Balatoni nyaralás, stílusosan

Balatoni nyaralás, stílusosan

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gabriella és családja számára sok-sok déli parti nyaralás után lehetőség nyílt egy fantasztikus panorámájú apartman megvételére. Azonnal beleszerettek a tihanyi apátság látványába, a lakás adottságaiba.

balatoninyaralasstilusosan 720


Az apartmankomplexum a kíváncsi szemektől rejtve bújik meg a Balatfüreden, saját partszakasszal. A tulajdonosok szerették volna, ha valaki fogja a kezüket a felújításban, döntéseikben, ezért a vásárlást követően azonnal megkerestek. A lakásban a mennyezeti hűtő-fűtő rendszer miatt már adottak voltak a kiállások – ez bizonyos tekintetben befolyásolta a világításban és térszervezésben rejlő lehetőségeket. A konyhának jelölték ki talán a legfurcsább helyet, rögtön a bejáratnál egy kisméretű, furcsa alaprajzú helyiségben, ezért a nappali-étkezőbe integráltuk, a kis szobából pedig hálókuckó lett. Bár utóbbi a funkcionalitás szempontjából nem teljes értékű, de egy franciaágy kényelmesen elfért benne.

Megbízóim fő kérése a harmonikus, elegáns megjelenés volt, amely megidézi korábbi óceánjárós luxusnyaralásaik emlékét is. Ez volt tehát a kiindulpont, így választottunk finom, fémes árnyalatú anyagokat, de a melegséget, otthonosságot is sikerült megtartani a színárnyalatok bézsre hangolásával. A tulajdonos fő támasza a felújításban nagyfia volt, aki határozott elképzeléseivel megkönnyítette a munkát. Remek érzékkel túllendítette a család tagjait a döntésképtelen helyzeteken, hamar dűlőre jutottunk a burkolat, tapéta, bútorok, világítótestek tekintetében is (és ami nagyon fontos, mindvégig következetes is maradt az eredeti koncepcióhoz). Az étkező és a konyha-nappali minden szegletét kihasználtuk – visszafogott bútorszíneivel és optikailag térnövelő tapétájával sikerült megtartani egy tágas helyiség benyomását. Ennek kapcsán jutottunk el az egyik legfontosabb kérdéshez: mégis hogyan lehet 5-6 ember holmiját kényelmesen tárolni a nyaralások során? A megoldást egy hatalmas gardróbszerény jelentette, amelyet a nagyobb hálóban helyeztünk el. A padló kiválasztásánál fő szempont az volt, hogy vízálló és mosható legyen, de a vinyl padlóval nemcsak ezt a kritériumot teljesítettük: fa hatásával az enteriőrbe elegáns, letisztult hatást teremtett. A funkciókon túl a figyelem középpontjában a megfelelő hangulat kialakítása volt. Balatoni nyaralóként evidens, hogy a víz és trópusi elemek motívuma helyet kapjon az enteriőrben.
A hálószobák tapétái abszolút teljesítették ezeket a kritériumokat, míg a nappaliban a játékos horgonylerakóasztal, kötéllámpák, kék színek és dekorok teremtik meg a vízparti hangulatot.
A nyaraló legnépszerűbb helye a hatalmas fedett terasz, amelyet szerencsésen meg lehet közelíteni a nappaliból és a hálószobából is, plusz étkezőként, második nappaliként szolgálva, sőt, a család tervei között szerepel egy jacuzzi beszerzése is.

  

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a hobbim lett a munkám. A lakberendezés minden területe érdekel, számos stílushoz vonzódom. Hiszem, hogy hangulatunkra, kedélyünkre befolyással van a tér, ahol létezünk, legyen szó otthonról vagy munkahelyről.

balatoninyaralasstilusosan portre

Dr. Miseta Ildikó
lakberendező


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.