Szívükre hangolva

Szívükre hangolva

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Szentmártoni Imre – azaz St. Martin előadóművész és zeneszerző – több lépcsőben érte el, hogy megteremthesse otthonát. Panellakó időszakában arra is volt példa, hogy szaxofonján úgy gyakorolt, hogy kinyitotta a ruhás-szekrényt, és oda bújva fújta a hangszert, hogy ne zavarja a szomszédokat… Amikor feleségével, Ildikóval megvásárolták e házat, nem törekedtek látványos befejezésre, adtak időt maguknak arra, hogy rátaláljanak a szívüknek kedves tárgyakra.

 

 Jó volt városlakónak is lenni – meséli St. Martin –, de kinőttük ezt az állapotot. Ráadásul a fiúnk, Norman is mindenféle allergiával küszködött, tehát egészségesebb környezetre vágytunk. Nekem az is nagyon fontos volt, hogy olyan otthonra találjak, ahol több generáció élhet együtt, szerettem volna a szüleimről is gondoskodni. Az első váltás Budakeszi irányába történt. Ám aztán ismét nekiálltunk a keresésnek.
Imre és felesége, Ildikó életében az események akkor gyorsultak fel, amikor jelentkezett egy vevő, aki egy hónapot adott a kiköltözésre. „Egész nap jártuk a címeket, de egyik ház sem felelt meg nekünk igazán. Ide, ahol most lakunk, már ki sem akartunk jönni. Aztán mégiscsak erre kanyarodtunk, és jól tettük! Varázslatos volt a látvány, hatalmas kert fogadott, ahol buján nőttek a növények, a panoráma pedig lenyűgöző volt. Magát a házat szinte meg sem néztük alaposabban, láttuk, hogy régi építésű, vastag, időtálló falakkal, amint rejtőzködően simul bele a természetbe. Az üzletet megkötöttük, és költöztünk.”
Persze, először albérletbe, nem messze az új otthontól. Így egyszerű volt felügyelni a munkálatokat. „Szinte csak a főfalakat hagytuk meg – folytatja Ildikó. Falakat bontottunk, tetőt cseréltünk, és folyamatosan tanultunk, főképpen a saját kárunkon. Aki már végzett felújítást, tudja, hogy a pénz szinte elfolyik, így mi is igyekeztünk takarékoskodni. Olcsóbb megoldásokat kerestünk, tapasztalatlan asztalost választottunk, s ennek meg is lett a böjtje. Alig néhány év múlva minden fából készült dolog elvetemedett, ki kellett dobni a hajópadlót, a konyhabútort, az ajtókat… Ezúttal azonban minőségi munkát végző szakembert kerestünk, és minőségi anyagot választottunk.”
A nappaliban kapott helyet az első bútorszerzemény, az ónémet, vörös bársonnyal kárpitozott kanapé, amelynek karján a rajongóktól kapott plüssmacik sorakoznak. „A gyerekkoromat antik bútorok között töltöttem – emlékszik vissza Imre –, de aztán a szüleim egy hirtelen ötlettel eladták ezeket, és úgynevezett praktikus, modern berendezést vásároltak. Ami végül egyikünknek sem tetszett, hiányzott belőle a meghittség. Eldöntöttem hát, hogy ha igazi otthonom lesz, akkor csakis olyan tárgyakkal veszem körbe magam, amelyek között jó élnünk. Nyitott szemmel jártam a városokat – koncertjeim kapcsán sokféle helyen megfordulok –, aztán „barátkoztam” a kiválasztott bútorral, elég sokáig, mire megvásároltam. Nagyon kedvelem az ónémet stílust, rá is akadtam egy apró üzletre – ami sajnos, azóta megszűnt –, és ott szereztem be a bútorok nagy részét. A feleségem (többek között) műtárgybecsüs, Esztergomban Matyi Mihálynál volt gyakorlaton. Csodálatos tárgyak voltak az üzletben, nála is sok mindent vásároltunk. De jártuk a használtcikk piacokat is, és boldogan vittük haza az új szerzeményeket. Most azonban megálljt parancsoltunk magunknak, nem szeretnénk múzeumban élni.”

 


 • szentmartoni01
 • szentmartoni02
 • szentmartoni03
 • szentmartoni04
 • szentmartoni05
 • szentmartoni06
 • szentmartoni07
 • szentmartoni08
 • szentmartoni09
 • szentmartoni10
 • szentmartoni11
 • szentmartoni12
 Az ebédlőt a sarkosan kialakított teraszajtó előtt találjuk. A teret hagyták lélegzethez jutni, a falakon mindössze pár polc és egy régi téka kapott helyet. A radiátort egy ügyes trükkel elrejtették, a burkolatot lerakónak használják.
 Az előszoba sajnos nem elég világos, de a vastag főfalba rizikós lett volna ablakot nyitni. Ezért egy hatalmas antik tükröt tettek fel az emeletre vezető lépcsővel szemben, a nappali falába pedig egy méretes akváriumot helyeztek el, amely átengedi a fényt.  

Így lett egy kis Provance

Kicsi, praktikus, könnyen rendben tartható, de Ildikó vágyik egy nagyobbra. Egyelőre még nem tudni, ez hogyan oldható meg, alighanem a terasz rovására történik majd a bővítés – azaz minden egy nagy lépéssel tovább kerül majd. A méretre szabott bútor homokszínű, a pult harmonizál ezzel, könnyen tisztán tartható műgyantából készült. A visszafogott stílusú díszítést a szekrények fogantyúi adják, valamint az átadópult feletti, szinte lebegő polcokon elhelyezett színes üvegtárgyak. Az esztergomi antikvitás boltban vásárolt, régi kecses darabok varázslatosan szűrik meg a fényt.

Így tervezzük meg az elvonulás helyszínét  

A háló, a gardrób és a fürdőszoba teljesen elkülönül a ház többi helyiségétől, külön felségterület.
A lakás többi berendezésével egyensúlyban lévő ónémet stílusú masszív ágyakat modernizálták, egyrészt meghosszabbították, másrészt kényelmes ágybetétekkel látták el. Az ágytakaró régi szőttes. A ház ura kicsit szűknek találja a helyiséget, de a teret már nem lehet tovább erőszakolni, foként mert a hálóból nyílik egy járható gardrób is, amelyről nem akartak lemondani.
Innen közelíthető meg a fürdőszoba is, amelyet ólomüvegbetéttel díszített ajtó zár el a többi helyiségtől. A toalettet praktikus épített fal választja el a mosdótól. Az antik keretbe foglalt, jó minőségű tükör mellett szép díszei a fürdoszobának az Olaszországból hozott kőkagyló a falon és a vörösréz csapok.

 • szentmartoni_a01
 • szentmartoni_a02
 • szentmartoni_a03
 • szentmartoni_a04
 • szentmartoni_a05


Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}