Házi hangversenyen Balázs Fecónál

Házat, csempét, kertet, gyerekszobát mentünk nézni, arról igazán nem tehetünk, hogy a zeneszerző házigazda (hál – istennek) odaült a zongorájához, és eljátszotta néhány nagy slágerét. Majd bekapcsolta a videót, ezen saját előadásában szintén saját dalai csendültek fel, melyek szinte egyesítik a generációkat. hiszen Balázs Fecó hangulat- és dallamvilágát minden korosztály egyformán élvezi.

 

 

Az ikerház a zöldövezetben van, itt még járnak a madarak. Hat éve ez az otthonuk, akkor döntöttek úgy, hogy ide költöznek. Megérkezésünkkor áttekintjük a fogadóbizottságot: Balázs Fecó, a négyesztendős – kis Fecó” és két gyönyörű kutya. A gyerek mamája Imola, akiről azt azért sikerült kideríteni, hogy nagyon fiatal, elbujdosott mindenféle szépítőszalonba, mert nem szereti a publicitást.

 

A házba lépve első és utolsó impreszszióm az, hogy itt tudnék élni. Jártam már néhány száz helyen, de ez az érzés ritkán fogott el, noha mindig azonosulni tudtam a bennlakók ízlésével, stílusával. Ez most más. Itt az átlátható világosság, a praktikusság, az ízlésesség dominál. Nem hivalkodó, nem elidegenítő, bármikor leülhetnék az ebédlőasztalhoz szalonnás rántottát reggelizni.
Háromszintes a ház, háromszor 80 négyzetméter. Szerkezetkészen vették, belső elosztását maguk találták ki. Az alsó szinten lévő garázsba és dühöngőbe nem jutottunk be, a házigazda szerint ott kissé túl rumlis minden. Így hát rögtön a második szinttel kezdjük. A tágas, oszlopos nappaliba lépve egyszerre látni a konyhát, az ebédlőt, és az üvegajtókon át a kertet. A két kutya, Niko és Feci ágaskodva bámulnak be kintről.
Előbb a növényeket szemrevételezem. A négy aprócska kaktusz a konyhában egy beugró ékessége: egyforma nagyságúak és egyformán pirosak. A kis mandarinfácska szintén ide került. A konyhában minden kézre áll. Egy olasz újságból – importálták” az ötletet, így aztán harmadáron jutottak hozzá, egy asztalosmesterrel karöltve. Mivel Fecó nem tündére a konyhának, ez teljesen Imola birodalma. A falak színe (barack, kék) derűssé teszik az amúgy sem szomorú lakást. Mindehhez nagyon illik a laminált fából készült szürke padló.
A falon Szász Endre nyomatai kitűnően mutatnak, és egészen más irányba terelik a látogatók gondolatvilágát. A lépcső a konyha és a nappali közt helyezkedik el, most le van zárva. – A kutyák miatt, ugyanis gyakran beengedjük őket, és nem szeretjük, ha felmennek.” És a papagáj – – Zuzut sohasem merjük kiengedni. Egyszer megtettük, és akkor napokig repkedtünk utána a lakásban. Külön porszívója van, amelyet a reggeli tornája után azonnal működésbe kell hoznunk.”
Befelé haladva a nappaliba paradicsomfa virít, de a nappali legszebb – virága”
(Isten bocsássa meg nekem!) az óriási képernyős televízió. Az a méret, amelyhez tilos közel ülni, viszont mindenhonnan látni lehet… (és nem tilos egy életen át áhítozni utána).
A hatalmas bőrgarnitúra, a hagyományos kandalló, a beugróba méretezett zongora – együtt az egész nemcsak elegáns, de maga a praktikusság. A századfordulós Lingel típusú komód Fecó – irodája”, elférnek rajta a jegyzetek, a telefon, sokszor innen intézi üzleti dolgait. Körülötte egy kínai sarok. Nincs ennek különösebb magyarázata, megszerette, hazahozta és kész. A festményeknél a természeti képeket részesíti előnyben, van köztük családi örökség, meg maiak is.
Jó körülnézni és ott lenni abban a zugban, ahol gyönyörű slágerei születtek. Mostantól majd, ha hallgatom, látom is őt a dalok születésének helyszínén. Az építész ügyelt arra, hogy a zongora jól érezze magát, így amikor Fecó leül a hangszeréhez, ihletet meríthet az elé táruló dimbes-dombos panorámából is. Roland márkájú zongorájának érdekessége, hogy soha nem hangolódik le, mert digitális. Úgy néz ki, mintha húros lenne. Mint mondja: ez a zongoristák álma.
Míg rögtönöz nekünk egy házi hangversenyt, a könyvespolcon találok egy kicsiny kristály üvegzongorát. Fel lehet nyitni, még tartani is lehetne benne valamit, mondjuk egy gyűrűt. Hamarosan kiderül, hogy a Svarowsky márkanevű mini csodával születésnapjára lepték meg barátai.
A kakukkos óra azonnal kakukkolni kezd, ha felhúzzák. Különben némán szemléli a körülötte folyó, egyáltalán nem csendes eseményeket.
Közben ugyanis megérkezik – kis Fecó”, akinek nemrég eltört az egyik ujjacskája. Innen kezdve nincs megállás, ő akar fényképezni, a magnóba beszélni, éhes, szomjas, többször lecsúszik a lépcső korlátján, közben átveszi a főszerepet a kommunikációban is, nem feledkezik meg a kutyákról és
a papagájról sem. Imádnivaló kis ebadta.
Odafent egy méretes fürdőszoba, egy kellemes hálószoba, egy kis vendégszoba és egy bombajó gyerekszoba található. A hálószobában egyszerű fenyőbútor, egyéb előnye: két különböző ajtó különböző irányokban a teraszokra vezet. Én mégis legszívesebben a gyerekszobába költöznék be. Sárga és zöld kiskacsák hívogatnak a falról, a gyerekszőnyeg, a lámpa – minden meseországot ígér. És szenzációsan praktikus az ágy is. Van rajta egy – kijáró”, a többi része – ketreces”, így éjjel mégsem lehet legurulni róla. Az ajtón játékbetűk hirdetik lakója nevét: Ferike.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop