Így válasszunk térkövet

Unokáink már látni fogják?
Villámgyors, profi lomtalanítás
Vállalati iroda és gyártócsarnok hangszigetelése

Térkövekből manapság elképesztően sokféle változat áll rendelkezésre. A legismertebbek az enyhén színezett változatok, ám manapság már választhatunk különféle egyedi textúrájúakat és mozaikos térköveket is. Hogyan válasszunk megfelelő térkövet?

Mivel valóban sokféle variáció létezik, ezért a kiválasztás előtt mindenképp szem előtt kell tartani saját igényeinket. Elsőként is, hogy hová kerül a térkő. Ha olyan helyre, ahol például gyakran közlekedünk sáros lábbal, mert éppen a kertészkedéshez szükséges útról van szó, akkor mindenképp olyat válasszunk, amelyik könnyen tisztítható a sártól is. A beton alapú, természetesre színezett térkő jól tisztítható és fagyos időben sem csúszik. Viszont, ha valami különlegeset keresünk, például egy kültéri kiülőhöz, akkor választhatunk mozaikkavicsos térköveket is. Az ilyen térkő felülete olyan, mintha régi kavicsmozaikból készítették volna, ám ezeket nem ajánlatos olyan helyekre tenni, ahol például a talicskával közlekedünk, vagy egyéb erősebb hatásnak lesznek kitéve. Ezen kívül választhatunk textúrázott típusúakat is. A textúrázott térkövek úgy néznek ki, mintha természetes kőből faragták volna őket, főleg kis növények közötti ösvények kialakítására megfelelőek. Mivel azonban a felületük nem egyenletes, ezért nem annyira alkalmasak olyan utakra, ahol például gyakran járunk és akár cipekedünk is.

Mi határozza meg a térkő anyagainak árát?

Azon kívül, hogy mennyi térkőre van szükség és milyen típusra, több más tényező is befolyásolhatja a térő lerakásának árát. A térkő árak önmagukban a minőségtől és a típustól függően alakulnak, viszont a lerakáshoz szükséges alapanyagok árai már a kerti körülményektől is függenek. A szilárd alap kialakítása a térkőnek általában zúzott kővel vagy kaviccsal történik. Erre még jön egy finom réteg pluszban, illetve geotextil, melyek mértéke talajfüggő: Ha könnyen süllyed kertünk talaja, akkor vastagabb alapréteg szükséges. Ez megint csak emeli az árakat, ráadásul ilyenkor az sem árt, ha a térkövek nagyobb felületűek, hiszen jobban felfekszenek a talajra.

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop