Hogyan válasszunk tervezőt –

Rugalmas és faburkolatok
A termények téli-nyári tárolása
Nádfedél és zsúptető

Kevesen gyűjtenek az életük során annyi tapasztalatot, próbálnak ki annyiféle életteret, hogy biztosan meg tudják ítélni, egy ház mitől szép, mitől jó, mitől használható és gazdaságos. Ezeknek a szempontoknak a megítéléséhez szakemberre, építészre van szükségünk

 

 

Legtöbbször ismerősök, rokonok javaslatai alapján szerzünk tudomást egy-egy építészről. Ez jó módszer, hiszen leginkább az elkészült ház használói igazolhatják a tervezés sikerességét. Gyakran valamelyik folyóiratban megjelent épület tetszik meg nekünk, és annak tervezőjét keressük fel. Ez esetben jó, ha előbb megismerjük a szóban forgó ház lakóit is, mivel tapasztalataik sokkal többet árulnak el nekünk, mint a látványos fotók. Ritkább eset, hogy az építészt az elismertsége miatt választjuk, mert a sztártervezők a szakmai körökön kívül kevésbé ismertek. Õk többnyire drágábbak és elfoglaltak, és az esetek többségében nem családiház-terveikkel váltak ismertté és elismertté.

 

Azt a tervezőt keressük, akivel olyan kapcsolatot tudunk kialakítani, amelynek során megismeri, megérti, mire van szükségünk, mire vágyunk, aki tudását és tapasztalatát ehhez adja majd hozzá.
Járható út még információt kérni a terület önkormányzatától a helyi tervezőkről. Így olyanok közül választhatunk, akiknek személyes ismeretségei megkönnyíthetik az ügyintézést. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a számunkra legjobb tervezővel célszerű dolgozni, vállalva akár a hosszadalmasabb ügyintézést is, hiszen életünk legnagyobb beruházásáról van szó.
Az építésszel bizalmi kapcsolatot kiépíteni már csak legbensőbb titkaink felfedése miatt sem könnyű feladat. E nélkül viszont a megfelelő eredmény nehezen születik meg. Mindenképpen szánjunk időt egymás megismerésére. Sok esetben az első beszélgetések alapján az építész vázlattervet készít. Ez segíthet eldönteni, hogy sikerült-e tisztáznunk vágyainkat és lehetőségeinket.
A legfontosabb annak áttekintése és rendszerezése, hogy mit szeretnénk. Mire a saját ház építésének gondolatáig eljutunk, sokszor merül fel bennünk egy-egy lakásban élve, vagy vendégségben járva, hogy ez így nem jó, az úgy nem praktikus, kényelmetlen. Vagy éppen ellenkezőleg, annyira természetesnek találunk dolgokat, hogy szinte észre sem vesszük, milyen jók. Nos, itt az idő, hogy mindezeket az akár lényegtelennek tűnő apróságokat is számba vegyük.
Készítsünk jegyzeteket. Ne törekedjünk a gondolatok összehangoltságára, ötleteink lehetnek ellentmondásosak is. Az építész dolga, hogy azok mélyére ásson és a helyes döntés szempontjait megfogalmazza. Nézzük át az otthonteremtéssel foglalkozó folyóiratokat. Semmiképp se másoljunk más környezetbe és más életmódhoz tervezett házat egy az egyben! A számunkra szimpatikus megoldásokat azonban jegyezzük fel.
Találkozhatunk típustervekkel is. Ezek tanulmányozása is hasznos lehet számunkra. Ezek között talán még az optimálisra is rálelhetünk, azonban ilyen esetben is elengedhetetlen, hogy az építész azt a helyi adottságokhoz igazítsa.
Igényeink az idővel módosulnak, mivel minden bizonnyal évtizedekig használjuk majd a leendő házat. Fiatal házasoknál fontosabb a gyerekszobák száma, középkorúaknál viszont az idős években is kényelmesen használható otthon kerül előtérbe. Önálló életük küszöbére érkezett gyermekeinknél pedig az elkülönülő lakrész, esetleg önálló garzon későbbi kialakíthatóságának biztosítása a cél. Egy kényelmesen megközelíthető földszinti vendégszoba is jól jöhet majd, ha idős vagy beteg családtagunk ránk szorul. Szükségünk lesz-e otthoni munkahelyre – Hány autót engedhetünk majd meg magunknak – Van-e olyan szenvedélyünk, amelynek ez idáig hely hiányában nem hódolhattunk – Tartunk-e majd kutyát, macskát a házban, ház körül?
A legnehezebb ugyan, mégis számításba kell vennünk családi bevételeink jövőbeni alakulását. Az építkezés után a kölcsön részleteit fogjuk évekig nyögni, vagy megengedhetjük magunknak akár az ingatlan bővítését, fejlesztését. Mennyit tudunk majd az épület üzemeltetésére, karbantartására fordítani – Ezek a költségek egy ház – élete – során jelentősen meghaladják az építés költségeit.
Nem ritka az sem, hogy egy házat csak életünk bizonyos szakaszára tervezünk. Ilyenkor különösen fontos, hogy továbblépéskor házunk piacképes, azaz általánosan elfogadott igényeknek megfelelő, esetleg könnyen átalakítható legyen.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop