Felkészülés két generációra

Felkészülés két generációra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Budapestre költöző házaspár a modern városi életvitelben is szerette volna megőrizni generációkon át megvalósuló családi összetartozását, ezért egy társasház teljes szintjén alakította ki új életük helyszínét.

felkeszulesketgeneraciora 720


A fiatalos házaspár egyetemista lányukkal Budapest XI. kerületének egyik legszebb részén vásárolta meg új lakását, amely egyúttal életmódváltást is jelentett a családnak. A munkahely gyalogtávolságra került, az egyetem nagyon könnyen megközelíthető, a korábbi ingázás helyett jut idő egymásra, színházra, mozira, olvasásra.

A társasház egy teljes szintjén elhelyezkedő – eredetileg két különálló lakásnak tervezett –, de már az építés során egybenyitott lakás ritkaság volt az ingatlanpiacon, így a napos, teraszos ingatlan ideális választás volt, még azzal együtt is, hogy a burkolatok, beltéri ajtók, fürdőszobák komplett felújítást igényeltek. S ha már mindezek cseréje indokolt volt, úgy döntöttek, hogy lakberendezői segítséget kérnek a terek újraformálására, átalakítására. A komplett berendezés megtervezésével bennünket, a Think & Design Tervezőirodát bízták meg, és szerencsésnek mondható, hogy mind a tervezésre, kivitelezésre, mind pedig a pontos és precíz megvalósításhoz elegendő időt kaptunk. Mindez az esztétikai és műszaki kritériumok vonatkozásában garantálta a magas színvonalat az anyagválasztás, a megmunkálás és beépítés tekintetében is. A konyha-nappali és az előszoba válaszfalainak áthelyezésével a konyha nagyobb teret, az előtér-közlekedő rész praktikusabb funkciót kapott, az egyetemista lánynak pedig lehetővé vált egy önálló lakrész kialakítása. Már a tervezés kezdeti szakaszában az olasz trendeket követő dizájn mellett tették le a voksukat a megrendelők. A minőségi diófafurnér és a világos festett bútorok kombinációja különböző felületekkel, finom, nyomott mintás vagy lágyan rajzolatos tapétahátterekkel következetesen megjelenik a lakásban. A nappali különböző méretű taupe színű bőr innovatív, relax rendszerrel ellátott kanapéi és fotellé alakítható puffja a megfelelően magas háttámlának és nem túl nagy beülési mélységnek köszönhetően tökéletes kényelmet nyújt esti családi beszélgetésekhez, vendégmarasztaló délutáni baráti programokhoz is.

Az egyetemista lány lakrésze szintén a fa-fafurnérfestett kombinációra épül, azzal a különbséggel, hogy itt az enyhén szürkített tölgyfa és bézs helyett fehér festett frontokkal és polcokkal készültek a bútorok, amelyben a kiegészítő szín a halványlila és a padlizsán is megjelent.
 A világítást minden helyiségben úgy alakítottuk ki, hogy ha a lakók fényárt szeretnének vagy hangulatvilágításra vágynak, mindekettő megoldható legyen, de a függesztékek és csillárok fényerőszabályozója további hangulatformálásra is lehetőséget ad.

  

A tervezés folyamata a megbízók életvitelének, stílusának fi gyelembevételével a néhány funkciót felvázoló, szabad, önkéntelen vonal megrajzolásától a gondolatok, asszociációk ábrázolásán át a részletek megtervezéséig terjed. Partnerkapcsolataink garantálják, hogy a megvalósításban első osztályú beszállítók és szakemberek vegyenek részt. ikonikus, modern darabokat, színeket és textúrákat. A természetes kő, fa, fém gyakran előfordulnak enteriőrjeiben is.

felkeszulesketgeneraciora portre

Eperjesi Zsuzsanna
Kovács-Lele Mónika

interior designer/lakberendezők 

A konyha anyagválasztása is a fő koncepciót követi: diófa furnér és magasfényű festett bútor – a fiókos alsó elemeken beültetett Haefele fogantyúkkal, a felső elemeknél push-open frontokkal, és a professzionális, csillogó és időtálló TechniStone munkalappal.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.