Bonszaj a kertben

Sokan úgy gondolják, csak a nagyon tehetős emberek engedhetik meg maguknak, hogy bonszajokat tartsanak otthonukban. Holott kertészetekben vagy dísznövény-kiállításokon pár ezer forintért lehet fiatal példányokat, vagy akár idős, vastag törzsű alapanyagokat vásárolni. Ezek további nevelését, azaz a gondozás, metszés, átültetés technikáját szakirodalomból, vagy az országban számos helyen működő bonszaj-körök tanfolyamain el lehet sajátítani.

 

 

Nagy és kis kertek ékessége lehet a bonszaj, hiszen ezek a tálba ültetett és megfelelően alakított fácskák a kert bármely részében jól mutatnak. Akár egyetlen példány is a maga művészi megjelenésében meghitt nyugalmat áraszt, és elhozza környezetünkbe a keleti kultúra varázsát, egy néhány fából álló gyűjtemény házunk köré varázsolhat tájakat, erdőt és öreg fákat kicsinyített változatban.

 

Elöljáróban feltétlenül hangsúlyozni kell, hogy a bonszajok tartását csak azoknak a kerttulajdonosoknak ajánljuk, akik vállalni tudják a növények rendszeres gondozását.

 

A kis fák földjét nedvesen kell tartani, nem száradhat ki, de óvakodni kell a túlöntözéstől is. A bonszajokat a kert különböző pontjain úgy kell elhelyezni, hogy a tűző naptól, erős széltől védjük őket. A tálba, kőbe vagy kőlapra ültetett növények és kompozíciók ragyogó kontrasztot képeznek a nagyobb fenyők és tuják védő árnyékában, vagy szervesen illeszkednek a sziklakertek örökzöld növényeihez.

 

Néhány négyzetméternyi helyen, amit talán lebetonoznánk vagy legfeljebb fűvel ültetnénk be, csodálatos bonszajsarkot lehet kialakítani. Magam például a garázs oldalánál, hat-nyolc négyzetméteres területen különböző méretű lapos köveket helyeztem el lépcsőzetesen, és ott tartom gyűjteményem egy részét.

 

A szabadföldi fás növények szinte kivétel nélkül alkalmasak arra, hogy kerti bonszaj váljék belőlük. Az őshonos örökzöld és lombhullató, azaz kertbe való fácskák nem alkalmasak szobai tartásra, ezzel szemben az úgynevezett szobabonszajok tavasztól őszig kifejezetten jól érzik magukat a kertben.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop