Álmodozzunk, amíg a kert szunnyad!

Álmodozzunk, amíg a kert szunnyad!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legyen csak a sorház előtt néhány négyzetméterünk vagy a házat körbeölelő nagy kertünk, tudjuk, hogy soha nincs kész: ad tennivalót és örömöt bőven. Az előttünk álló néhány zord hét jó idő a tervezgetésre. Ebben segítünk néhány ötlettel, amelyeket szakavatott mesterektől és lelkes diákoktól lestünk el a Magyar Kertépítő Versenyen.

 

02

 

Miért modern kert?

Mert kis helyen is dekoratív, könnyű kialakítani, egyszerűbb a fenntartása, tiszta, átlátható, jól használható és persze divatos. A Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola diákjai sok saját kivitelezésű ötlettel építették meg ezt az igazán szép és hatásos kertet. Méretre készültek a lemezből hajtogatott medencék, a növénytartó planténer és a kiemelt ágyak is.
A tűz-víz, fekete-fehér ellentétére építeni izgalmas, ugyanakkor szoros összekapcsolódásukat is kifejezhetjük növényhasználatban és kerttechnikában egyaránt.
Egy tetőkert növényeinek megválasztásánál fontos szem előtt tartani, hogy kitesszük azokat az időjárásnak, kevésbé védettek. Ezért kerüljön bele magasabb fa, ami árnyékot adhat, huzalra futtatott növény, ami a széltől védi a kint tartózkodókat, de mégsem zárja be teljesen a teret. Fűféle, ami a szélsőségesebb időt is bírja, valamint olyan formára nyírható cserje, ami szintén strapabíró. A víz jelenléte is fontos. Itt mind álló vizet, mind mozgó vizet használtak a diákok, kihasználva a kedvező pszichikai hatásukat (csobogó hang, csillogó felület). A kerti bútor megválasztása is kulcskérdés. Színével egy újabb vonzó ellentétet csempészethetünk a kertbe. 

Természetes hatású kert

A tájképi kertek legismertebb stílusa a „tájképi angol kert”. A térségre jellemző kő és növényanyagok felhasználása mellett a természetes, laza ,arányos, kert dús növényvegetációval épül. A Biotó Kft. fürdőtó és dísztó alkotásainál is a tájképi irányzatot képviseli. Mottónk: „Egy tó úgy nézzen ki, mintha mindig ott lett volna”. A fólia a tavon belül, és azon kívül sem látszik, a tópartkialakítás is természetes hatású, az tó ökológiai rendszere pedig mesterséges szűrők nélkül is működik. A speciális összetételű halállományt nem kell etetni, a tó eltartja őket. Egy tájképi kertben is kiemelten figyelünk arra, hogy hasonló igényű növényeket telepítsünk egymás mellé. Mind víz-, mind fényigényre igaz ez.
Ha a tájjelleg megengedi, érdemes néhány nagy sziklát is felhasználni a kertben. Egy jól elhelyezett szikla megfelelő növénykörnyezettel már sziklakertnek tekinthető. „Gyakran használunk mohás köveket is – beszél munkájukról Szucsik Attila kertészmérnök –, így tökéletesen azt az illúziót tudjuk kelteni egy frissen elkészült tónál, vagy kertrészletnél, mintha az már évtizedek óta ott lenne.”
A falusi kerteknél a természetességre, a környezettel való harmóniára való törekvés a lényeg. Jól mutatnak itt a fűszer- és a gyógynövények (kakukkfű, citomfű, menta, rozmaring bazsalikom), látványos virágzást produkálnak a gyógynövények (kasvirág, körömvirág, mályva, levendula, mák, vasfű, kankalin, zsálya). Egyéb évelő növények: margaréta, gyűszűvirág, gyöngyvirág, pünközsdirózsa, aranyvessző (a nemesítet steril változat), harangvirág, szarkaláb, napfényvirág. Cserjék: mogyoró, fagyal. Malomkő, régi szekér, szekérkerék, a régi falusi élet szerszámai harmonikusan beleilleszkedhetnek a kert egészébe. A mesterkéltséget, modern stílust érdemes mellőzni.

Fával, kővel, kreatívan

A fát rengeteg dologra használjuk a kertben. Készíthetünk belőle teraszt, pergolát, árnyékolót, padot, komplett pihenősarkot. Megfelelő impregnálás után támfalként is használható. A fa könnyen megmunkálható, alakítható, színezhető, így ha fantáziánkat szabadjára engedjük, különleges formákat alakíthatunk ki belőle a hullámzótól az egyenes mértani formákig. Lehetőleg keményfát (tölgyet, akácot) használjunk kültérben a tartósság érdekében, a felületkezelő anyagokat pedig több rétegben vigyük fel, lehetőleg kérjük szakember tanácsát.
A fa mellett a kert másik meghatározó természetes építőeleme a kő. Sokszínűsége és felhasználhatósága szinte vetekszik a fáéval, ám remekül ki is egészítik egymást. Kertünkben az ívesen kanyargó, antik tölgy színű támfalat erőteljesen töri meg a rozsdabarna foltokkal tarkított zöldpala csobogó, ami egyben a kert vizuális és élménybeli súlypontja is. Ugyanezt az anyagot zúzottkőként is megkaphatjuk, így a kialakított járófelület kellemesen harmonizál a csobogónkkal
E kertet az „Álmodozók” fiatal csapata, a Stipa Bt. kertészmérnökei, és a kivitelezésben segédkező Varga András kertészmérnök, egyéni vállalkozó alkotta.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}