Körültekintő növényvásárlás

A tavasz beköszöntével egyre többen keresik fel a faiskolákat, hogy új növényekkel csinosítsák kertjeiket. Csokorba gyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy mire érdemes vásárláskor figyelni.

 

 

Szabad gyökerű növények

 

Fákat, cserjéket a faiskolákban általában háromféle „csomagolásban” lehet kapni. Egyik a szabad gyökerű értékesítés. Ez ma már csak a tavaszi és őszi szezonban kapható gyümölcsfákra jellemző, de sövénynövényeket is beszerezhetünk szabad gyökerű változatban. A szabadon levő gyökeret nem védi semmi, ezért ezeket nedves homokban vagy forgácsban kell tárolni. Szállításkor célszerű a gyökereket nedves papírba és fóliába csavarni, mert elég egy-két óra ahhoz, hogy kiszáradjanak.
A szabad gyökerű növények közül egyes faiskolák az ősszel megmaradt árukat vermelik, majd tavasszal értékesítik. A szabad gyökerű példányok közül azokat válasszuk, amelyiken látszik, hogy frissen szedték ki. Nem szerencsés, ha a szabad gyökerű növények rügyei már kipattantak, mivel ezek közül sok letörik a szállítás során.
Szabad gyökerű növényeket kizárólag kora tavasszal vagy késő ősszel lehet telepíteni, fagymentes időben, amikor még nincs lomb a növényen. A sérült gyökérrészeket metsszük le, és ültetés előtt pár órára helyezzük vízbe a gyökereket. Ültetést követően fontos a beiszapoló öntözés, utána a földet jól tapossuk a gyökerek köré.

Földlabdás fák, cserjék
A földlabdás növényeket szintén tavasszal és ősszel szedik föl. Ez az értékesítési mód biztonságosabb az előzőnél, hiszen a földlabdán belül levő gyökerek nem sérülnek, és nehezebben száradnak ki, mint a szabad gyökerűek. A földlabda köré ideális esetben egy vékony agyagrétek kerül, ami szintén gátolja a kiszáradást, majd jutazsákszövettel fogják össze a földlabdát. A földlabdás növények ezzel a csomagolással együtt elültethetők, hiszen a jutát átszakítják a gyökerek.
Egyes helyeken műanyag zsákszövetbe vagy raschel-hálóba csomagolják a földlabdát, ezek azonban nem bomlanak le, ezért ültetés előtt szedjük le a növényről!
A gyökeret körülvevő agyagpalást miatt különösen fontos a nagy öntözés. Az agyag jó vízzáró, nehezen engedi a tövet kiszáradni, de nehezen engedi maga alá a vizet. Ha gyakran, de a kelleténél kisebb adaggal öntözzük a növényeket, a víz nem jut át az agyagrétegen. Természetesen 6-8 hónappal később, amikor a gyökerek már kinőnek a földlabdából, ez a probléma megszűnik.

Konténeres növények
A műanyag cserepekben, konténerekben, vagy fóliazacskókban kapható növények ültetés után zökkenőmentesen folytathatják fejlődésüket új helyükön.
Nemcsak a két hagyományos ültetési időszakban, hanem kora tavasztól késő őszig, tehát akár nyár közepén is ültethetjük őket.
Ha a növény túl sokáig volt konténerében, és gyökerei kinőttek a műanyag cserép alsó nyílásain, távolítsuk el. Ez általában nem okoz gondot, mivel a cserépben elegendő gyökér marad a növény ellátásához. Ha túl sok gyökeret kell levágni ahhoz, hogy a konténeres növényt megszabadítsuk a csomagolásától, a lombjából is metszhetünk egy keveset, így a gyökér-lomb arány megfelelő marad. Ha ültetés után lankadni kezd növényünk, ezzel azt jelzi, hogy a gyökerek a sérülésük miatt nem képesek a nagy lombfelületet ellátni. Ilyen esetben zöldmetszéssel gyorsan helyreállíthatjuk ezt az arányt.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop