Az öreg-tó szomszédságában

Mindössze négy hónap alatt épült fel az A+ energiaosztályú ház lakossági pályázati támogatással. A recept: okos tervezés, bátorság, családi segítség, sok hit, no és egy kis szerencse.

azoregtoszomszedsagaban 720

Nem csoda, hogy a ház tökéletesen a család igényeire szabott, hisz tervezője a tulajdonos nyugdíjas építészmérnök édesapja. A másik különlegessége, hogy az épület koncepciója az Új Széchenyi Terv zöld beruházási rendszer lakossági pályázatán a 2011-ben adható legmagasabb összeget nyerte el. „A kiírás csak 2 napig volt nyitva a dokumentációk beadására. A következő év áprilisában kaptuk meg az értesítést: sikerült megnyerni a 6 millió forintos támogatást!” – számol be az előzményekről a háziasszony, Andrea. A megvalósításra azonban nagyon rövid határidő, csupán szűk hat hónap állt rendelkezésre. Szerencsére az időjárás mellettük állt, kevés esővel és annál több napsütéssel segítette a munkálatokat. Így történt, hogy az első kapavágástól a használatbavételi engedélyig rekordidő – négy hónap – alatt épült meg a ház.

„Nem kedveljük a túl nagy, funkció nélküli tereket. Korábban sokkal szűkösebb alapterületű lakásban éltünk, a fiúknak osztozniuk kellett egy közös szobán. Most végre mindenkinek van saját élettere, igaz, minden helyiség viszonylag kicsi, de éppen elegendő ahhoz, amire szolgál. Nagyon jó itt lakni.” – vallja Andrea.

A passzívház koncepcióhoz szükséges hővisszanyerős szellőztető rendszert kiegészítené egy légcsatorna-hálózatba építhető párátlanító készülékkel. Így az Öreg-tó mikroklímája által okozott magas nyári páratartalom is jól kezelhető. A használati meleg víz előállítását és az épület fűtését-hűtését levegő-víz hőszivattyú biztosítja mennyezetfűtéssel. A kertben elhelyezett talajkollektor a beérkező levegőt nyáron előhűti, télen pedig előmelegíti. A ház 23-24 fok körüli hőmérsékletet tart egész évben, s mivel az ablakokat távirányítással működtethető redőnyökkel és belső rolókkal is ellátták, így a nyári időszakban is kellemes a levegő. Már ez a tényező is rengeteg energiamegtakarítást eredményez, ami fő cél volt a tervezésnél. Az utolsó lépés a napelemek beszerelése lesz, hogy a kizárólag elektromos energiát használó épület áramköltségei még alacsonyabbak legyenek.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop