Hogyan vásároljunk konyhai szagelszívót?

Nagyon kellemetlen, amikor főzünk és pára csapódik le a különféle felületeken, közben a terjengő ételszag beivódik a bútorszövetekbe, főként, ha egy térben helyezkedik el a konyha és a nappali. Erre csak egyetlen egy megoldás van, ha kiválasztunk és felszereltetünk egy megfelelő konyhai szagelszívót. Természetesen a legtöbb lakásban már megtalálható, de hogyan válasszunk akkor, ha még sosem volt ilyen készülékünk?

A szagelszívó, pontosabban páraelszívó olyan készülék, amelyben ventilátor motor van, így képes elszívni a konyhai légtérből a gőzt és a zsíros párát. Az elszívott anyagok egy csőrendszeren vagy aktív szénszűrőn haladnak keresztül egészen a kivezető nyílásig a szabad levegőre. Fontos először is felmérni, mekkora az a légtér, ahol a párát és a kellemetlen szagokat semlegesíteni szeretnénk. A maximális légáramlásnak igen is nagy szerepe van ebben, érdemes megnézni ezeket az adatokat a készülékek esetében.

Legoptimálisabb helye a konyhai szagelszívónak egyértelműen a tűzhely fölött van. A beépíthető típusoknál fontos a méret, hiszen illeszkednie kell mindennek. A páraelszívó mérete akkora legyen, mint maga a főzőlap. Ha nagyobbat választunk, azzal sincs gond, hiszen jobban és nagyobb felületről képes elszívni a párát. Nagyobb tehát lehet, kisebb soha!
Bármennyire is hihetetlen, ezek a készülékek különféle stílusban kaphatóak: lehet hagyományos, dekoratív, teleszkópos, pultba épített, multifunkcionális vagy pultba süllyeszthető, a mi ízlésünk és a konyhai összkép határozza meg, hogy melyik illik oda. Amikor megnézzük a kínálatot, rengeteg ismert névvel találkozhatunk: pl. Cata, TEKA, Bosch. A legolcsóbb termék 15 000 Ft körül kapható, a legdrágább darab elérheti a 400 000 Ft-ot is. Az árak természetesen tükrözik, hogy mekkora a teljesítményük, milyen márka, milyen típusúak, milyen a fogyasztásuk és hogy mire képesek.

A világításnak nagy szerepe van egy szagelszívó esetében. Itt a fogyasztást lehet valamelyest csökkenteni azzal, ha olyan izzót használunk, amely energiatakarékosnak mondható, és van, amelyiknél még a világítás fényerején is tudunk állítani. Persze nem mindegyikbe helyezhető ez a fajta izzó, hiszen vannak olyan eszközök, amelyek régebbi típusú világítással készültek. Az energiaosztály besorolás nem csak azért fontos, mert energiát takarítunk meg, hanem a környezetre gyakorolt hatása miatt is. Lehet, hogy az egyes készülékek emiatt drágábbak, viszont ne felejtsük el azt, hogy “a sok kicsi sokra megy!” – tehát idővel megtérül a befektetett pénz. A teljesítménynél még meg kell említeni, hogy ez az érték önmagában nem mérvadó. Ahhoz, hogy ezt az értéket növeljük, érdemesebb nagyobb átmérőjű csövet, valamint kevésbé kanyargós kivezetést választani. Tehát az a lényeg, hogy rövidebb úton és szélesebb kivezetésben tudjuk ténylegesen kihasználni azt, amire képes a konyhai szagelszívónk.
Az egyes készülékeket különféle funkciókkal is ellátták. Ilyen lehet a szűrőtisztítás figyelmeztető, hogy mindig karban tudjuk tartani a készüléket. De nemcsak a belső rész cseréje vagy tisztítása fontos, hanem a külső részé is. Folyamatos tisztán tartás mellett elkerülhető a makacs zsíros szennyeződések lerakódása, mert minél ritkábban tesszük meg ezt a műveletet, annál nehezebben tudjuk eltávolítani. A funkciók és szívóteljesítmény mellett a gyártók úgy alakították ki a készülékeket, hogy több fokozatban is szabályozhatók legyenek, általában 2-3 fokozatban. Egyes modelleknél a fokozottabb igénybevételekre, például olajban való sütésnél intenzív fokozat is szolgál, amely folyamatosan vagy meghatározott ideig működik.

A másik igen lényeges szempont a zajszint. Nagyobb teljesítményű konyhai szagelszívó esetén az átlagos használat mellett alacsonyabb fokozaton is üzemeltethetjük a készüléket, így a motor és a légáramlás zajszintje csökken, ugyanakkor megfelelő szívóhatást biztosít. Egyre több típus létezik külső motoros változatban is, ahol tovább csökken a zajszint.

Az előzőekben leírtak mellett fontos megemlíteni, hogy mindennek az alapja a lakás alaprajza lesz. Ez a döntő abban, hogy külső vagy belső térben kivezetett módszert kell-e választanunk. A külső térbe kivezetett módszer a legelterjedtebb hagyományos módszer, amely a nevéből is adódóan a külső térbe vezeti ki a gőzöket. A belső párát keringető modellnél egy aktív szenes szűrő segítségével megszűri a levegőt, és vissza engedi a konyhába. A lényeg: egy igazán praktikus készülék pillanatok alatt megszünteti a szagokat és gőzöket a konyhában, ezért törekedjünk arra, hogy a legjobb megoldást válasszuk ki, konyhai adottságainknak megfelelően.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop