Elege van a sonkából, tojásból a húsvéti nagy lakomát követően, de tele van a huto főtt tojással és maradék sonkával? Én egy idő után rájuk sem bírok nézni… Van azonban néhány trükk és egyszerű recept, amely a tojás-sonka párosát teljesen új színben tünteti fel. Ezekből válogattunk egy kis kóstolót.
Petrezselymes, sonkás árpagyöngysaláta
Az árpát bő vízben 20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A hagymát megpucoljuk, és nagyon apróra vágjuk. A sonkát kisméretű kockákra daraboljuk. A petrezselymet felaprítjuk. A sonkát, a hagymát, a petrezselymet az árpához adjuk, elkeverjük, majd meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. Ha a sonka nem elég sós, sózzuk, majd szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. Üdítő tavaszi fogás, jól behűtve tálaljuk
hozzávalók:
* 200 g hántol árpa
* 100 g főtt füstölt sonka
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1 csokor petrezselyem
* fél citrom leve
* 2 evőkanál olívaolaj
* frissen őrölt bors
* só
Tésztasaláta zöld spárgával
A tésztát főzzük meg, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni. A spárgát pároljuk meg, vágjuk 2 centiméteres darabokra, és hűtsük le. A tojást, a sonkát, a hagymát elektromos aprítóval keverjük pépesre, majd adjuk hozzá a tejfölt. Aprító hiányában késsel vágjunk mindent nagyon pici darabokra, és azt keverjük el a tejföllel. A szószt öntsük a tésztára, forgassuk át, hogy a tészta mindenhol érintkezzen a tojásos krémmel. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a spárgát. Amennyiben szükséges, sózzuk, borsozzuk.
hozzávalók:
* 500 g tészta (penne vagy orecchiette)
* 200 ml tejföl
* 4 főtt tojás
* 1 fej vöröshagyma
* 150 g főtt sonka
* só
* frissen őrölt bors
* 200 g zöld spárga
Medvehagymás, sonkás tojáskrém
A tojásokat feldaraboljuk, hozzáadjuk a medvehagymát és a sonkát, majd elektromos aprítóval krémesre törjük. Villával is elvégezhetjük a műveletet, de türelemmel, mert a medvehagymát is nagyon apróra kell vágni – így sokkal rusztikusabb a krém összhatása. Ha szükséges, ízesítsük sóval, de mindenképpen csak utólag, mivel a sonka eleve sós. Pirítóssal tálaljuk a tojáskrémet.
hozzávalók:
* 4 főtt tojás
* 1 csokor medvehagyma
* 1 evőkanál apróra vágott főtt, füstölt sonka
* só
„A húsvét egyet jelent a természet éledésével. A szezon első friss zöldségeire már nagyon várunk ilyenkor”
Citromos, tormás töltött tojás füstölt lazaccal
A tojásokat óvatosan félbevágjuk, a sárgájukat kiemeljük, és egy tálban krémesre keverjük a majonézzel, joghurttal, tormával, a citromhéjjal és citromlével. Ízlés szerint sózzuk, és kevés friss kakukkfüvet is adhatunk hozzá. Töltsük vissza a krémet a tojásokba, a tetejüket szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal, és apróra vágott füstölt lazaccal. Pirítóssal, bagettel, salátalevelekkel tálaljuk.
hozzávalók:
* 6 főtt tojás
* 2 teáskanál majonéz
* 1 evőkanál natúr joghurt
* fél teáskanál reszelt torma
* só
* opció: kakukkfű
* fél citrom reszelt héja
* 1 teáskanál citromlé
* 50 g füstölt lazac
* frissen őrölt bors
Hozzászólások