Hiába szép a drága burkolat…

Amikor építkezésbe vagy felújításba kezdünk, tudjuk, hogy évekre, netán évtizedekre választunk színt, formát, minőséget. Sokszor nem gondolunk azonban arra, hogy az apró részletekre is nagyon kell ügyelni, mert tönkretehetik az összhatást. A burkolatok témaköre tipikusan ilyen dolog: a burkolólapok vásárlása után érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő fuga kiválasztására.

A kiválasztásnál az első és legfontosabb szempont mindig a színharmónia megteremtése, érdemes törekedni mindig a burkolt felület egységes kialakítására. Válasszunk a burkolólapok árnyalatából fugaszínt, és minden esetben próbáljuk le, hogy a beépítés helyén hogyan mutat együtt a fuga és a lap. Nem mindegy az sem, hogy oldalfalról vagy padlóról beszélünk, mert a fények befolyásolhatják az összképet.

A másik nagyon fontos szempont a fuga anyagának típusa. Ki ne tapasztalta volna a saját lakásában, hogy egy fuga elkoszolódott vagy foltossá vált a használat során? Ezek az aprócska kis raszterek a burkolatok között bizony sokunknak okoztak már bosszúságot, mert az a huncut magozott meggy leesett, a spenót szétfröccsent, a paradicsomszószról ne is beszéljünk! Ha ezek a konyhai katasztrófák egy cementes fugával történnek, sajnos visszafordíthatatlan a probléma, mert a cementes anyagok magukba szívják a szennyeződést, teljes mértékben nem távolíthatóak el felületről. A cementes fugák beépítése olyan helyekre javasolt, ahol kevésbé éri szennyeződés a burkolatot, például nappaliban vagy egyéb lakószobákban. Ha szempont az, hogy a fuga évekig könnyen tisztítható és színtartós legyen, mindenképp epoxi fugázóanyag választása ajánlott. Az epoxi fugába nem tud beszívódni a szennyeződés, így tartós, szép fugaképet alkot hosszútávon.

A MAPEI legújabb könnyen bedolgozható epoxi fugáját – a Kerapoxy Easy Design terméket – elsősorban lakossági felhasználásra fejlesztették ki. A termék kifejezetten a mostani lapburkolati trendhez illeszkedik, és 40+1 (+1 szín az áttetsző) színben elérhető, így mindenki megtalálja a tökéletes árnyalatot. Ha pedig valami nagyon különleges megjelenést szeretnénk, akkor a Kerapoxy Easy Design 700 áttetsző színéhez adjunk hozzá Mapecolor Metallic metál hatású port!

Mit tegyen az, akinél már cementes fuga van?

Ha már túlvagyunk a felújításon és a fugázáson is, és cementes fugázóhabarcs került beépítésre, akkor érdemes Ultracare Grout Protector impregnálószerrel kezelni a fuga felületét, így megakadályozni a nedvesség és az azzal érkező szennyeződés beszívódását.

A burkolat mellé okosan válasszuk ki a fugát is, hiszen a cél mindenkinél azonos: sokáig esztétikus és tartós otthon építése!

Tipp
Könnyen tesztelhető, melyek a cementes fugák: cseppentsünk rá egy kis vizet, és ha beszívódik, akkor cementes fugával, ha nem, akkor pedig epoxi fugával van dolgunk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop