Így gondozd a gyepet télen és kora tavasszal

Bár még jócskán benne vagyunk a télben, remélhetőleg a családi házban élők elvégezték azokat az őszi kerti munkáltatokat, amelyek nyomán gyepszőnyegük tavaszra makulátlan lesz, hogy a családi örömök – grillezés, kerti part, gyermek önfeledt játéka – tökéletes helyszíne lesz. Mert ahhoz, hogy kertünk a valódi természetközeliség érzését nyújtsa, elengedhetetlen a rendszeresen karbantartott minőségi gyep.

igygondozdagyepettelen 720

A fűszálaknak a téli hónapokban történő nyugodt alvásához minden olyan oda nem illő anyagtól meg kell szabadítani a gyepet, amit a nyár folyamán „felszedett”. Ilyenek lehetnek legfőképpen a fűszálak tövében lerakodó növényi részek, amelyek egyfajta filcszerű réteggé állnak össze, gátolva nemcsak a levegő áramlását, de a tápanyag bekerülését is a talajba. A legtöbb kerttulajdonos azonban egyáltalán nem vagy nem kellő időben végzi el a tavaszi és őszi hónapokban e munkálatokat, így azután a gyep nem lesz a nyári hónapokra kifogástalan. Utóbbi megteremtése érdekében néhány alapvető munkafolyamatot nem spórolhatunk meg.

Rendszeres gondozás nélkül nincs makulátlan gyep!
Nincs olyan kerti nővény és nincs olyan fűféle, ami morfológiai értelemben nem lenne folyamatosan változó, ebből adódóan értelemszerűen a gyep sok gondozást igénylő növény. Az otthontulajdonosok egy része elfelejti, hogy a hosszútávon szépen mutató gyep kialakításához nem elegendő a kert gondos megtervezése és megépítése, a makulátlanul szép és egységességet mutató gyep minősége csakis rendszeres gondozással tartható fenn éveken keresztül. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy nem feltétlenül szükséges szakemberre bízni a gyep ápolását, mert nincs olyan kerti munkálat, amit egy kis odafigyeléssel és persze akarattal saját maguk ne tudnánk elvégezni.

Ami tavasszal elengedhetetlen: talajlazítás és gyepszellőztetés
A gyepgondozás területén vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket a hobbikertészek vagy egyáltalán nem ismernek, vagy nemes egyszerűséggel nem tartják olyan fontosnak az elvégzésüket. Nos, a kora tavaszi hónapokban elengedhetetlen talajlazítás és gyepszellőztetés pontosan ilyen, különösen fontos az új fű esetén egyes munkafolyamatos elvégzése!
A hosszú téli hónapokat követően a gyep általában nem a legjobb állapotát mutatja. A hótakaró miatt a nyáron meseszép felületű gyep szép zöld színe sárgássá fakul, a talajfelszínt pedig az esetek túlnyomó többségében mohafilc borítja. A gyepszellőztetés és talajlazítás elhanyagolásával a fűszálak egészséges növekedése nem valósul meg, e munkafolyamatok megspórolása garantálja, hogy a fű növekedése csak késleltetve indulni meg. Ugyanez igaz az őszi hónapokra is, mert a fűszálak téli nyugodt alvásához minden, a nyár folyamán „felszedett” dolgoktól meg kell szabadítani a gyepet. A már könnyen beszerezhető kézi vagy éppen gépi gyepszellőztető gépek könnyűszerrel eltávolítják egyrészt a letapadt moharétegeket, másrészt végigkaparják a talajfelszínt, levegőhöz juttatva a fűszálakat. A legtöbben a munkafolyamat végzése közben megriadnak a kitépett fűszálak mennyiségétől, de attól se féljünk, ha a gyepszellőztetés során megvágjuk a fű gyökereit. Utóbbi kifejezetten hasznos is lehet, mivel új gyökérsarjadásra készteti a növényt. A gyepszellőztetés után esetlegesen kialakuló üres felületeken egy-két hét múlva már fiatal fűszálak kelnek.

Tápanyagellátás őszi biztosítása
A nyári fűnyírás után legtöbbször arra sem gondolunk, hogy bár a gyakori és rendszeres nyírás különösen széppé varázsolja a gyepet, a folyamattal megszakítjuk a tápanyagok természetes körforgását is.. Ennek egyenes következménye a fű legyengülése, a talaj elszegényedése, utóbbi pedig a gyomok és gazok számára adja meg az életteret. Az őszi gyepszellőztetés után fontos a fűszálak káliumtúlsúlyos tápanyaggal való ellátása, minden esetben ügyelve a tápanyag egyenletes felhordására. A kálium nemcsak növeli az ellenállóképességet, de segíti az anyagcserét, és télire tartalékokat képez.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop