Hővisszanyerős szellőztetés

Ismert, hogy egy ház/lakás alacsony fűtési-hűtési költsége érdekében megfelelő épületszerkezeti hőszigetelés és többrétegű, jól záró ablak/ajtó beépítése szükséges, csakhogy emiatt a keletkező pára és szennyező anyagok nem tudnak távozni. Az energiatakarékos, automatikus megoldást kizárólag a gép szellőztetés jelenti.

Hogy milyen következménye van a lakás belső klímájára nézve a hőszigetelésnek és ablakcserének? A kitűnő zárás miatt a lakásban keletkező pára és egyéb szennyező anyagok nem tudnak távozni, hiszen minden épületszerkezet gyakorlatilag légzáró. A hangzatos kijelentések, hogy majd páradiffúzióval a falon távozik a felesleges nedvesség, illetve lélegzik a fal, mindössze a felszabaduló páramennyiség 2-3 százalékát képes kezelni, azaz gyakorlatilag semmit sem érnek.

Vissza kell állítanunk a lakás levegőjének cseréjét, aktív módon – azaz szellőztetéssel! Az ablakok nyitogatása ugyan segíthet, de valójában ezzel sehogy sem tudjuk az éppen szükséges mértékben és gyakorisággal a megfelelő légcserét biztosítani. Amellett, hogy nem komfortos, még energiapazarló is, éppen, ami ellen tenni szeretnénk.

A jó megoldást a ventilátoros, kontrollált szellőztetés biztosítja. Többféle megoldás létezik, de az energiatakarékosság és komfort maximumát a központi hővisszanyerős lakásszellőztető rendszerek nyújtják, mert ez mindent elvégez: elszív, befúj, szűri a levegőt, visszanyeri a hőenergiát, és rejtett csőrendszeren keresztül észrevétlenül biztosítja az egyes helyiségekben a légcserét.

A Helios KWL hővisszanyerős lakásszellőztető rendszere az utolsó elemig átgondolt, magas műszaki szinten biztosítja a komfortot, energiatakarékosságot és a higiénikus működést. A Helios szellőztető gépek szériakivitelben rendelkeznek beépített webszerveres kezelőfelülettel, miáltal a felhasználó a megszokott eszközein (laptop, PC, okostelefon) tudja kontrollálni a rendszert. A struktúra kiegészíthető levegőminőség-érzékelőkkel, amelyek precíz, mindig az igények szerinti szabályozást tesznek lehetővé. Ezzel elérhető a maximális energiamegtakarítás és teljesen automatikus üzem. A jó lakás egyik fő ismérve, hogy jó benne élni, ehhez pedig – a megfelelő hőszigetelés és nyílászárók mellett – az egészséges belső levegő, azaz a gépi szellőztetés is elengedhetetlen, kötelező elem.

Kovács István
műszaki vezető, okleveles gépészmérnök

Helios Ventillátorok Magyarországi Képviselete – Kamleithner Budapest Kft.
1225 Budapest, Tétényliget utca 3.
Tel.: 1/425 3288 iroda@helios.hu
www.helios.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop