Heraklith Tektalan homlokzatszigetelés

Unokáink már látni fogják?
Könnyűszerkezetes épületek aljzatai és padlói
Zajvédelem a sportcsarnokban

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén, amennyire lehetséges, mentsük át a mai kor igényeinek megfelelően a régi alapelveket, még ha olykor kompromisszumokkal járnak is. A balatonudvardi új építésű parasztház homlokzati kialakítása és szigetelése kiváló példa erre.

Ha új parasztházat tervezünk és építünk, azok egyfajta szellemiséget is kell, hogy sugározzanak. Ugyanakkor természetesen meg kell felelniük az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek. Mindezek ellenére az olyan általános értékeket, mint a természetes anyagok használata, a rendkívül előnyös tájolás, a déli oldal ideális mértékű árnyékolása, a tűzközpontú – családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés, vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása a mai házakba is átültethetjük. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy, a mai kor igényeinek teljességgel megfelelő házat építünk, amely ránézésre egy klasszikus régi parasztház jegyeit hordja magán.

A balatonudvari parasztház homlokzat szigetelése a Knauf Insulation által gyártott Heraklith – Tektalan 150 mm vtg. termékkel történt, amelyre a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt vastag vakolat került. A táblák falszerkezetre rögzítését dübelezéssel kell végezni, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembevételével. A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki a vakolásra (lásd Osztrák Vakolat Munkaközösség – ÖAP – MB 05 kiadványát). Ezekre támaszkodva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni fagyapot táblákon is.
A munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék. A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására. A Renti javítóhabarcs segítségével a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el. A keverékben lévő szálak gúzolás nélkül megakadályozzák az alapréteg repedezését, amelybe páncélhálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és színvakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága 2,5-3,0 cm.
A felületre lehetőség szerint szilikon színvakolat felhordását javasoljuk, a falszerkezet páraáteresztő képességének megőrzése, valamint az épület könnyű fenntarthatósága érdekében.

www.knaufinsulation.hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop