Egy csipetnyi hazai Provence

Vendéglátóink egykori dél-franciaországi élményüket örökítették meg új otthonuk kialakításánál. Bár passzívházat építtettek, a látvány erre rácáfol, ugyanakkor példát mutat: íme, így lehet szépen ötvözni a legmodernebb technikát és a természetes alapanyagokat.

egycsipetnyihazaiprovance 720

Vendéglátóink a Kevélyek lábánál, egy hangulatos zsákfaluban találtak rá a tökéletes telekre két évvel ezelőtt. Egy kicsit a sors szólt bele a történésekbe, hiszen nagyobb fiúk beiskolázásának váratlan körülményei sodorták őket Pilisborosjenőre. „Az itteni közösséget alkotó nagyszerű emberek és a varázslatos környezet miatt döntöttünk úgy, hogy ide szeretnénk költözni.” – emlékezik vissza Rita, a háziasszony. Férje, István mérnökként ésszerű határok közötti környezettudatos és energiahatékony passzívházat (alacsony energiájú ház) akart építtetni. Ő felelt a szerkezeti és gépészeti elemekért, míg felesége feladata volt minden látszó elem kiválasztása és összhangja. Nehéz volt arról dönteni, hogy milyen legyen a ház külső kialakítása, mert a család nem híve a túl modern formáknak, ami az ilyen típusú házakat általában jellemzi. Ritának nagyon tetszettek a csodás Dél-Franciaországban töltött napokra emlékeztető Provence-i kőházak, ilyen típusút képzelt el a maguk számára is. Az ötlettel István egyetértett, hogy az gyönyörű is lenne, csakhogy nem egyszerű a vastag szigetelésre még egy díszítő kőréteget ráhelyezni! Valóban nagy kihívást jelentett a terméskőburkolatot összehangolni a szigeteléssel. Elkezdtek keresgélni, mi lehet a legkönnyebb kőburkolat, amit erre felhasználhatnának.

Az ürömi kőbányában egy helyi szakértő tanácsát kérték ki, aki szerint szentségtörés lenne Pilisborosjenőn nem ürömi követ használni! Még azt is elvállalta, hogy megoldja a 40 kg/m2 súlyú alapanyag rögzítését, csak bízzák rá. És így is lett: olyan speciális módszert talált ki, amellyel sikerült tökéletesen rögzíteni a vastag és súlyos kőlapokat vashálóval, extra erős tiplivel, hőhídmentes dübellel, ragasztóval biztosítva az időtállóságot.

Persze kompromisszumokkal is járt a házépítés: az eredeti hosszúkás ház ideáján változtatni kellett, mivel az energiatakarékosház-elképzelés megvalósításához a kocka forma előnyösebb. Ám a tető kialakítása, a számtalan ablak és a terméskőburkolat változatos formavilága megcsalja a szemet, mert a szemlélőnek szinte fel sem tűnik, hogy a ház alapvetően valóban egyenlő szárú négyzet alapon áll. A kiváló szigetelésről a 25 centiméter vastag Grafit EPS szigetelésű 30 centiméteres Ytong falazat gondoskodik, alulról pedig a 20 centis Nikecell réteg védi az épület hőburkát. A légtömörség is nagyon fontos, ezért a padlásfeljárót kívülről, a hőburkon kívül, a teraszról alakították ki. Kényelmi szempontból, biztonsági tartalékként elektromos padlófűtés (BVF-fűtőszőnyeg) került a fürdőszobák aljzatába, hiszen a ház hűtéséről-fűtéséről és melegvíz-ellátásáról hővisszanyerős kombinált szellőztető berendezés gondoskodik. A biztonság kedvéért megépített cserépkályhát csak október végén kellett először beüzemelni, mivel az ablakokon át minden napszakban jól éri és melegíti a belső tereket a napsugár.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop