Modern elegancia & tökéletes panoráma

Modern elegancia & tökéletes panoráma

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Képeslapra kívánkozó budai és pesti panoráma – Duna, Országház, Várnegyed, budai hegyek… Mindezen szépségek ellentéteként adott volt egy évek óta felújítatlan lakás, amelyből Lang Viktória lakberendező varázsolt minden kényelemmel felszerelt otthont.

moderneleganciatokeletespanorama 720


Már a legelső alkalommal, amikor megláttam a lakást, lenyűgözött a gyönyörű panoráma. A Gellérthegyi teraszról belátni a budai hegyeket, a Várat, az alattunk folyó Dunát. Ennek a szépségnek az ellentéte volt az évek óta felújítatlan belső tér, amely alapos szerkezeti és esztétikai átalakuláson esett át, hogy megfeleljen az új tulajdonos kényelmi és funkcionális elvárásainak. Az alapok újraértelmezésével kezdtük, átterveztem a helyiségek elrendezését, megfelelve a mai kor életterének. A bejárat melletti vendégmosdó átkerült a konyha felőli oldalra, a mosdó helyére pedig egy nagy gardróbszekrényt építettünk kabátoknak, cipőknek. Ezzel plusz hellyel bővült a nappali, kényelmesen befért a sarok elrendezésű kanapé és az étkezőasztal. A kanapéval szemben a tévé és a médiakomód kapott helyet, amely a komplett házi iroda eszközeit elrejti, föléje és a két oldalra könyvespolc került. A régi radiátorokat padlófűtésre cseréltük, a padló természetes travertin kőburkolatot kapott, a falakat pazar textúrájú tapéta borítja.

A mennyezeten led sávvilágítást alakítottunk ki, amit az étkező felett, a konyhában és az előtérben mennyezeti csillár egészít ki. Az egész lakás a korszerűsítés jegyében intelligens rendszert kapott, amely a fűtést, világítást, árnyékolást is vezérli. A konyhát minden kényelemmel felszerelve terveztem, a szép külső professzionális belső elrendezést rejt. A nappali furnérozott falburkolata a falba simuló ajtóval a privát szférába vezet, ahol az ajtó mögött a hálószoba-gardrób-fürdőszoba található. Egyedileg készült a taupe bőr franciaágy, amelyhez luxus kényelmű csúcskategóriásmatracot választottunk. A hálószobába az ággyal szembeni falra terveztük a tévét és a médiafelszerelést rejtő furnérozott bútorfalat. A falba integrált bioetanol kandalló a romantikus estéket idézi. A hálószoba közvetlen közelében kapott helyet a praktikus, méretre szabott gardróbhelyiség. Tervezésekor figyelembe vettük a tulajdonos komplett ruhatárát, eszerint kialakítva a belső elrendezést. A gardrób mellett a minden igényt kielégítő spa fürdőszoba található magas minőségű anyagokkal, a padlóra és a falra is azonos travertin kőburkolat került, a zuhanyzóba ugyanabból az anyagból vágott kőmozaikot tettünk. A szabadon álló kád mögé bronztükör burkolat került, lágyan visszatükrözve a kétszemélyes wellness zuhanyzót és a színes led világítást. A tágas fürdőszobában épített szekrény mögé kerültek a mosó-szárító gépek, és jutott hely egy kényelmes infraszaunának is.

Amerre csak tekintünk a lakásban, mindenütt minőségi anyagok és megoldások, hogy a modern stílust időtlen art deco elemekkel kombinálva méltó enteriőr szülessen a gyönyörű panorámához.

  

Alapvető kiindulópont egy otthon megtervezésekor, hogy az a benne élők személyiségéhez, életviteléhez illeszkedjen. Megbízóimnak gyakran tervezek egyedi bútorokat, lámpákat, kedvelem az időtlen luxust és a hagyományos eleganciát.”

moderneleganciatokeletespanorama portre

Lang Viktória
lakberendező
2011-ben az Év lakberendezője

Furnérozott falburkolat borítja a bejárat melletti vendégmosdót, a konyhabútor festett és furnérozott frontokkal készült. A munkapult anyaga technikai kő, a szemben lévő falra a falszínnel harmonizáló üveglap került.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.