Az elmúlt év építészeti trendjei

Mit tegyünk a morzsák ellen?
Tetőcseréppel és -fóliával támogatja a Terrán a helyreállítást a jégverés után
Megbízható tetőfedővel egyszerűbb a szigetelés

A kivételes idők kivételes megoldásokat kívánnak. Vajon ezt tükrözik-e az idei építészeti trendek? Ha építést vagy felújítást tervezünk, érdemes megismerni az irányzatokat, amelyek 2022-ben kijelölték az utat az építészetben. Ezek követték a felsőbbrendű célt: garantálták a sokdimenziós funkcionalitást.

Az új év jó alkalom az összegzésre. Az utóbbi hónapok eseményei szinte életünk minden területére hatással voltak: problémák a szállítások folyamatosságának fenntartásával, energetikai krízis és infláció, jelentősen megdrágult az energia, a gáz és a tűzifa, és mindezek az építészeti és építési ágazatra is kiterjedtek. Ezért mind a közületi, mind az egyéni vevőknek átadott új beruházásoknak olyan megoldásokat kell kínálniuk, amelyek biztosítják számukra a kényelmet, biztonságot és pénzügyi stabilitást a számlák fizetésénél. Ezek a trendek elméletben. De mi van a gyakorlattal?

1. Energiatakarékosság

Ez már jó néhány éve az egyik vezető trend az építészetben. Az ok egyszerű: az energiatakarékos ház fenntartása olcsó, ami nem csekély jelentőséggel bír a jelenlegi árak mellett (novemberben a fogyasztási költségek Magyarországon több mint 22%-kal volt magasabbak, mint egy évvel korábban). Bár az építés során többet kell befektetni a megfelelő anyagokba, épületgépészetbe, hőszigetelésbe, nyílászárókba, de ezek a pénzek pár éven belül megtérülnek. Az energia akár 30%-a is megszökhet az épületből a rosszul tömített nyílászárókon keresztül, ezért olyan fontos, hogy megfelelő ajtókat és ablakokat vásároljunk.
Az Aluprof cég kínálatában nagyon jó hő- és hangszigeteléssel, továbbá víz- és légzárással rendelkező termékek találhatók. Megemlíthetjük itt a MB-86N rendszerű alumínium ajtókat és ablakokat három hőmegtakarítási osztályban, továbbá a MB-104 PASSIVE rendszert, amely viszont ideálisan harmonizál a passzív építészettel. Megjegyezzük, hogy az előírások és az európai ISO szabványok szerint a passzívházak éves energiaszükséglete nem éri el a 15 kWh/m²-t (az energiatakarékos házaknál ez az érték 3-szor magasabb).

Sara Kulturhus, Skellefteå, Svédország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50N, MB-86 SI, MB-SR50N OW

2. Fenntartható építészet

Évente a földön több milliárd négyzetméternyi új épület épül, amelyek jelentősen hozzájárulnak a CO2 emisszióhoz. Ezért az elmúlt évben a fenntartható építészet – azaz olyan, amelyben az építési folyamat elejétől végéig átgondolt – jelentősége még hangsúlyosabb volt, mint korábban. Az új épületeknek összhangban kell lenniük a környezettel és a leendő lakók igényeivel, a felhasznált anyagok pedig legyenek a jövőben értékes nyersanyagok, nem pedig terhes hulladékok. A trendbe, hogy a tervezés a leginkább környezetbarát anyagokat használjon, jól beleillik pl. az alumínium, amely sokszorosan újrahasznosítható. Jelenleg ez a nyersanyag előállítható egyidejű oxigéntermelés és korábban, a gyártás során keletkező káros, melegházhatású gázok kiküszöbölése mellett. Ennek eredményeként a vevő tartós, az ember és a környezet számára biztonságos termékekhez jutna.

Circle Wood House, Izabelin, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50N, MB-77HS

3. Technológiai megoldások

Az elmúlt év bebizonyította, hogy az építészetben a technológia egyre újabb értelmet nyer. Itt többek között a Smart Home típusú megoldásokról van szó, amelyek annak köszönhetően működnek, hogy a házban elérhető berendezések csatlakoztatása egy rendszerrel történik. Így egy okostelefon szintjéről vezérelhető a helyiségek hőmérséklete, kikapcsolható a szobában az égve hagyott világítás vagy monitorozni lehet a biztonsági kamerákat. És ha már a biztonságról van szó, az Aluprof redőnyök igenis gondoskodnak róla. Ezek mind külső tokos formában kaphatók – ekkor felszerelhetők a már kész épületekre – mind süllyesztett, felső tokos és betörésgátló változatban. A Safety Premium Redőnyök szerelése és kezelése könnyű, kinézetük pedig univerzális, így könnyen hozzáilleszthetők szinte minden épülethez.

4. Neuro-architektúra

2020-ban Alexander Coburn közzétett egy vizsgálati jelentést, amelyben kimutatta, hogy a belső tér hatással van az emberi agyra, az érzelmekre és az általános közérzetre. Ez azt jelenti, hogy ha olyan házban tartózkodik, ahol sok természetes fényt, hőkomfortot és megfelelő légáramlást biztosítanak, egyszerűen jobban érzi magát. Ez pontosan a neuro-építészet – az egyik legújabb építészeti trend. Ebbe a trendbe illenek bele az olyan megoldások, mint a Skyflow homlokzati zsalúziák, amelyek védik a belső teret a túlmelegedés ellen, és egyúttal optikai kényelmet biztosítanak. Univerzálisak, felhasználhatók mind a lakások, mind a közhasznú építmények építésénél.

Institute in the park, Liverpool, Nagy-Britannia. Alkalmazott rendszerek: MB-70HI, MB-SR50N

5. A természet közelsége

A fokozódó klímaváltozások tükrében a környezetbarát megoldások preferálása az építészetben felbecsülhetetlenné válik. Itt nem csak a fa, a kő és egyéb természetes anyagok felhasználásáról van szó, vagy arról, hogy a belső terekben a föld, az erdő vagy az ég színeit használjuk. A természetközelibb projektek megvalósítása kisebb beavatkozást jelent a természetbe, továbbá az épület adaptálását a környezethez, és azt, hogy a természetet az épülethez hozzáadott értéknek tekintsük. Ez lehetővé teszi pl. nagyobb mennyiségű üvegezés használatát.
Ezért, ha szeretné „behívni“ a természetet a lakásába, nagyon jó eszköz erre az üvegezett panoráma teraszajtók. Az ilyen Aluprof MB-Skyline Type R rendszerű ajtók a minimalizmus szellemében születtek – a keskeny profiloknak köszönhetően úgy tűnnek, mintha elrejtették volna őket a falban, a padlóban, a mennyezetben. Lehetővé teszik az épületrész jelentős meghosszabbítását, és a lakóknak zavartalan kilátást nyújtanak.

Tóparti terasz és ház, Konin, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 ST, MB-SR50N

Let’s build a better future!

Ha inspirációt kíván meríteni az idei építészeti trendekből, ügyeljen arra, hogy a terek leendő felhasználóinak igényeiből induljon ki, és arra, hogy közülük senki se legyen diszkriminálva, maga az épület és annak helyiségei pedig az esztétikával való törődést és a természet tiszteletét tükrözzék. A modern építészetben a vevő elégedettségének az a kulcsa, hogy egy lépéssel a változások előtt járjunk.
Tudjuk, hogy az egyéni vevők és az építészek milyen elvárásokat támasztanak felénk, ezért arra törekszünk, hogy ne csak adaptáljuk az aktuális trendeket és igényeket, hanem mi alakítsuk azokat – húzza alá Tomasz Grela, az Aluprof SA igazgatótanácsának elnöke a „Builder” magazin novemberi kiadásának hasábjain.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


ALUPROF HUNGARY KFT.
2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop