Ingatlaneladás – profi adószámítás

ingatlan eladasn

Az ingatlaneladás személyi jövedelemadó-kötelezettséget (SZJA) von maga után. Az SZJA tulajdonképpen maga az ingatlanadó, amelyet minden magánszemélynek be kell fizetnie az eladott ingatlan után – természetesen csak abban az esetben, ha az ingatlan eladásából származó költségek meghaladják az ingatlan egykori vételi díját.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint ez a díj már nyereségnek minősül, amiről minden állampolgárnak kötelessége adóbevallást készítenie az eladás aktuális adóévében, május 31-ig.

Csak az ingatlan egykori, illetve eladási ára közötti különbözet számít bevételnek?
Nem, a jogszabályok értelmében nemcsak az ingatlan eladási ára képezheti az ingatlaneladás SZJA-alapját , de a vevői részről később érkező késedelmi kamat, illetve minden olyan „érték”, amit az eladó fél viszonzásképen kapott a vevőtől.

Mennyit kell pontosan fizetnünk?
Azok a magánszemélyek, akik ingatlant vásárolnak, a legtöbb esetben illetéket fizetnek – akik pedig eladják az ingatlant, a fentiek értelmében SZJA-kötelezettséget vállalnak. Az, hogy ez az összeg milyen méreteket ölt egészen pontosan, minden esetben a személyes körülményeink függvénye. Nincs tehát egy mindenkire ráillő költség – az adózási kötelezettség egyénenként változik.

Ingatlaneladás – online SZJA-kalkulátor
Amennyiben érdekeltek vagyunk a témában, előzetes kutatómunkát is végezhetünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés bennünket az adóbevalláskor. Ebben hasznos segítséget nyújtanak a megbízható online ingatlanadó-kalkulátorok is. Elég csak néhány információt megadnunk az eladni kívánt ingatlannal, illetve az adásvétel körülményeivel kapcsolatban, és máris látunk egy általános képet a helyzetünkről.

A szakmai segítségkérés fontosságáról
Természetesen bármennyire is hasznosak az online kalkulátorprogramok, az aktualitásokra villámgyorsan reagáló szaktekintély segítségnyújtásával nem érnek fel minőségükben. Abban az esetben tehát, ha biztosra kívánunk menni az ingatlaneladás SZJA ingatlanadó-számítással kapcsolatosban, illetve az ingatlanértékesítés maximalizálása a célunk, érdemes elismerten kifogástalan renoméval rendelkező szakembereket is felkérni az ügyben.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop