A sziklakert varázsa

A legtöbb kerttulajdonosnak az a fő gondja, hogy kicsi helyen hogyan lehetséges minél több növényt úgy elhelyezni, hogy a látvány minden évszakban szemet gyönyörködtető legyen. Hát erre való a sziklakert, benne alacsony termetű, szőnyegszerű vagy párnás alkatú évelő növényekkel, törpe örökzöldekkel.

 

 

Alapvetően háromféle sziklakertet építhetünk. A mértani sziklakert szabályos alakú, faragott kövekből készített támfalakból, lépcsőből és teraszokból áll, mely együttes kapcsolódhat a lakóházakhoz vagy annak teraszához. A tájképi sziklakerttel a természetes sziklaalakulatot és az ott honos növényvilágot kívánjuk megeleveníteni, illeszkedve kertünk egészéhez. Napjainkban egyre divatosabbak a miniatűr sziklakertek, melyek egy-egy kőedényben, kerámia vagy tőzegbeton vájúban, vagy akár az erkélyen, egy virágládában is elhelyezhetők.

 

 

Helyválasztás és előkészületek

 

 

Az alpesi növények többsége nagyon fényigényes és jó vízelvezető talajt igényel, hiszen természetes élőhelyükön, a hegyes vidékeken is ilyen körülmények között növekszenek. A sziklakert építéséhez vagy eleve lejtős területet érdemes választani, vagy magunknak kell ilyet mesterségesen kialakítanunk. Mielőtt elkezdjük a sziklakert építését, a területet gyomirtóval kell kezelni, mert később az évelő gyomnövények kiirtása igen gondot jelent.

 

A sziklakert telepítéséhez először is válasszuk ki a megfelelő köveket. Ne feledjük, hogy a hegységek természetes adta sziklakertjeiben is a kő szépsége a meghatározó, és nekünk is arra kell törekednünk, hogy a köveink és a növényzet egymás szépségét fokozzák. Ne sajnáljuk az időt és az energiát a kövek kiválasztására, ellentétben ugyanis a növényekkel, a kövek örök életűek, így évtizedeken át ezek a darabok határozzák meg kertünk arculatát.
Igazán akkor esztétikus a kertünk, ha az építés során egyféle követ használunk, és ugyanebből a kőből kell készülnie a lépcsőknek és tipegőknek is. Ha lehetséges, nagy köveket használjunk, melyeknek csak egy része látszik ki a földből. Szegélynek jók a kisebbek is. Egy-egy kőből kalapáccsal kőőrleményt tudunk készíteni, mellyel a szabadon maradó földfelszínt kell meghinteni. A nagyobb köveket mindig úgy helyezzük el, hogy egy kicsit befelé lejtsenek, így az esővíz befolyik a növények gyökeréhez. Sziklakerthez a homokkő, mésztufa és a mészkő a legalkalmasabbak fajták. Egy-egy nagyobb mésztufatömb természetes mélyedéseibe – számukat mesterségesen is lehet növelni – , sokféle alpesi növény is ültethető. A természetben az alpesi növények köves közegben élnek, melyre víztartó törmelék rakódott le. Ezt kell utánoznunk a sziklakert talajánál, amelynél termőföldet és zúzott követ kell elegyítenünk, mivel laza szerkezetű, tápanyagban közepesen gazdag talajkeveréket kell előállítanunk. Mellőzzük a nitrogénben gazdag műtrágyákat, mert természetellenes fejlődést okozhat a növényeknél.

Növényültetés és ápolás

Évekkel ezelőtt nagyon nehezen lehetett sziklakerti növényeket beszerezni, de napjainkban minden faiskolai lerakatban bőséges választékban kaphatók hazai termesztésű sziklakerti évelők, törpecserjék és törpefenyők. A kis növésű fenyők egész évben díszítik a kertet, de érdemes úgy összeválogatni őket, hogy legyen köztük gömb alakú, oszlopos és terülő alakzatú, egy-egy magas törzsre oltott példány sárga, zöld és ezüst színekben.
A virágzó növényeket úgy tanácsos kiválasztani, hogy márciustól szeptemberig mindig nyíljon valami a kertünkben.
Az alpesi és sziklakerti növényeket általában kis konténerekben szaporítják, ezért bármikor ültethetők. A földbe került kis élőlényt gondosan öntözni és gyomtalanítani kell, a gyomnövényeket kézzel kell kihúzni. A későbbiekben a növényzet elhalt részeit metszőollóval óvatosan le kell vágni, nehogy rothadást okozzanak. A sziklakerti növénykéket lassú növekedésük miatt nem szükséges metszeni, de az erőteljesen terjeszkedő egyedeket tavasszal érdemes visszavágni.
Ha szeretettel gondozzuk kis sziklakertünket, hasonló érzés fog el bennünket, mint amikor a természetet járva hegyvidéki kirándulásainkon rácsodálkozunk egy-egy növényre, amint a meredek sziklafalban, mostoha körülmények között virítanak egy-egy repedésben. Ilyen varázslatra csak az ezerarcú természet képes.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop