Boldogoknak tervezve

Boldogoknak tervezve

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Natalia Zubizarreta szerint szerelmesek otthonát a legjobb megtervezni. Boldogok, örömteliek, sokkal fogékonyabbak a szépségre, mint mások. Ilyenkor a lakberendező is telve ihlettel, szinte szárnyal munka közben.

boldogoknaktervezve 720


A fiatal lakberendező, Natalia Zubizarreta nagyon szereti a szakmáját. Minden érdekli, ami egy kicsit is esztétikus, és folyamatosan azt kutatja, hogyan lehet valamiből a legtöbb szépséget kihozni. Meleg, egyszerű és otthonos helyiségeket alkot, s igyekszik megrendelői kérését szemmel tartani a legutolsó részletekig. Legújabb munkáját egy spanyol kisvárosban élő fiatal párnak készítette, akiknek egymástól eltérő, de határozott elképzeléseik voltak otthonuk kialakításával kapcsolatban. A feleség arról álmodott, hogy gyermekkori otthona születik újjá, míg a férj egy modern házra vágyott, ami alapvetően funkcionális, kényelmes és praktikus. A szerelmesek sok időt töltenek otthon, ezért fontos szempont volt, hogy a lakás világos legyen, nyugalmat keltő, békés.

Sok ablak, természetes fény, finoman alkotott tér ölel körül mindent. A háziasszony kérése az volt, hogy a házat legyen könnyű tisztán tartani, ezért minden helyiségbe laminált padló került. A világos, lágy színek kiválasztását követően jöhettek a bútorok és az ügyes megoldások. A tervező az elevenség, az üdeség és az összetartozás jegyében variálta a kényelmes, kissé romantikus stílusú kanapét, hozzá a foteleket és a modern, absztrakt mintás szőnyeget. A high tech kandalló a férj kívánsága volt, s hogy jól illeszkedjen a térbe, falba süllyesztett megoldást választottak. A pár szereti a régi holmikat is, főleg, ha saját felmenőiktől származnak. A dohányzóasztalka a fiatalasszony édesanyjának lányszobájában állt, a képkeretek pedig édesapja dolgozószobáját díszítették. Bár még csak ketten élnek a házban, nagyméretű asztalt választottak, amely a figurális festménnyel és az élő zöldnövényekkel látványos egységet alkot. A tér világos, a vastag textúrájú terítő és a retro hangulatú csillárok átgondolt tervezői munkáról vallanak. A puha és lágy textilek egyébként a ház minden szobájában megjelennek, így a kicsiny hálóban, de még a dolgozószobában is, ahol a kissé hűvös, skandináv hangulatot puha szőrmék oldják. Az egyik leghangsúlyosabb tér a házban a fürdőszoba, a kő hatású csempe, a fa padlóburkolat nyugalmat és a békét sugároz.
Natalia gondoskodott minden részletről, még az ágyneműről és törülközőkről is! „Nagy gonddal és szeretettel választottam ki mindent, mert egy fiatal párt közös életének kezdete csakis tökéletes lehet…!”

  

A fiatal spanyol belsőépítész, Natalia Zubizarreta a személyiségre fókuszáló tereiről ismert. Tíz éve alapított stúdiója a lakberendezés valamennyi fázisában segíti klienseit az ingatlan kiválasztásától a téralakításon át a legapróbb kiegészítők megvásárlásáig. Alapvetően légies, nőies, élhető terei közkedveltek Spanyolország szerte.

boldogoknaktervezve portre

Natalia Zubizzarreta
www.nataliazubizarreta.com

A kellemes munka jegyében választotta a tervező a praktikus polcokat és asztalokat, a kényelmes dizájn székeket. Ez a dolgozószoba a legvilágosabb helyiség a házban, s ezt a hatást a sok fehér szín is erősíti.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.