Helytakarékos belsőépítészeti megoldások

Egy kisméretű lakás berendezése belsőépítészetileg nem egyszerű, ezért összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyek figyelembevételével könnyebb megtervezni helytakarékos, praktikus lakásunkat, az esztétikára is figyelemmel. Elengedhetetlen, hogy a lakás berendezését a saját életritmusunkhoz, szokásainkhoz szabjuk.

Mi lesz a belső ajtókkal, tolóajtókkal?

A helytakarékos belsőépítészeti megoldások általában akkor a legjobbak, ha szinte észrevétlenek maradnak. Ilyen például a belső ajtók problémája. Egy normál méretű nyíló ajtó nyitásához-csukásához közel egy négyzetméternyi terület kell, ám ha a mai ingatlanárakra pillantunk, egy nyíló ajtó működtetéséhez akár egymillió forintnyi hasznos lakásterületet is elhasználunk! Egy átlagos lakásban szükségünk lesz egy hálószoba-, fürdőszoba- és egy konyhaajtóra, akkor már közel hárommillió forintnyi hasznos lakóterületet (és akár a kis lakás egy tizedrészét!) használtuk el csak arra, hogy a nyíló ajtókat használhassuk. Ha azonban mindezt tolóajtókkal oldjuk meg, rengeteg helyet szabadítunk fel, sokkal praktikusabbá válik otthonunk, így az értéke is növekszik egy esetleges eladás esetén.

Egyik kulcs a praktikusság

A megfelelő élettér kialakításához alaposan meg kell vizsgálni saját szokásainkat, napi rutinunkat és figyelni kell a közeljövőben várható esetleges változásokat is. Máshogy néz ki egy olyan lakás, ahol kisgyerek is van, esetleg háziállattal élünk együtt, máshogy, ha valaki sokat főz, vagy ha magányos férfi a lakója.
Tartsuk szem előtt azt a tanácsot, hogy egy kisebb lakást csak letisztult lakberendezéssel varázsolhatunk viszonylag tágassá. Fontos kiindulópont, hogy a fehér falak, a világos, fényes, tükröződő felületek térnövelő hatásúak, színes kiegészítőkkel társítva otthonos érzetet keltenek. Amikor a helytakarékos belsőépítészeti megoldásokról gondolkodunk, helyezzük előtérbe a pragmatikus énünket. Mérjük fel pontosan, milyen funkcióknak szeretnénk helyet biztosítani a nappaliban, ha szeretjük a könyveket, legyen elegendő hely az elhelyezésükre, ha home office-ban is dolgozunk, ki kell alakítani egy dolgozósarkot polcokkal, megfelelő világítással. Fontos, hogy ne zsúfoljunk be túl sok bútort, ám, ha szeretünk nagyobb társaságot, legyen elegendő ülőhely, puffok, összecsukható székekkel kiegészítve. Helytakarékos megoldás az ággyá átalakítható kanapé, így a vendégágy már ott is van a nappalinkban. Célszerű kihasználni az ágyban rejlő tárolási lehetőségeket is, mindenképpen olyan megoldást válasszunk, hogy az ágy alatt legyen tárolódoboz az éppen nem használt ruhaneműink tárolására, férjen el alatta egy vendégmatrac. A nagyon kicsi alapterületű lakásoknál eleve egy helyiségbe kerül a konyha és a nappali, a klasszikus amerikai konyha, amelynek legnagyobb előnye (a helytakarékosság mellett) a közösségteremtés: sütés-főzés közben nem maradunk ki a baráti beszélgetésekből, hátránya azonban az, hogy mindig rendet kell tartani, nem hagyhatunk mosatlan edényt szem előtt.

Megoldások a fürdőszobában?

A kis alapterületű fürdőszobában használjunk világos színeket, lehetőleg nagyméretű csempéket vékony fugával, a fehér fajanszok mellett natúr (pl. bambusz) bútorokat, tárolókat. Ha a falat mennyezetig burkoljuk csempével, nagyobb belmagasság hatását keltjük. Tárolásnál használjuk ki az ajtó fölötti, tükör körüli területeket, mindenhová elhelyezhetünk kisméretű polcokat, szekrényeket. Használjuk ki a fürdőszoba ajtót és a vécétartály feletti falat is. A fürdőszobára jellemző, hogy sok apró tárgynak kell helyet biztosítani, flakonokat, tégelyeket, tisztálkodó- és tisztítószereket, hajszárítót, borotvát, elektromos fogkefét, mérleget, ezeknek is megtalálhatjuk a praktikus helyét. A rendezettség rendkívül fontos egy apró fürdőszobában. Az apróbb dolgokat pakoljuk dekoratív dobozokba, így a polcok kevéssé tűnik zsúfoltnak. A fűtőtest elhelyezése is problémás lehet a kis alapterület miatt, ezért a fürdőszobában jó megoldás egy nagyobb teljesítményű törölközőszárító, a fűtésen túl a mosott ruha szárítását is meggyorsítva. És ha már törölköző: szereljünk fel minél több helyre törölközőtartókat, akár a mosógépre is, ha épp ott praktikus, ezzel is rengeteg helyet spórolhatunk.

Kép forrása: www.eclisse.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop