Beépíthető sütő

A korszerű beépíthető sütők tulajdonképpen egy komplett „minikonyhának” is megfelelnek. Egykori alapfunkciójukon messze túlléptek, és elmondhatjuk: grilleznek, gőzzel párolnak, hőlégkeveréssel isteni pizzát sütnek, és némelyek a munka után meg is tisztítják magukat.

 

 

Beépítés

A konyhabútorba beépíthető sütők először az önálló tűzhelyet modellezték az alsószekrénybe építve, így a sütő a munkapult alá került, és felette a munkalapba – általában a sütőről vezérelve – pedig az elektromos, vagy gázfőzőlap. Amint külön kezelőelemet kapott a főzőlap, megnyílt a lehetőség, hogy a sütő kényelmes magasságba, állószekrénybe építve foglalja el a helyét.

Alapfunkció + multifunkció

A klasszikus (rejtett) alsó és (látható) felső fűtőszál minden sütőben megtalálható, ezt statikus sütőnek nevezzük, bár ma már egyre kevésbé készítik. Ha a felső fűtőszál teljesítménye elég nagy (1800–2500 W), akkor az grill funkcióra is alkalmas. Ha a fűtőszálak által előállított hőt a hátfalon lévő ventilátor megkeveri, egyenletesen elosztja a sütőtérben, akkor légkeveréses, azaz multifunkciós sütőről beszélünk, ahol a sütőfunkciók (kombinációk) száma legalább 3–4, de akár 6–8 is lehet.

Gőzfunkció

A gőzpárolással végzett ételkészítést a nagykonyhai berendezések már régóta tudják, és mára a felsőkategóriás háztartási sütők némelyike is. A víztartályból fejlesztett gőzt akár önmagában, akár légkeveréssel, hőlégbefúvással kombinálva használható a sütő, így a belül szaftos, rózsaszín angol steaktől a creme brulee-ig, profizmust igénylő ételek elkészítésére is vállalkozhatunk.

Extra: tisztítás

A sütőtisztítás új módját jelenti a Whirlpool Star-Clean™ megoldása, ahol a sütő aljára helyezett cellulózbázisú textilanyagra vizet öntve alig 35 perc alatt úgy felpuhul a szennyeződés, hogy egyszerűen letörölhető a felületről. Persze ehhez különleges zománcfelület és nanotechnológia-kezelésű belső ajtóüveg is szükséges.

Hőlégbefúvás

Ha a hátsó ventilátort egy – legalább 2000 W-os – rejtett körfűtőtest is körülveszi, akkor az így kapott forró levegőt a sütőtérbe juttatva egy többszintes kavargó légáramlatot kapunk. Ez ma a legkorszerűbb, takarékos és igen hatékony sütési mód. A hőlégbefúvás, vagy hőlégkeverés több szintű sütésre is kiváló. Alsó fűtéssel kombinálva pedig a pizza, illetve a tésztaételek kedvelői készíthetnek finomságokat (pastry funkció). A hőlégkeveréses sütők legalább 7–8, vagy akár több funkcióval is rendelkeznek.

Pirolitikus/katalitikus

A sütés folyamán, akárhogy is vigyázunk, a sütő belseje zsírcseppek vagy egyebek miatt elszennyeződik. A sütőtakarítás pedig nem a legkellemesebb feladat – ha csak el nem végzi helyettünk a gép. Pirolitikus tisztítás esetén elektromos árammal felfűtik a sütőt, akár 475– 500°C-fokra, és a szennyeződés hamuvá ég; lehűlés után csak ki kell törölni. Ha az oldalfalra és/vagy a hátfalra hordott porózus oxidkerámiaréteg miatt a sütőfal katalitikus öntisztító képességű, a ráfröccsenő zsírcseppek önmaguk megsemmisülnek. Itt a segítő hatást (katalizátor) a porózus réteg hatalmas felülete jelenti, ahol a zsírcsepp szétterül és eloxidálódik.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop