Hogyan építkezünk ma?

Gyerekkorom egyik nagy vágya volt a szuper vékony meleg kesztyű a hógolyózáshoz. Akkor maradt a fájóra fagyott ujjak melengetése, de mostanság megvalósulni látszik az álom. Kutatások során az élővilágból ellesett „ötletek” alapján készített különleges anyagok alapjaiban változtatják meg ruhatárunkat, és megjelennek az építőanyagok terén is. A lótuszvirág vízlepergető képessége, a jegesmedve bundájának felépítése mind hozzájárult a fejlesztésekhez, amelyek révén kényelmesebb az élet, hatékonyabb az építkezés és az épületfenntartás.

 

 

A falazatok, téglák széles köre áll rendelkezésünkre. Az agyagból, adalékkal kiégetett jó hőszigetelő, könnyű falazóblokkokat már ismerjük, bár valódi pozitívumaikkal ritkán vagyunk tisztában. A régi technológiát továbbfejlesztő mészhomok elemek könnyű megmunkálásuk révén a belső terek kialakításában is hatalmas segítségünkre vannak a remek hőszigetelő tulajdonságon kívül. A valóban forradalmian új üvegbeton falazóelemet ma még jobbára csak a hírekből ismerjük, de biztos, hogy megváltoztatják a fény használatának építészeti gyakorlatát.

Jó és speciális hőszigeteléssel a falak, tetők könnyűszerkezetes, szerelt anyagokból is készülhetnek. A nyitott cellás „hungarocell” szigetelés továbbfejlesztett társai közel fele vastagsággal azonos tulajdonságokat mutatnak. A műanyagok mellett grafit adalékot is tartalmazhatnak a habok, így a fehér szín mellett szürke lapokkal is találkozhatunk, amelyek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. A színezett zárt cellás táblákat a nedvességnek kitett helyeken, például lábazatoknál, padlószigetelésnél alkalmazzuk.

Kevésbé ismert szigetelés a szórt habok csoportja, amelyekből szintén találhatunk nyitott cellás, pehelykönnyű, puha tapintású, jó hangcsillapító anyagokat, amelyeket száraz, nem terhelt felületeken, szarufák közének hézagmentes kitöltésére alkalmazhatunk. A habok zárt cellás változatait jól használhatjuk porhó ellen, illetve párazárásra is a hőszigetelés mellett. Előnyük, hogy teljesen kitöltik a teret, nincsenek „hőlyukak” a szigetelésben, szűkös, nehezen megközelíthető helyeken is biztos eredményt adnak. Különösen alkalmasak tetőterek szigetelésére, falközök kitöltésére. Az új habok esetében az öregedés jelenségére is megoldást találtak.

“Gépészeti berendezéseink, a vezérléssel működtetett fűtés, szellőzés, a LED technológia forradalmasítják épületeink használatát.”

A hangszigetelő anyagok új változatai vékony szerkezeti vastagság ellenére is kiváló eredménnyel működnek. A speciális anyagszerkezet, a szerelt gipszkarton falak hangszigetelését számottevően javítják a vastagság egy-két centiméteres növelése mellett. Speciális változataik a jó hangszigetelés érdekében nagy súlyú vékony fémlemezt is tartalmaznak. A falazóelemekből épített súlyos, különleges anyagú hanggátló falak nagy szerepet játszanak a lakások élhetőbbé tételében.

A nyílászárok fejlődésében elfogadottá válnak a több cellás műanyag profilokkal készített ablakok, ajtók. A fa profilok kialakítása, a ragasztott rétegelt elemek jelentősen javítják a mérettartósságot, formai gazdagságot. A speciális fóliákkal, vékony fémbevonatokkal kialakított, nemesgázzal töltött hőszigetelő üvegek nagyobb méretben is speciális biztonságot tesznek lehetővé. A tematikusan színezett üvegek a nyári meleg ellen is védelmet nyújtanak.

A tetőfedések körében a hagyományos cserép mellett a beton anyagú felületszínezett elemek már a köztudatban vannak, lenyűgöző a gazdag színválaszték és formai kialakítás. Ígéretessége okán említést kell tenni a fedést és napelemet egyesítő áramtermelő „cserép” megjelenéséről is.

Mind a hideg-, mind a melegburkolatoknál hatalmas változásokat tapasztalhatunk. A burkolólapok mérete a 20 x 20 centiméterről a 220 x 120 centiméter táblaméretre nőtt. Általánosan elterjedőben vannak a 30-60 x 60 centiméteres burkolólapok. A felületek zavarbaejtő változatosságot mutatnak. A melegburkolatok közül a rétegelt felépítésű „laminált” parketták felületének nedvesség és kopásállósága, színválasztéka óriási fejlődést mutat. Mindkét típusnál a természetes megjelenésre törekednek a gyártók.

A felületi bevonatok, ragasztók, vízszigetelések sorában az új műanyag vagy természetes adalékok minden igényt teljesítenek. A nedves falak impregnálása, szigetelése kidolgozott rétegsorral alakítható ki. A festékek lélegző, öntisztuló vagy éppen vízlepergető, vízálló változatai mellett hatalmas színválasztékkal rendelkeznek. A napfény hatásának is ellenálló erőteljes, telt színek lassan természetesek számunkra.

A jegesmedve bundájának felépítése több fejlesztési irányt jelölt ki, segítette többek között a hőszigetelő anyagok optimalizálását, illetve a zöldtetők kialakítását. A csöves szőrszálak fénybevezető csövekként működnek, melegítve a medve fekete bőrfelületét. Szeles idő esetén az állatot a bunda védi az erős lehűléstől. Az igazi hőszigetelést a bőr alatti vastag zsírréteg adja, a növénnyel beültetett fordított tetőkhöz hasonlóan.

A lótuszvirág „működését” az árnyékolástechnika kamatoztatja. Megfigyelték ugyanis, hogy a lótuszvirág levelei mindig makulátlanul tiszták. Az árnyékoló ponyvatextíliák fejlesztésénél a nanotechnológiát segítségül hívva sikerült a virághoz hasonlóan viselkedő, szennytaszító és vízlepergető textíliát készíteni.

A gazdag kínálat kellő műszaki és anyagismeret hiányában tévedéseket szülhet, rosszul kialakított szerkezeteket eredményezhet. Az új anyagok speciális helyzetekre, szigorú technológiai előírások betartása mellett biztosítanak jó eredményt. Ismerni kell a beépítésüket is, mert egy kis hiba is nagy probléma forrásává válhat. A hagyományos vastag szerkezetekben meglévő tartalék hiányában tervezésnél és kivitelezésnél is szakember közreműködése szükséges.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop