Kész szerencse

Kész szerencse

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

 

Környezettudatos házigazdánk már a nyolcvanas években azt kereste, hogyan hagyhatja maga mögött a legkisebb ökológiai lábnyomot. Sokadik házépítésénél az energiahatékonyság mellett az egyszerűség, megbízhatóság, gyorsaság és variálhatóság volt a fő szempont. Ezért döntött a nagypaneles készház-technológia mellett.

 

01

 

A történet jó pár évvel ezelőtt kezdődött. „Házakat nézegettünk, az utcákat járva véletlenül befordultunk ebbe a kis eldugott utcácskába is, és megláttuk a táblát: telek eladó” – kezd a történetbe házigazdánk. „Még aznap este felhívtam a tulajdonost, másnap találkoztunk, harmadnap megbíztam egy jogászt, a negyedik nap aláírtuk a szerződést. Rendkívül szerencsés hely ez, minden szempontból: forgalom csak annyi van, amennyi a lakó, ugyanakkor közel az iskola, óvoda, bolt, posta, és kiváló a tömegközlekedés is. Ha az ember elég háklis, akkor hihetetlen kicsi az esélye annak, hogy minden igényének megfelelő házat találjon készen. Persze a nyomott ingatlanárak mellett sokkal jobb most venni, mint építeni, ezzel szemben minimum egy beruházás van az ember életében, ami nem megtérülés- szempontú, és ez a háza. A komfortérzet nem forintosítható. 2008 áprilisában vettük meg a telket, ami azután jó ideig pihent. Bő egy év múlva, egy békés vasárnap sétáltunk le a Kongresszusi Központba, a Készház Vásárra. Egy építkezésben ugyanis nemcsak vonzó elemek vannak, hanem a sok macerára gondolva egyre több riasztó is. Az ember tehát próbálja minél egyszerűbben megúszni, ugyanakkor az is fontos volt, hogy ha házat építünk, akkor az korszerű és energiahatékony legyen. Így jött a készház ötlete. A bejárattól jobbra az első standon megláttuk a Wolf System standját, ahol nagyon jó információkat kaptunk, és jó benyomást szereztünk. Elkezdődtek a tárgyalások, ami együttműködéssé, sőt, együttgondolkodássá fejlődött. Mert fontos a koncepció, lényeges a technológia, de a (szak)ember pótolhatatlan! A tervezésben segédkező Péterre ma is jó szívvel gondolunk.

Elképzeléseinket a funkcionalitást illetően egy A/4-es papíron összefoglaltuk: fölsoroltuk a ház kívánt helyiségeit, megjelölve a négyzetmétereket és a szintenkénti elosztást. Egyetlen ponton merítettük ki a beépítettségi határokat, ez pedig a földszint alapterülete. Sokkal nagyobb lehetne az alagsor, az emelet, az épületmagasság, de arra törekedtünk, hogy a ház az ésszerű határokon belül maradjon, a méretét tekintve is.

Két dologtól félek egy építkezésen: az egyik a sok-sok szakma koordinálása, a másik a víz. Én még soha nem laktam olyan házban, ami ne vizesedett volna. A víz mindig ott volt a fizika órán, a szakmát gyakorló mesterek nem biztos. Utóbbiak ráadásul egymással sem mindig egyeztetik jól az időbeosztást, a feladatok elvégzését. Egy jól megtervezett készháznál ilyesmi nem fordulhat elő: két újabb tényező, ami a készház felé hajtott minket.”

 

   Közvetlen partnerként dolgozunk: térítésmentesen elkészítjük az első három dimenziós tervet, árajánlattal. A tervdokumentációt mi adjuk be, műszakilag mindent leegyeztetünk, és a generálkivitelezést is lebonyolítjuk. Olyan házakat építünk, amik a környezetnek semmiféle hátrányt nem okoznak. Már az alapanyagok előállításánál is igyekszünk minden mérgező anyagot kizárni – osztja meg velünk a Wolf System Kft. filozófiáját a divízióvezető.  kujani peter
Kujáni Péter


a tulajdonosok

Az ember, ha az ötvenes évei derekán jár, egyrészt sejti, hogy mi az építkezés, mert végigcsinált már legalább egyet, másrészt még van ereje egyet lebonyolítani. Vendéglátóink gyerekei már kirepültek. Olyan házat szerettek volna, ahol most is jól érzik magunkat, de húsz-harminc év múlva is a mostanival azonos életnívón élhetnek.

szemlélet

„A nyolcvanas évek derekán jártam először Angliában – meséli László. Nagyon kevés pénzem volt, így azt ettem, ami a legolcsóbb: hazulról vitt babkonzervet. Egy kanadai fiú ránézett, és közölte, ez egészségtelen. O már akkor azt nézte, mi az egészséges, amikor bennünk még föl sem merült ez a szempont. Azóta sok év telt el, és én is bejártam egy utat: egészségesen táplálkozom, nem szemetelek és az autóm hibrid. Azt az elvet vallom, hogy inkább legyen a beruházás egy hangyányival drágább, de a fenntartási költség és a környezetterhelés szinte nulla.”

gépészet

A Stiebel Eltron LWZ 404-SOL kompaktgépe egyszerre három funkciót lát el: vezérli a hőcserélős szellőztető rendszert; ezzel egy egységben tartalmazza a fűtésről és hűtésről gondoskodó levegő-víz hőszivattyút; illetve a háztartási meleg víz előállítását szolgáló napkollektort is kezeli.
Az első évben a villanyszámla havi 33 000 forint volt, míg a régi háznál a villany- és a gázszámla együtt 110 000 forint volt éves átlagban. Ha havi 80 000 forint átlag megtakarítással számolunk, az éves szinten közel egymillió forint: a gépészeti többletberuházás költsége három év alatt megtérül.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}