Hőszigetelő rendszerek és a rendszergarancia

A homlokzati hőszigetelő rendszerek többféle rendszerelemből épülnek fel (ragasztó, hőszigetelő lap, alapozó, fedővakolat stb.). Bár a megnevezésben is szerepel a „rendszer” szó, mégis az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a bekerülési költségek csökkentésének szándéka oda vezet, hogy nem egy „komplett” hőszigetelő rendszer kerül beépítésre, hanem a hőszigetelést a hozzáférhető legolcsóbb (és sokszor legrosszabb minőségű) rendszerelemekből állítják össze. Ez a gyakorlat – azon túl, hogy nem elégíti ki a hatályos jogszabályok követelményeit – káros és veszélyes is!

Építési készlet

Az építési termékek forgalmazásának feltételeiről szóló 305/2011. sz. EU rendelet szerint a homlokzati hőszigetelő rendszerek „készlet”-nek minősülnek, azaz olyan termékek összességéből állnak, melyeket az építés helyszínén „szerelnek össze”. Ez a meghatározás a homlokzati hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatban két nagyon fontos következménnyel jár.

A hőszigetelő rendszer

A hőszigetelő rendszereket a minősítéskor nem elemenként, hanem összeépítve vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy a tűzvédelmi-, hőtechnikai-, páratechnikai és mechanikai, illetve vegyészeti vizsgálatok eredményei csak és kizárólag a rendszer dokumentációjában felsorolt elemek előírásszerű beépítése esetén igazoltak – egyéb esetben nem! Azaz egy tetszőleges „összeválogatott” homlokzati hőszigetelés semmiféle méréssel, vizsgálattal és igazolt paraméterrel nem rendelkezik – azok összeférhetőségét és együtt-dolgozását semmi sem igazolja. A készlet forgalmazója úgy felel valamennyi rendszerelemért, mint ha mindnek ő lenne a gyártója.

A kivitelezési előírások fontossága

A homlokzati hőszigetelő rendszerek csak a beépítést követően válnak teljes értékű építési termékké, azaz valamennyi műszaki paraméterük, tulajdonságuk és a várható teljesítményük csak akkor lesz megfelelő, ha nem csak az engedélyezett anyagokból, hanem a mindenkori kivitelezési előírásoknak megfelelően építik be azokat. Egy komolyabb kivitelezési hiba legalább annyi veszélyt hordozhat magában, mint a rossz minőségű anyagok alkalmazása.

A rendszergarancia

A gyártó (illetve a rendszergazda) által kiadott rendszergarancia a hőszigetelő rendszerek esetében önkéntes vállalás, melynek formáját és tartalmát semmiféle jogszabály nem írja elő. Elsődleges célja annak deklarálása, hogy a rendszerben leszállított elemek a szakszerű beépítés után rendeltetésüket és alapvető tulajdonságaikat megtartják a várható élettartam alatt és azok egymással való összeférhetősége és együtt-dolgozása biztosított. Ez nem csak a rendszergazda által gyártott, hanem az általa forgalmazott rendszerelemekre is vonatkozik.

Fontos tudnivaló, hogy a gyártó által kiállított rendszergarancia nem helyettesít semmiféle hatósági engedélyt, bizonyítványt vagy az átadás-átvételhez szükséges egyéb, szükséges hivatalos dokumentumot és hogy nem a kivitelezés minőségére, hanem csak a rendszerben szállított anyagok megfelelőségére vonatkozik.

A Baumit Kft. az általa forgalmazott Baumit open, Baumit Star EPS, Baumit Star ásványi és Baumit Pro homlokzati hőszigetelő rendszerekre – a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett 25 év rendszergaranciát vállal. További információk itt!


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop