Õszi táj a nyolcadikon

Az elmúlt hónapok legnagyobb pozitívuma, hogy végre túlvagyunk rajta – foglalja össze lakásátalakításának kálváriáját Németh Lajos, a TV2 népszerű – időjósa”. – A feleségem mint tervező, beszerző és munkafelügyelő vett részt a munkálatokban, én szerényen csak a beruházó szerepét tudhattam magaménak. Nehéz volt ez az időszak, de most már eshet az eső, fújhat a szél, jöhetnek a hideg- és melegfrontok, a tízemeletes betonházban is jól érzem magam.

 

 

A 67 négyzetméteres, két és fél szobás társasházi öröklakás 1985-ben a pár első, önálló, budapesti otthonaként szolgált. A kor sajátos lakásbelsője, nappaliból leválasztott apró konyha, barna-fehér beépített szekrények és burkolatok, kis, kétszárnyú faablakok jellemezték, de fő vonzereje nem annyira esztétikájában, mint inkább praktikumában rejlett: közel volt az óvodához, iskolához, munkahelyhez. A nyolcadik emeleti lakást a vidéken felnőtt házaspár azonban sosem érezte igazán magáénak, s hosszú idő után is csak szükséges rosszként tudta elfogadni. Mígnem egy napon minden lehetőség adott volt, hogy a megszokott falak között alakítsák ki álmaik otthonát.

 

– Mivel a gyerekek kirepültek, itt volt az ideje, hogy régóta dédelgetett terveink szerint egy teljes felújítás keretében kettőnk képére formáljuk a lakást – meséli Ágnes asszony. – Mónika lányunk Finnországban alapított családot, Balázs fiunk a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakára jár, s szintén a saját lábára állt. A korábban négy ember számára szűkös, ám hirtelen kiürült lakás szinte sóvárgott azután, hogy kényelmes, barátságos és levegős térré formáljuk. Szebb és jobb minőségű anyagokkal berendezett, átláthatóbb, világosabb otthont szerettünk volna, s szabad estéinken Lajos és én a konyhaasztalnál ülve tervezgettünk. Eredetileg sárga-kék színösszeállításban gondolkodtunk, de ehhez szinte kivétel nélkül rendelésre gyártott bútorokra lett volna szükség, így maradt

 

a halványsárga-világosbarna-sötétbarna kombináció, amely az ősz jellegzetes színeit csempészte a lakásba.

 

Az egész térformálást jó helykihasználás és gazdag fantázia jellemzi. Első és legfontosabb lépésként a konyha esett át nagy átalakításon. A házigazdák lebontatták egy falát, s a nappalival egy légtérbe nyíló étkezős helyiséget alakítottak ki belőle. Ötletes megoldás az étkező falbeugrójába épített üveges tálalószekrény, a közlekedő gardróbszekrénye mellől kihúzható vasaló-polc, s a szűkös térben a hálószobaajtót helyettesítő opálüveg tolófal.

 

A sötét fabútorokkal berendezett szülői háló érdekessége a parafa padlóburkolat, amely amellett, hogy meleg és puha járófelületet ad, kiváló hangszigetelő.

 

A tárgyak sorát nézve nem lehet szó nélkül hagyni a számtalan serleg- és éremgyűjteményt, melyet apa és fia futásban elért eredményeiért érdemelt ki.
– Csatlakozva Ágnes és Mónika testnevelő tanári hivatásához, a síelés, a korcsolyázás és a futás áll legközelebb a szívemhez – árulja el a házigazda. – A váltó- és félmaraton mellett a Bécs?Budapest táv legyőzésével is büszkélkedhetek. Remélem, a 2005-ös New York-i maratonon már teljes erőbedobással indulhatok.
Szerencsére Ágnes tudta, hogy mindketten zsúfoltságtól mentes, természetes anyagokkal és pasztellszínekkel berendezett környezetben érezzük jól magunkat.
Õ Székesfehérváron született, én Vámosmikolán, s meggyőződésem, hogy gyerekkori élményeinket egy életen át hordozzuk magunkkal. Nem lehet véletlen, hogy két lábbal a földön járó, józan paraszti ésszel gondolkodó, állatokat és természetet kereső emberként épp az időjárás titkait kutató meteorológus lett belőlem.
Ha a család a belvárosi zsúfoltságot követően mégis a vidék csendes magányára vágyik, elég, ha leautóznak Balaton parti nyaralójukba vagy őrbottyáni kertes házunkba, ahol virágok, fűnyírás, Emil, az alaszkai malamut kutya, egy korcsolyázásra is alkalmas tó mellett családi kuckó várja gazdáit. A lakók itt is, ott is boldogok, de Lajos búcsúzóul elárulja legféltettebb titkát: alig várja azt az időt, hogy visszatérhessen Vámosmikolára málnát termeszteni!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop