A nyugalom kertje

A nyugalom kertje

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ó, de szép!! Milyen békés, mint egy üdülőben, vagy nem is, inkább szanatóriumban - ilyen és ehhez hasonló elismerő szavakat kapnak házigazdáink a látogatóktól. És valóban, kevés olyan hely található az Árpád-hídtól 15 percnyire, ahol ekkora fenyőerdő adná a szomszédságot.

 

 

A helyszín a szokásos kertvárosi képet mutatja, ahol az új építésű családi és társasházak között az ültetett fák még csak óvodás korúak, ezért inkább ma még a füvesített előkertek jellemzik az utcaképet. Az érkezőknek csak a kertkapu mellett álló eredeti amerikai postaláda jelzi, hogy itt valami szokványostól eltérőt láthat a látogató.

 


Az északi kapun belépve az előkert kiszáradt patakmedret idéző fehér kavicságya és a meder partján gyökeret vert örökzöldek adnak zen-nyugalommal átitatott japánkertes hangulatot. Eredetileg füvesített volt ez a terület is, ám minden eső után az ereszről lezúduló víz megállt az agyagos talajon, és inkább moha nőtt rajta, mint gyep. Ezért a füvet feltörték, és sziklakertté alakították. Ez szép és gazdaságos ötletnek bizonyult, mert alig kell locsolni az önellátó növényzetet. A törpefenyők és örökzöldek éppen olyan jól érzik itt magukat, mint az egy-két év alatt óriásira terebélyesedett árnyékliliomok gyűjteménye.

Merőben más a déli oldalon levő terasz és kert klímája. Az állandó benapozás, a lakópark szomszédos épületei és a domboldal alkotta - katlan - mediterrán tájra jellemző hőviszonyokat eredményez, amin a még alacsony, fiatal fák sem tudnak enyhíteni a lombjukkal. Így olyan hőséget és tűző napot tűrő növényeket ültettek a háziak, mint a leander, a petúnia, a mézvirág és a levendula.

Úgy van kitalálva minden, hogy tavasztól őszig folyamatosan nyíljanak a virágok. A színpompa a sárga nárciszokkal, kék fürtös gyöngyikékkel és piros tulipánokkal kezdődik, májusban virágba borulnak a rododendronok és a pünkösdi rózsa. A nyarat petúniák, levendulák és illatos mézvirág burjánzása jellemzi. Õszszel a krizantémok és őszirózsák élénk színeit a törpe juharfák és a cserszömörcebokor kísérik sárguló-vöröslő leveleikkel. Még télre is marad valami szín, az ezüstkék örökzöldek, illetve törpefenyők és bukszusbokrok adnak némi zöld árnyalatot a levelüket elhullatott, modern szoborként égre meredő faágak között.


A nyári mediterrán hangulatot idézik a teraszon és a kert egyes pontjain gondosan kompozícióba rendezett terrakotta és egyéb cserépedények. A liláskék levendula igen jól érzi magát a tűző napon, és kellemes illatot árasztva hálálja meg a gondoskodást. Óriási sárga tányérjait a fény felé fordítva már nyílik a téli madáretetés - mellékterméke?, a kis szárnyas fickók által elhullatott szotyolamagokból kikelt napraforgó. A napraforgó lábai alatt kék petúniák és rózsaszín delospermák állják a hőség rohamát.

A kert sokkal nagyobbnak hat, mint amekkora valójában, és ezt a környezethez illeszkedő kialakítással érték el. Egy ősi távol-keleti mondás szerint - ha kicsi a helyed, kölcsönözz látványt a szomszédságból?. A kert egyik oldalán távol-keleti utalások találhatók, míg a másik oldalon angolszász hatás köszön vissza. Az ázsiai hangulatról az aranyhalas medencébe csobogó, sziklakerti vízesést körülölelő kis japánkert gondoskodik. Az angolos jelleget az eukaliptusz kerti pad biztosítja, amely jól bírja a szélsőséges időjárási viszonyokat is. A terasz adirondack-napozószéke pedig letagadhatatlanul - amerikai rokon?. A köztes területet rövidre nyírt, gondosan ápolt gyep tölti ki.

Bár a kert nem a feng-sui elvei alapján készült, mégis megtalálható benne a tűz és víz, a fa és kő, a statikus és a mozgó, a szögletes és a kerek - egyszóval mindaz, ami a természet egyensúlyát adja. Talán ettől olyan nyugalmat sugárzó, békés itt minden. Búcsúzóul visszanézek. Tényleg olyan, mint egy üdülő. Vagy nem is, inkább szanatórium?

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.