk.
Mascarpone krém tokaji aszúval és mazsolával
250 g mascarponét, 150 ml tejszínt, 100 g porcukrot és 80 ml tokaji aszút habverővel összekeverünk, majd tálkába töltjük. A tetejét megszórjuk mazsolával és puffasztott rizzsel.
Morzsás pite szőlővel, almával
A sütőt előmelegítjük 200 Celsiusfokra. A tésztához összekeverjük a lisztet, a vajat és a cukrot, úgy, hogy morzsás legyen. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, majd kivajazott üvegtálba halmozzuk a szőlőszemekkel együtt. A gyümölcsöket megszórjuk fahéjjal, majd befedjük a morzsás tésztával. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Melegen és hidegen egyaránt finom.
* 2 alma * 1 fürt szőlő * fahéj * 125 g liszt * 70 g enyhén puha vaj * 50 g porcukor * pici só
Szőlős clafoutis
A sütőt melegítsük elő 200 Celsiusfokra. A szőlőszemeket szórjuk a kivajazott forma aljába. A többi hozzávalót keverjük össze robotgéppel, öntsük a szőlőágyra, és előmelegített sütőben süssük 30 percig. Melegen vanília fagylalttal, hidegen önmagában tálaljuk.
* 150 ml tej * 8 tojás * 100 g porcukor * 60 g fehérliszt * 100 g olvasztott vaj * 1 csipet só * 2 fürt szőlő (22 cm átmérőjű üvegtálhoz vagy piteformához)
Hozzászólások