Megálmodtam a házamat

Megálmodtam a házamat

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A Kossuth-díjas színésznő, Bánsági Ildikó szó szerint megálmodta otthonát. Amíg nem talált rá, addig szinte minden éjjel újra és újra bejárta álmaiban, az utolsó szögig be is rendezte, így aztán, amikor megtalálta a bájos kis házát, a berendezkedés könnyen ment – csak követnie kellett álmai parancsát.

 

 

"Az ebédlő mediterrán kéksége a nap minden szakában más tónusban ragyog"

Ildikó számára egész életében színház volt a világ. Különleges képessége, hogy látja más szemével is önmagát, miközben teljes intenzitással éli az életét. – Mindig képekben gondolkodom, valójában olyan ez, mintha valóságos díszletek között élnék, a legapróbb részletet is rögzíteni tudom – meséli. – Gyerekkoromban Rákoscsabán éltünk. Még ma is érzem az orromban a poros utcák szagát, mezítláb mentünk a kisboltba kenyérért, s mire hazaértünk vele, kiettük a közepét. Az udvarunkon állt egy hatalmas diófa, minden családtagnak volt egy ága, az enyém a legalsó… Nemrég jártam arra, s csodálkoztam, milyen kicsi is valójában a fa, holott az emlékeimben óriási maradt. Ildikóék később beköltöztek Óbudára, az orosz származású édesanya, Natasa tanítónő volt, az édesapa a tengeren hajózott.

– Azt hiszem, világ életemben folyamatosan szerepeltem – folytatja a művésznő. – Aztán az általános iskolában mindez hirtelen értelmet kapott, amikor az osztályfőnököm, Mimi néni létrehozta a színjátszó kört. Mindent igyekeztem kipróbálni, aminek köze lehetett a színházhoz, balettoztam, énekelni tanultam, Mozart áriákat énekeltem a kis kertünkben, és az sem zavart, ha olykor valamelyik ablakból nyakon öntöttek egy lavor vízzel.

Ildikó számára a színház maga volt a misztikum, titokzatos és rejtélyes világ. – Amikor felvételiztem a színművészeti főiskolára, annyira meg voltam hatódva, hogy én egyáltalán beléphetek azon a kapun, hogy a vizsgán teljesen lebénultam. Persze, hogy nem sikerült… De nem adtam fel, gondoltam, jövőre megint megpróbálom. Addig is színház-közelben maradtam, a Pinceszínházban végre felszabadult a lelkem, önbizalmat kaptam, és felvettek a Nemzeti stúdiójába is. És végül – harmadszorra – bejutottam a főiskolára is, ájultan boldog voltam, szinte mindenre képes. Éjjel-nappal játszottam volna, ha engedik. Fergeteges időszak volt, filmekben játszottam, sikeres voltam. A diploma után Debrecenbe szerződtem, majd a József Attila Színház társulatának tagja lettem. Felhőtlen örömben két méter magasan lebegtem a város felett, haladtam előre a pályán. Bekerültem a Vígszínházba, ahová mindig is tartozni akartam. Mégis, volt valami hiányérzetem, mintha túl kevés lett volna a kihívás – többet, nehezebbet szerettem volna. Engem sem kerültek el a fájdalmak a pályám során, de ezek szükséges feltöltő erők.
Bánsági Ildikó 13 éve az Új Színház tagja, szinte folyamatosan próbál új és újabb darabokat. Időközben született két gyermeke, fia, Gergely és lánya Kata is elismert művészek immár.

 

  • dsc_6683
  • dsc_6736
  • dsc_6747
  • dsc_6772
  • dsc_6795
  • dsc_6805

 

– Mindig tudtam, hogy egyszer lesz egy házam. Álmodtam is róla. Végül az álom megvalósult, de talán túlságosan grandiózus lett. Óriási ház, óriási kert, óriási vágyak és tervek – ez az időszak olyan emlék számomra, mintha folytonosan rohantam volna egyik helyről a másikra, és tele voltam akarattal, hogy mindenütt a tökéleteshez közelítő állapotot érjem el. Olyan volt ez, mintha örökösen 150-et vert volna a pulzusom, nem volt nyugalom. Nem is lehetett ezt sokáig folytatni, kellett a változás. Visszatértem az álmaimhoz, és igyekeztem rátalálni arra, amire valójában vágytam. És sikerült. Amikor megláttam azt a házat, amely ma az otthonom, azonnal tudtam, feltámadó szerelemmel, hogy megtaláltam az igazit. Beköltöztem, s azt sem bántam, hogy hónapokig dobozok között éltem, hiszen akkoriban Zalaegerszegen játszottam. Aztán szépen a helyére került minden, és én ismét lebegni tudok, méterekkel a föld fölött, mert a világ kerek, és az is marad, ha meg tudod becsülni. És ha észreveszed…

"Akár a mesében, óriási fenyőfák rejtik a bejáratot, és ahogy beléptem a házba, áradt a falakból a romantika. Úgy éreztem, végre hazakerültem. Velem él Alex és Rozi, a két kedves kutya, nélkülük nem lenne teljes semmi."

könyvek, kandalló…

Mindig vágytam arra, hogy élő tűz melegítse az otthonomat, ahol a lángok úgy lobognak, mint kicsinyke táncosnők. Néha leülök zongorázni, és a hangok belesimulnak az alkonyatba, béke lesz benne. A széles folyosón a könyvespolcot a régi házból mentettem át. A kétszárnyú ajtó mindig nyitva van, szeretem, ha összekapcsolódnak a terek. A nappaliból nyílik a hálószoba, ajtaját az Új Színház egyik darabjából megmentett függöny rejti. A háromrészes csodás tükröt valamikor a Vígszínházban vettem, és olyan, mint az életem – több dimenzióban mutatja magát.

nagyon nőies

A rózsamintás ülőgarnitúra nagyon illik Ildikó kirobbanó nőiességéhez. A falon indiai tükrökkel és hímzésekkel díszített kárpit teszi még hangulatosabbá a szobát. Valójában ez egy násztakaró, amely új értelmezést kapott. Jól illik a sarokban meghúzódó, indiai szekrényke az enteriőrbe, titokzatos és rejtélyes. A garnitúrához tartozó kis asztalt szövött vászonterítő takarja, a vázában pedig mindig van virág. Nyaranta a kertből szedettek díszítik. A falon ott a vígszínházi tükör, mellette egy kedves szerepből, a Delilah-ból megmentett kalap. Az egész szoba fényes, levegős, és rejtélyes intimitást közvetít.

modern és mediterrán

A konyha-étkező a hátsó teraszra nyílik, egyik fala szinte csak üveg, óriási ablakokon és széles ajtón árad be a fény. Ildikó szívesen főz, nagy vendégségeket is rendez, fontos tehát, hogy a konyhában minden a legkorszerűbb legyen. A terrakotta járólap illik a meleg színekhez. A szekrények harmonikusan elrejtik a konyhai gépeket is. A munkapult fölötti falszakaszon gránitmozaik védi a falat, és erősíti a mediterrán hangulatot. Helyet kaptak a régi tárgyak is, amelyek némelyikét a ház asszonya a dédmamától örökölt, és nagy becsben tart.

csillogó fehér

A fürdőszoba tisztaságot és fényt ötvöz, fehérség engedi, hogy erős színekkel élénkítsék a berendezést. A törölközőknek vesszőkosarak adnak helyet, és van itt egy régi, sejtelmes hangulatú üvegtál is – csupán a szépségéért. A rafinált kialakítású mosdópult könnyen tisztán tartható, hófehér csempe. A hatalmas tükör megkoronázza a helyiség intimitását, kétszeresére tágítja a teret.

 

  • dsc_1769
  • dsc_6757
  • dsc_6812

 

A terasz nyitott szobaként működik. Jó itt üldögélni, és figyelni a kert életét. A lobélia kékje tengerparti nyarakat idéz.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}