A kert a térről szól

A kert a térről szól

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kert az év minden időszakában örömforrás. Az a legjobb benne, hogy kialakítása soha nem végleges. Évről évre, évszakról évszakra más-más látvánnyal örvendezteti meg művelőit, mindig lehetőséget nyújt valami apró, új ötlet megvalósítására. Dr. Jámbor Imrével, a Kertészeti Egyetem tanszékvezetőjével a kertépítésről beszélgettünk.

 

 

- A kert tervezése, építése során milyen engedélyek beszerzése szükséges?

 

- Általánosságban elmondható, hogy nem a kerttervet, hanem az épületet kell engedélyeztetni. Az építési tervnek minden esetben része egy környezetterv, hiszen ahhoz lehet az épületet kapcsolni, és megítélni, hogy jó elhelyezésű-e. Gyakran ez a környezetterv tartalmaz tereprendezési és kertépítészeti tervet is, különösen, ha a zöldfelület külön kíméletre szorul, vagy a lejtős, tagolt terepviszonyok azt indokolttá teszik. Az országos érvényű építési előírás (OTÉK), illetve ezen túl a helyi önkormányzatok előírhatnak kötelezően betartandó arányokat a beépített terület és a kert, azaz a zöldterület között. Helyi szinten például akár a kerítés létesítésére, az előkertek kialakítására, akár az alkalmazott növényekre sajátos szabályozás érvényesülhet, hiszen mindezek befolyásolják az utcaképet. Tihany védett térségében például külön lista tartalmazza az ott alkalmazható növényeket, melyhez kötelező alkalmazkodni a kerttulajdonosoknak.

 

- Milyen szabályok érvényesek a fák kivágására -

 

- A gyümölcsfákat kivéve a magánkertek fáinak kivágásához - 20 centiméternél nagyobb törzsátmérő esetén - minden esetben szükséges engedély a helyi önkormányzattól. Amennyiben engedélyezik, gondoskodni kell a fa pótlásáról a telken belül, ha pedig erre nincs mód, egy alkalmas közterületen.

 

- Vannak-e olyan építmények a kertben, melyeknek tervezését, kivitelezését mindenképpen szakemberre kell bízni?
- Természetesen egy szárazon rakott kőfal, ahol nincs alapozás, nincs semmiféle méretezendő szerkezet, nem igényli statikus munkáját. Ennek ellenére érdemes tájékozódni, hogy esztétikus, jól funkcionáló építményt kapjunk. Amennyiben az építmény olyan erőhatásoknak van kitéve, amelyre pontosan méretezni kell, gondolok például egy vízmedencére, támfalra, mindenképpen megfelelő szakember bevonása szükséges.
- Van-e sajátos magyar stílus a kertépítészetben?
- Úgy gondolom, hogy van, s bár ez nem rendelhető stílusjegyekhez, nem definiálható pontosan, mégis jellemzőek, megismerhetők az itthoni kertek. Sokszor találunk olyan kerteket, ahol egy az egyben lemásolnak külhoni példákat, ezek mindig szembeötlően különbözőek, hiszen egy kertkultúra több száz éves múlton nyugszik, nem lehet egyszerűen átlépni.
- Milyen csapdákba eshetünk a kert építése során?
- Elsőként el kell kerülni a kert túlzsúfolását. Bármilyen szépek a növények, a kert mégis a térről szól, lényege az üresség a növények között, ahol tartózkodunk. Ha nem tartjuk be a megfelelő térarányokat, sokszor a lényeg vész el, - a fától nem lehet látni a kertet?. Érdemes tehát mértéktartónak lennünk, hiszen bármennyire is szeretnénk, nem férhet el minden vágyott növény egy családi ház telkén.
Szerencsére ma már múlófélben van egy óriási hazai divathullám, amikor sokan egyenlőnek tekintették a kertet a telekhatárra telepített tujasorral és az ápolt gyepfelület kombinációjával. Sablonokat semmi értelme követni, egyediségre, karakterre kell törekedni minden kert esetében, megtalálni az arra a helyre jellemző, egyedi, érdekes megoldást.
Ma már olyan nagy tömegben kaphatók a faiskoláknál lombhullató cserjék, talajtakarók, évelők, lomblevelű örökzöldek, amelyekkel a kert időbelisége - mely hazánkban igen fontos dolog - hangsúlyozható. Így könnyűszerrel változatos képet alakíthatunk ki, szemben az örökzöldek mindig egyforma látványával.
Ma már igen nagy piaca van a különböző kerti díszítőelemeknek is. Ezeknél szintén törekedni kell az egyediségre, meg kell találni az adott helyre és csak oda illő műtárgyat, mely sok esetben nem is kerül többe a tömegcikkeknél.
Mindenkinek van egy kertelképzelése, mindenki a saját kertjét akarja létrehozni, hiszen ő lakja és használja, ugyanakkor nagyon könnyű tévedni, ahogy egy épületnél is. Ízlés, növényismeret, formakészség, és sok-sok egyéb kérdése ez. Ha tehát valaki belevág egy kert építésébe, túl a hasznos könyvek, szaklapok ismeretén, érdemes szakemberrel konzultálni.
- A közterületi zöldfelületeinkkel kapcsolatban mi a legégetőbb probléma -
- A közkertek szakmailag megfelelő kialakítása, fenntartása talán a magánkerteknél is fontosabb. Itt még súlyosabbak a hiányosságok az anyagi korlátok miatt. Az önkormányzatoknak többet kellene áldozniuk a közcélú zöldfelületekre, hiszen ennél olcsóbban nem lehet jobb települési környezetminőséget produkálni. Apró kis lépésekre már lehet példát látni, az igazi változás azonban még várat magára, noha a település rendje és a polgárok elégedettsége csak előnyére válna minden önkormányzatnak.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.